Що зміниться у покаранні за насильство у 2019 році?

- 20.11.2018 14:29
Що зміниться у покаранні за насильство у 2019 році?

З 11-го січня 2019 року домашні кривдники за свої дії нестимуть кримінальну відповідальність. Які додаткові повноваження отримують правоохоронці та чим можуть допомогти потерпілим – усі нюанси законодавчих новацій дільничні офіцери поліції вивчають на спеціалізованих заняттях.

 

У заняттях з питань попередження та протидії домашньому насильству беруть участь поліцейські Управління превентивної діяльності, а також усіх відділів і відділень поліції Чернівецької області.

 

Окрім ознайомлення зі змінами в законодавстві, правоохоронці на практиці розбирають ситуації, під час яких доведеться застосовувати новації. При цьому, одне із ключових завдань поліції – роз’яснити громадянам, що жертви домашнього насильства не залишаються наодинці зі своїми проблемами та мають ефективний захист від знущань усередині сім’ї.

 

Зокрема, суттєво розширено категорію осіб, котрі можуть підпадати під статус жертв домашнього насильства. Йдеться не лише про фізичне чи сексуальне насильство, а й про психологічне, економічне та, навіть, самі погрози вчинення таких дій. Потерпілою стороною може бути як офіційне подружжя та їх діти, так і партнери в цивільному шлюбі, а також розлучені пари. Варто зауважити, що дитина визнається постраждалою навіть якщо вона лише стала очевидцем домашнього насильства.

 

Змінилася і відповідальність за такі протиправні діяння. За знущання в родині законодавство передбачає штрафи, громадські роботи, до 6-ти місяців арешту, обмеження волі до 5-ти років та до 2-х років позбавлення волі.

 

«Не варто боятися говорити про насильство в сім’ї! Якщо це негативне явище не припинити при перших його проявах, наслідки можуть бути трагічними», – застерігає начальник Управління превентивної діяльності ГУНП в Чернівецькій області Святослав Кішлар. – «Сьогодні жертвами сімейного насильства стають і жінки, і діти, і чоловіки. А тому, якщо у вашій родині хтось поводиться агресивно, раджу одразу телефонувати на номер спецлінії «102».

 

Від початку 2018 року працівники поліції Чернівецької області притягнули до адміністративної відповідальності понад 3200 сімейних кривдників. Наразі на обліку в поліції перебувають майже 1800 осіб, котрі вчинили домашнє насильство. Серед них – 211 жінок.

 

Новації у Кримінальному кодексі України дають поліцейським право самостійно оцінювати ризики та приймати відповідні рішення. За необхідності вони вручають кривднику так званий «терміновий заборонний припис», відповідно до якого він повинен залишити місце проживання постраждалого на певний строк, незалежно від того, у чиїй власності знаходиться житло. При цьому, правопорушнику забороняється контактувати з потерпілою стороною будь-яким чином.

 

Як зазначив Святослав Кішлар, такі нові форми та методи діяльності поліцейських допоможуть ефективніше попереджати, виявляти й припиняти факти домашнього насильства.


Ключові слова: покарання за домашнє насилля, зміни в законодавстві про насилля

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини