Україна не зможе гарантувати безпеку на Євро-2012

- 19.10.2009 00:34
Україна не зможе гарантувати безпеку на Євро-2012

Україна не зможе гарантувати безпеку на Євро-2012? Як продемонстрував матч у Дніпропетровську, футболісти та вболівальники в Україні не можуть почуватися у безпеці. До того ж країна має чимало й інших проблем при підготовці до Євро-2012 – пише Джеремі Кук у матеріалі, який опублікував інтернет-портал Британської Телерадіомовної Корпорації (ВВС).

Південна Африка має 239 днів для завершення підготовки до Чемпіонату світу-2010. Попри похмурі прогнози тих, хто очікує хаосу, ніщо не віщує неприємностей.

Україні залишається два з половиною роки, щоб завершити підготовку до Євро-2012. Попри високопарні прогнози УЄФА, нібито чемпіонат може «послугувати засобом для трансформації країни», сигнали невтішні.

Колишній захисник збірної Англії і «Тоттнему» Гері Мебутт цього тижня за ланчем підтвердив свою впевненість в тому, що Чемпіонат 2010-го року стане футбольним карнавалом. Мебутт зараз усіма силами намагається забезпечити успіх заявки Англії на проведення Чемпіонат світу-2018 і відіграв важливу роль в рішенні надати право проведення Чемпіонату 2010-го року Південній Африці.

Мій давній шкільний товариш, одружений на південній африканці, який називає виконавчого директора оргкомітету Чемпіонату світу-2010 Денні Джордана одним зі своїх близьких друзів, налаштований досить реалістично, щоб перейматися через негативні повідомлення в пресі, які перешкоджають підготовці до подій наступного літа.

У репортажах журналісти зосереджуються на високому рівні злочинності. В 2007-08 кількість вбивств становила 38,6 на 100 000 населення. Мало хто згадує про те, що, порівняно з 1995 роком, це – 40-відсоткове зниження.

Багато говорилося про пограбування влітку єгипетської команди на Кубку конфедерацій. Але про непідробну радість на обличчях сотень тисяч фанів, які спостерігали за матчами на безпечних стадіонах, було написано мало.

Оскільки наступного літа кожен щонайменший інцидент роздуватимуть, в заходи безпеки було інвестовано 1,3 млрд. рандів, а також буде залучено додатково 41000 поліцейських і 45000 стюардів.

На нову транспортну інфраструктуру було витрачено загалом 11 млрд. рандів. Було збудовано п’ять новісіньких стадіонів. Від усіх них аж перехоплює подих.

Цей Чемпіонат світу не буде настільки довершеним як у Німеччині. Можливо, він почасти буде дратувати, але водночас і чарувати невинним відчуттям хаосу «веселкової країни». Його палко підтримає країна, що на місяць стане єдиною. Ось ключ до успіху.

Опитування, проведене влітку для ФІФА, виявило, що 94% південних африканців пишаються тим, що їхня країна прийматиме чемпіонат, а 83% вважають, що вона буде готовою до його проведення.

Всього 56% українців вірять, що їхня країна зможе належним чином організувати Євро-2012, інформує інша дослідницька агенція. Це говорить про глибокий поділ в країні з цього питання. А це – недобре.

В 1988 році в Німеччині не було одностайності щодо заходів безпеки на Чемпіонаті Європи. І запанувало насильство.

На Чемпіонаті світу 1990 в Італії знову пролилася кров. В різних містах проведення матчів рівень безпеки був різним, були і проблеми з координацією. На Євро-2000 голландська поліція чудово поладнала з фанами, а от бельгійські правоохоронці поводилися жорстко і в результаті цього турнір провалився.

Євро-2012 потребує об‘єднання зусиль. Влада, служби безпеки, фани і УЄФА повинні мати одну спільну мету – успішний і без ексцесів турнір.

Прецеденти вже були. Минулого року на футбол в Австрії і Швейцарії було продано 1,14 млн. квитків, в фан-зонах побували 4,2 млн. чоловік, а 150 млн. дивилися Євро-2008 по телебаченню. Через три роки УЄФА повинна повторити цей успіх.

З огляду на проблеми у гарантуванні безпеки, які постали під час поїздки збірної Англії до Дніпропетровська, виникають значні сумніви стосовно того, що українська влада зможе допомогти своїй Федерації футболу виконати вимоги УЄФА до країни-господаря.

В квітні 2007 року, коли на тлі святкувань у Кардіффі Польщу і Україну було оголошено господарями чемпіонату, УЄФА сподівалася, що це рішення допоможе розвитку футбольної інфраструктури в Центральній і Східній Європі, де вона не настільки розвинена, як на Заході, але де так само сильна пристрасть до гри.

Країни погодилися виконувати «план дій» в таких трьох сферах:

1 – Стадіони

2 – Загальна інфраструктура (аеропорти, розміщення, наземний транспорт)

3 - Телекомунікації

Польща успішно справляється. В травні УЄФА підтвердила, що половина матчів пройде в Польщі: на 55-тисячному Національному стадіоні Варшави, 46-тисячному Міському стадіоні Познані, 44-тисячному стадіоні Вроцлава і 47-тисячній Балтійській арені Гданська.

Втім, поляки можуть отримати й більше. Хоча президент УЄФА Мішель Платіні й говорив минулого місяця журналістам, що «Україна здійснила стрімкий прогрес в просуванні підготовки до чемпіонату», він ще має ті ж побоювання, що були висловлені президентом УЄФА і Виконавчим комітетом у звіті за 2007-08 рік. У ньому застерігалося, що «політична нестабільність цих країн і зволікання в проведенні робіт означають, що підготовку потрібно ретельно контролювати».

В УЄФА повинні були здивуватися, що ФІФА дозволила провести відбірний матч з Англією в Дніпропетровську.

У травні Дніпропетровськ і Одесу відкинули як можливі місця проведення Євро-2012 через «недоліки, які стосувалися стадіонів, аеропорту, інфраструктури, регіонального транспорту і розміщення».

Водночас Донецьку, Львову, і Харкову дали час до 30 листопада, щоб виконати поставлені вимоги, а Києву повідомили, що він втратить фінал, якщо до кінця наступного місяця не доведе, що зможе впоратися зі своїми обов‘язками.

Повідомлялося, що на минулих вихідних на стадіоні в Дніпропетровську були тисячі п’яних українських фанів. Весь світ побачив, як потенційно смертоносні файєри летіли на поле. В наш час це абсолютно неприпустимо.

Існувала реальна загроза расистських вигуків. Польща теж страждає від цієї напасті впродовж останніх декількох років.

В обох країнах повинні бути стурбовані можливістю бійок на стадіонах між ворогуючими фанами. Я бачив такі випадки на власні очі під час поїздок збірної Англії до Хожува і Катовіце, а також візиту лондонського «Арсенала» до Києва.

Утім, Польща безустанно працювала задля покращення ситуації і мені надзвичайно сподобалися поїздки на футбол до Познані й Варшави. Приблизно половина з виділених структурним фондом Європейського Союзу 67 млрд. євро пішла на розвиток доріг, поліпшення санітарних умов і навколишнього середовища.

Проте чи зможе Україна створити об’єднаний фронт після такої тривалої внутрішньополітичної боротьби? У стосунках між президентом Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко панує глибока неприязнь і вони звинувачують одне одного в зраді й корупції.

Очікується, що цього року економіка України скоротиться щонайменше на 6%. У квітні консалтингова компанія з оцінки ризиків Eurasia group висловила побоювання, що дедалі глибші політичні розбіжності призупинять реформи і невдоволення населення може вилитися на вулиці.

І саме на такому тлі здійснюється підготовка до проведення Євро-2012. На даному етапі його фундамент виглядає нестійким.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск продемонстрував солідарність зі своїми сусідами, наголосивши, що поляки прагнуть дотримуватися початкової формули розподілу матчів чемпіонату між містами країн: «чотири плюс чотири».

Проте УЄФА повинна закрити питання зі своїм рішенням від 13 травня про кінцевий строк оцінки готовності – 30 листопада. Якщо українські міста не будуть готові, потрібно буде більше матчів віддати Польщі.

Це була б велика ганьба, і я сподіваюся, що до цього не дійде.

Під час візитів до Києва я зустрічав відкритих, дружніх людей, які в минулому відчайдушно боролися, щоб вижити в скрутних умовах. Проте 32% з них, згідно з проведеним у липні опитуванням, побоюються, що їхній країні не вдасться провести хороший Чемпіонат Європи. Досить нищівна оцінка.

УЄФА не може ухилитися від своїх обов‘язків заради політично правильного жесту.

Джерело: http://inozmi.glavred.info


Ключові слова: ЄВРО 2012

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини