Роль євреїв у Другі світові війні

- 15.10.2009 12:34
Роль  євреїв у Другі  світові війні

Пеглядаючи радянські воєнні архіви, які нині стали доступні ми пересвідчуємось, що не аби яку участь у Другі світові війні брали участь євреї які тоді жили на території Радянського Союзу.

Відомо, що на всіх фронтах Другої світової війни в боях проти гітлерівської Німеччини брало участь не менше півтора мільйона євреїв. Підраховано, що тільки у військових з'єднаннях США було більше 600 тисяч євреїв, у лавах збройних сил СРСР - близько 500 тисяч євреїв. Євреї-воїни хоробро боролися проти нацистів у складі армійських частин і з'єднань Англії і Франції, Югославії та Польщі, Бельгії та Чехословаччини. Десятки тисяч євреїв боролися проти гітлерівців у складі партизанських загонів на території Росії, України і Білорусі, в бойових групах і загонах Опору у Франції, Бельгії, Голландії.

Перші місяці після початку війни на території СРСР були найважчим випробуванням і для народу, і для всієї системи, яка з величезними труднощами і величезними втратами зуміла зібрати воєдино всі сили, щоб довести війну до переможного кінця. Але саме на цьому, найпершому і страшному етапі війни мужність і хоробрість проявили багато воїнів-євреї, і ці факти назавжди залишилися в Книзі військових подій.

Про мужність і стійкість воїнів-євреїв нагадують нам події оборони Брестської фортеці. Гарнізон під керівництвом полкового комісара - єврея Юхима Фоміна відразу ж організував кругову оборону, майже місяць німці не могли взяти фортецю. В рядах захисників фортеці були воїни-євреї: Михайло Гуревич, Семен Сухоліцкій, Аркадій Ровіш, Григорій Хайкін і багато інших. Майже всі вони загинули в цих боях ...

27 червня 1941 командир ескадрильї бомбардувальників Ісаак Пресайзен підняв у повітря свій літак, щоб разом зі своїми товаришами завдати удару по противнику в районі міста Радошковіч в Білорусі. За лінією фронту ескадрилья потрапила в зону щільного зенітного вогню. Снаряд пробив бензобак літака Пресайзена, і тоді він направив свою палаючу машину на скупчення німецьких танків та автомобілів. Пролунав сильний вибух, і були знищені десятки машин, сотні ворогів ... Командуючий фронтом представив Ісаака Пресайзена посмертно до звання Героя Радянського Союзу.

5 Липня 1941 на березі річки Друть, неподалік від Могилева в Білорусі, зайняв бойові позиції артилерійський дивізіон, яким командував капітан Борис Хігрін. Артилеристи вступили в бій проти сорока танків противника. Борис Хігрін замінив убитих товаришів, сам встав до гармати і особисто знищив прямою наводкою шість ворожих танків. Він загинув у цьому нерівному бою, але ворог не пройшов. Борис Хігрін Указом від 31 серпня 1941 року був удостоєний посмертно звання Героя Радянського Союзу.

Буквально на другий день війни, 23 червня 1941 року отримав перший бойовий досвід лейтенант Вульф Віленський, який разом зі своїм взводом зайняв оборонні позиції на околиці Вільнюса. Згодом хоробро він воював у складі 1-й Литовської дивізії, у битві під Курськом вже командував батальйоном, брав участь у звільненні Білорусі, а в жовтні 1944 року в боях на річці Неман виявив особисту мужність і хоробрість і був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.

Ще до початку війни, в червні 1940 року, Зіновій Рогозний - єврейський хлопець, який служив у лавах Червоної армії з 1918 року, отримав звання генерал-майора. Перші дні війни він зустрів на посаді начальника штабу 15-го стрілецького корпусу, який рішуче атакував противника в районі Володимир-Волинського. Згодом, з 1943 року, він командував стрілецькою корпусом і в травні 1944 року отримав звання генерал-лейтенанта.

До речі, у складі 15-го корпусу в перші дні війни хоробро боролися солдати 87-ї дивізії, якою командував полковник Михайло Бланк. У серпні 1941 року під час оборони Чернігова Михайло Бланк був призначений командиром корпусу. В опублікованій вже після війни книзі генерал І. Федюнінського, згадуючи який загинув у боях полковника Бланка, писав про те, що він був енергійним і хоробрим командиром і «загинув, йдучи в атаку з гвинтівкою, як рядовий солдат».

У боях під містом Борисов почався славний шлях самого відомого воєначальника-єврея, в повоєнні роки - генерала армії Якова Крейзера. А в червні 1941 року він був полковником і командував 1-й Московській мотострілецької дивізією, яка 30 червня 1941 зайняла оборону по східному березі річки Березина. Бойові частини Якова Крейзера зуміли відкинути наступаючі танкові дивізії Гудеріана і при цьому знищити понад 100 танків ворога.

Вже 1941 році були нагороджені бойовими орденами і медалями багато євреїв-партизани. За нагородним листів відомо, що орденом Червоної Зірки був нагороджений Мойсей Шапіро, медаллю «За відвагу» - Давид Зун, Зінаїда Маранец, Яків Шевельов, медаллю «За бойові заслуги» - Герцель Баскін, Давид Сойфер, Йосип Шейман, Григорій Шейнюк, Григорій Шендерович .

Одним з авторів плану оточення гітлерівців під Сталінградом був начальник Головного управління з організації військ Генштабу генерал-майор Арон Карпоносов. Значну роль в успішному контрнаступ під Сталінградом зіграли начальник штабу Південно-Західного фронту генерал-майор Григорій Стельмах і начальник штабу 28-ї армії генерал-майор Самуїл Рогачевський. У контрнаступі відзначився також Окремий танковий полк прориву, яким командував Герой Радянського Союзу підполковник Йосип Маковський. Гітлерівці створили сильне угруповання військ, яка повинна була ззовні прорвати кільце оточення і допомогти військам Паулюса. Але це угрупування була розбита військами 2-ї гвардійської армії, якою командував генерал-майор Яків Крейзер. Під час багатоденних боїв було знищено та взято в полон понад 16 тисяч гітлерівських солдатів і офіцерів, захоплено сотні гармат, багато танків і літаків. За вміле командування військами та особисту хоробрість Якову Крейзера було присвоєно звання генерал-лейтенанта та вручено орден Суворова. В період Сталінградської битви близько сорока євреїв-воєначальників отримали звання генерал-майора різних родів військ.

23 вересня 1943 частини 13-ї армії почали переправу через Дніпро. Одним з перших зі своїми бійцями переправився старший лейтенант Юрій Должанський. В жовтні він був удостоєний звання Героя Радянського Союзу, а в листопаді 1943 року загинув в черговому бою ... У жовтневі дні 1943 звання Героя заслужили підполковник Яків Біренбойм, старші лейтенанти Рафаїл Лев, Семен Дрізовскій, Євген Бірбраер, полковник Зіновій Концевой.

За героїзм, проявлений у важких боях при форсуванні Дніпра, 31 єврей був удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Ще 10 воїнів-євреїв були удостоєні цього звання за бої за звільнення лівобережної України та міста Мелітополя.

За бої на Дніпровському плацдармі генерал-лейтенант інженерних військ Леонтій Котляр був нагороджений орденами Суворова 2-го ступеня та Кутузова 1-го ступеня, якими відзначалися тільки заслуги полководців. 19 березня 1944 Леонтію Котляр було присвоєно звання генерал-полковника.

У складі 3-ї гвардійської танкової армії хоробро воювали проти нацистів євреї-воїни: начальник штабу 6-го корпусу полковник Веніамін Чорна, заступник командира 51-ї бригади майор Лев Печерський, заступник командира 54-ї бригади полковник Аркадій Каплунов, командир 55-ї танкової бригади підполковник Давид Драгунський, який до кінця війни став двічі Героєм Радянського Союзу. Тільки в цій танкової армії шість воїнів-євреїв стали Героями Радянського Союзу. Цікаво відзначити, що двоє з них - Ізраїль Куперштейн і Михайло Грабський билися поруч, в одному танку, в одному екіпажі ...

Чимало євреїв служило, наприклад, і у складі 2-ї танкової армії. Начальником штабу армії був генерал-майор Григорій Прейсман, командувачем артилерією генерал-майор Григорій Пласко, начальником інженерних військ полковник Ісаак Левін і багато інших.

Підраховано, що в 1942-1944 роках в Європі діяло близько ста єврейських партизанських загонів і груп, головним чином, у східних районах Польщі, на кордоні Литви і Білорусі і т.д.

На початку весни 1942 року в Новогрудский лісу в західній Білорусі пішла група з 17 чоловік під командуванням братів Тувіі і Асахеля (Зусі) Бельских. Ця група стала тим ядром, навколо якого виріс великий сімейний табір єврейських партизанів у Налібокском лісі. У ці місця пробиралися і ті, хто врятувався з Мінського гетто. На чолі загону 106 став Шалом Зорін, і незабаром в таборі Зоріна зібралося приблизно 800 євреїв. У районі Деречіна було створено загін Іхезкіеля Атласу, в районі Слонімі - загін «Щорс-51», в районі Копель, що на південь від Мінська, врятовані Несвіженского гетто створили загін «Жуків».

Багато євреїв було в з'єднаннях Сабурова і Федорова, наприклад, командир відділення Олександр Маргаліт, підривник Самуїл Готсбан. В Чернігівській області в бригаді Салая воювали командири рот Шкловський і Камінський. У Вінницькій області серед партизанів були відомі Яків Таліта, Давид Мудрик, Софія Зайцева; в Дніпропетровській області - Беньямін Шахнович, який командував ротою та й упав у боях. У цих же краях воював загін під командуванням Леоніда Бернштейна, який на початку 1944 року перемістився піді Львова, а потім закинули до Словаччини.

На початку 1945 року успішно пройшла Вісло-Одерська операція, в результаті якої була остаточно очищена від нацистів вся територія Польщі. У боях за визволення польського міста Ченстохова хоробро бився і загинув майор Михайло Лібман, якому посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

27 січня 1945 війська 60-ї армії, в складі якої був полк під командуванням полковника Григорія Єлісаветська, звільнили Освенцим, і символічно, що єврей-полковник був призначений комендантом цього гарнізону. Він зробив усе можливе, щоб врятувати тисячі залишилися ув'язнених, які були на межі життя і смерті ...

За даними деяких дослідників, які, зокрема, посилаються на довідку Центрального архіву Міністерства оборони Росії в підмосковному місті Подільському, в ході радянсько-німецької війни у військах налічувалося близько 501 тисячі євреїв, в тому числі - 167 тисяч офіцерів і 334 тисячі солдатів, матросів і сержантів. Інакше кажучи, в армії в роки війни служив кожен четвертий єврей (з жив в СРСР), вважаючи всіх - чоловіків і жінок, дітей і людей похилого віку.

За даними цього ж архіву за роки війни загинуло в боях, померли від ран та хвороб, пропало без вісті 198 тисяч військовослужбовців-євреїв. Це складає 39,6 відсотка від їх загальної кількості.

Підготував Степан Карачко, член спілки архівістів України


Ключові слова: евреи во второй мировой войне история

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини