Історія фестивалю "Червона Рута" у Чернівцях

- 16.09.2009 10:28
Історія фестивалю "Червона Рута" у Чернівцях

Дивіться: Червона Рута. День четвертий 19 вересня. Фото. Відео

17 вересня першому фестивалю «Червона рута» виповнюється 20 років!

Сьогодні відкривається велике дійство «Червона рута -2009». Програма фестиваль, насичена масовими концертами та іншими заходами про це пересвідчили нас організатори.

Ювілейний Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики “Червона рута-2009” відбудеться у Чернівцях 16-20 вересня за участю 367 молодих виконавців, які працюють у різних музичних жанрах.

Конкурсанти вже пройшли попередній відбір і вибороли право брати участь у фіналі культового дійства. В рамках фестивалю, окрім власне конкурсних змагань, планується організувати літературно-музичні вечори, книжкові ярмарки, показ українських документальних і художніх фільмів, виставу вуличного театру, концерт фольклорних колективів, виставки-ярмарки народних ремесел, виставку сучасного образотворчого мистецтва.

А яким був перший фестиваль «Червона рута-1989» про це мова піде дальше.

Що то за квітка червона рута, що росте в буковинських Карпатах?

Червона рута — квітка, що пов’язана з українським святом Івана Купала. За переказами, що до цих пір існують в Карпатах, рута — жовта квітка, яка лише на декілька хвилин, в ніч на Івана Купала, стає червоною. А дівчина, яка її знайде і зірве, буде щаслива в коханні та житті...


Масове пробудження національного відродження на Буковині розпочалось у 1988 році; також поступово починають з’являтись неформальні об’єднання.

Величезний вплив на політичну активність в регіоні мав фестиваль “Червона рута”, що відбувся в Чернівцях 17-24 вересня 1989 року. Вперше Чернівці так масово побачили національну символіку. Після проведення фестивалю особливої активності набуває студентський рух.

Пригадую - тоді ж на стадіоні у Чернівцях, оточеному загонами міліції настроєної не допустити жодної національної символіки, на стадіоні, куди було зігнано тисячу студентів профтехосвіти, дружинників з червоними і червоно-синіми прапорами і оперативників у цивільному, козак на полі підняв синьо-жовтий прапор, вручив малому хлопчикові і з ним під звуки гімну „Ще не вмерла Україна” у виконанні Василя Жданкіна оббіг по колу стадіон. Тоді ж на трибунах замайорів наш національний прапор піднятий гостею з Одеси акторкою Лідією Данильчук. На неї кинулися посіпаки в цивільному, але прийшли на допомогу Орест Шейка і Олег Микита і відрятували символ наших перемог.


Після того почалися сутички і на стадіоні і по місті. Не один фізично постраждав. Але яким високим було тоді почуття власної гідності і перемоги. Пам’ятаю як закохано дивилися тоді юнки, а заздрісно хлопці на Тараса Чубая і Георгія Гонгадзе з розбитою головою. З якою повагою ставилися до Ліди Данильчук. Після того вона переїхала до Львова і спільно з Іриною Волицькою створила „Театр у кошику”, який сьогодні знають і люблять у цілому світі.


У 1989 році перший республіканський фестиваль української сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» здійснив справжню «революцію» в українській культурі. Здавалося, вся Україна заспівала у столиці Буковинського краю… Чернівці, одне з найменших міст України, справді претендували тоді на українські фестивальні Сан-Ремо, Сопот чи Юрмалу. Пісенне свято, що засновувалося як данина пам’яті Володимиру Івасюку. Фестиваль, який проводиться раз на два роки, став мандрівним.


«Червона рута» проходить, переважно на сході та півдні України. Дехто вважає, що це не правильно, бо ж конкурс має мати постійну прописку. Але цікаво інше: ідею проведення фестивалю у різних куточках країни підтримали, зокрема, і ті, хто стояв біля його витоків. І до сьогодні переважає думка, що це на користь українській пісні. Однак всі погоджуються, що ейфорію чернівецької «Рути» ніде і ніколи не повторити неможливо можливо воно і так бо ті роки були цікаві та не повторні.


Перший фестиваль «Червона Рута» відбувся ще за часів СРСР, 17-24 вересня 1989 року у м. Чернівці. Попередні відбіркові конкурси відбувалися у кількох містах, не обов’язково обласних центрах. Так, наприклад, відбірковий конкурс по Черкаській області проходив у міському будинку культури м. Умань Черкаської області посеред серпня місяця. Перемогу у цьому відбірковому конкурсі, а заодно і путівку до м. Чернівці, отримали черкащани Едуард Драч, Кость Павляк, рок-гурт «Екологія», а також гордість всього тодішнього українського андерграунду Андрій Миколайчук (пізніше — “Лисий і Босий”).


У Чернівцях конкурсні програми у жанрі поп- та рок-музики проходили у Літньому театрі, а конкурс авторської (бардівської) пісні та співаної поезії організатри винесли чомусь далеко від центру міста, у низину якогось другорядного парку, де практично не було глядачів, крім самих учасників та журі.

Учасників,фіналістів було дуже багато, що перевершило очікування організаторів.

Так, концерти рок-музикантів проходили замість одного два дні, починаючись зранку об 11-00 і закінчуючись пізно увечері.

Якраз під час проведення другого дня рок-змагань надійшла з Києва звістка про те, що помер «останній оплот комунізму в Україні», перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький.

У рок-змаганнях брали участь знамениті гурти «ВВ», «Брати Гадюкіни», «Квартира № 50», «Зимовий сад», «Слід» (Юрій Товстоган) та багато інших. Гуртів було так багато, що деякі з них навіть мали однакову назву, наприклад були два гурти «Еней». А організатори фестивалю та члени журі просто були приголомшені такою величезною кількістю конкурсантів та їхнім високим рівнем.

Фестиваль проходив дуже нестандартно і багато з того, що там тоді відбувалося, зараз здається неймовірним. Наприклад, на фестивалі можна було почути Інну Братущик ще без Ореста Хоми, вона тоді була солісткою дівчачого гурту «Мальви».

Ірина Білик походжала по сцені у відверто «шароварному» українському стилізованому костюмі, відспівала невдало і, не очікуючи результатів, чкурнула із Чернівців додому.

Андрій Миколайчук був лисим, але ще не босим. Під час конкурсного виконання власних творів у Костя Павляка раптово вимкнулася (чи хтось вимкнув) електрика, і він, не зупиняючись, доспівував у темноті, без мікрофона, лише під акомпанемент гітари. Жовто-блакитні прапори тоді ще були під забороною, і чернівецькі міліціонери р’яно кидалися на кожен такий прапор, стараючись відібрати і пошматувати його.

На заключному концерті, котрий відбувався на центральному стадіоні м. Чернівці, місцева міліція знахабніла настільки, що стала бити гумовими кийками навіть тих молодих дівчат (багато було молоді із популярного тоді «Товариства Лева»), котрі були вдягнені у жовті кофтинки та блакитні спідниці, а таких дівчат було дуже багато. Їх навіть силоміць виводили за межі стадіону, деяких «левенят» міліціянти виносили на руках.

На знак протесту проти цього міліцейського свавілля просто під час концерту виступили Марійка Бурмака та Василь Жданкін.


Протягом фестивалю щодня виходила газета «Червона рута. Вісник фестивалю».Всього вийшло у світ 6 (шість) чисел газети.

Останній накладом 5000 примірників вийшов 24 вересня 1989 р. Ціна — 30 радянських копійок. Кумедно, але газета виходила під гаслом «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!» у моєму архіві зберігся перший примірник.

Над номером працювали: редактор Мирослав Лазарук, журналісти Галина Бойчук, Василь Ворон, Василь Гриб, Еммануїл Друкман, Ольга Клейменова, Лариса Королевська, Юрій Луканов, Василь Теремко, Алла Федорина.

Впродовж 20 років діяльності фестиваль було відкрито такі таланти як Брати Гадюкіни, Сестричка Віка, Марія Бурмака, Андрій Кузьменко (Скрябін), Табула Раса, Плач Єремії, сестри Тельнюк, Олександр Пономарьов, Руслана Лижичко, Віктор Павлік, Наталія Могилевська, Пікардійська терція, Ані Лорак, гурти ВВ, Кому вниз, ТНМК, Тартак, Гайдамаки, Крихітка Цахес та інші.

Ось таким залишився в пам’яті перший фестиваль «Червона Рута» -1989р. у нашому славному місті Чернівцях.


Підготував Степан КАРАЧКО краєзнавець, для інформаційного ресурса "
Платинова Буковина"
 


Ключові слова: Історія "Червоной Рути" у Чернівцях история Червоной Руты в Черновцах фото

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини