Православна церква Московського патріархату з'єднається з Київським патріархатом

- 13.09.2009 19:45
Православна церква Московського патріархату з'єднається  з Київським патріархатом

 Українська православна церква Московського патріархату планує розпочати діалог з Українською православною церквою Київського патріархату з метою відновлення єдності українського православ'я.

         Як повідомив прес-секретар предстоятеля УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, таке рішення було ухвалене 9 вересня на засіданні Священного Синоду УПЦ МП під головуванням митрополита Київського і всія України Володимира (Сабодана) у Свято-Успенській Почаївській лаврі.

         Крім того, Священний Синод УПЦ вирішив поновити діалог із Українською автокефальною православною церквою.

         "Це продовження курсу УПЦ на відновлення єдності українського православ'я. Ми вступаємо у діалог не тільки із УАПЦ, а й з Київським патріархатом. І сподіваємося на плідний діалог. УПЦ розпочинає цей діалог задля відновлення єдності українського православ'я", - зазначив прес-секретар предстоятеля УПЦ.

         Також він повідомив про створення робочої групи, на яку Священний Синод поклав відповідальність за підготовку до діалогу з представниками УПЦ КП. Головою групи призначено архієпископа Білоцерківського і Богуславського Митрофана, керуючого справами УПЦ.

         Як зазначив один із членів групи, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич, говорити про повноцінний діалог можна буде після створення аналогічної групи від УПЦ КП.

         "Перш за все - важливо зустрічатися. Важливо обговорити проблемні питання, які існують між нами - канонічні й екклезіологічні. І обговорити шляхи їхнього вирішення. Основні питання, які порушуватимуться у діалозі - це, напевне, питання визнання таїнств, питання дійсності їхніх хіротоній і питання регулювання канонічного статусу УПЦ КП - яким чином і на яких умовах вони можуть приєднатися до канонічної церкви", - сказав він.

         При цьому протоієрей Данилевич звернув увагу на те, що УПЦ готується до діалогу із УПЦ КП вперше.

         "Із УАПЦ ми ведемо діалог з 1995 року. З УПЦ КП діалогу не було взагалі, він тільки започатковується", - додав співробітник Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ.

         Нагадаємо, патріарх Київський і всія Руси-України Філарет раніше заявляв, що процес зближення існуючих на сьогодні в Україні православних церков та їхнього об'єднання в єдину помісну православну церкву вже не можна зупинити. "У подальшому, звичайно, все буде залежати від самої УПЦ МП - чи захоче вона йти дорогою об'єднання та створення Єдиної помісної церкви", - додав він.

         Ініціатива створення єдиної православної церкви в Україні виходить також і від громадських діячів. У своєму відкритому листі напередодні візиту Патріарха до України Голова правління Українського фонду миру Людмила Супрун виклала бачення примирення православних церков в Україні.

         Зокрема Людмила Супрун відзначила, що для збереження цілісності українського народу і уникнення конфліктів на релігійному грунті Український фонд миру, після спілкування з духовними особами і мирянами різних православних церков, вважає за необхідне відновити єдність православ'я в Україні.

         «Для цього потрібно зробити наступні кроки:

         1. Створити міжцерковну Комісію з відновлення єдності українського православ'я і скликати Собор УПЦ МП з наступних питань:

         - відміна Акту відлучення від церкви ченця Філарета (Денисенка) і відновлення його в усіх ступенях священства (але без титулу «Блаженнійший Митрополит Київський і всія України», оскільки кафедра наразі не вільна);

         - відміна Акту про відлучення від церкви всіх, хто мав з Філаретом (Денисенком) спілкування в молитвах;

         - у зв'язку з цим вважати канонічно законними і благодатними всі посвячення, всі богослужебні дії, здійснені в УПЦ КП;

         - ініціювати скликання Київського Всеправославного Собору з питання «Про автокефалію Української православної церкви».

         2. На Київському Всеправославном Соборі обрати Патріарха автокефальної Української православної церкви.

         У відкритому листі також йдеться про доцільність створення міжцерковної Комісії з обрядів і статутів, яка вивчить усі розбіжності між братськими церквами й уніфікує обряди і церковні статути, згідно з правилами св. Апостолів і св. Отців.

         Також Людмила Супрун звернулася до Патріарха Московського і всія Русі Кирила з проханням ініціювати створення міжцерковної Комісії зі складання реєстру церковної власності та майна, втрачених за часів правління безбожної влади (1917 - 1991 рр.). Створити структури, які керуватимуть власністю і майном нової УПЦ.

         Запропоновані дії, на думку Людмили Супрун, сприятимуть подоланню історичних суперечностей у Православній церкві та вирішать проблему створення автокефальної Української православної церкви. Буде відновлено єдність Православ'я і подолані розколи.

         Нагадаємо також, що одна ініціатива Людмили Супрун під час візиту до України Патріарха Московського і всія Русі Кирила була підтримана політичними партіями нашої країни. Мова про «політичну тишу». Жалюгідні спроби її порушити оберталися для провокаторів ганьбою в очах української і світової громадськості.

         «Візит Патріарха Московського і всія Русі Кирила я сприймаю як благословення для України, - зазначила Людмила Супрун. - Головне для кожного православного в нашій країні - зробити правильні подальші кроки до примирення, духовного зближення. Україна має шанс продемонструвати всьому православному світу приклад прояву християнської моралі й мудрості».  


Ключові слова: УПЦ МП УПЦ КП об"єднання

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини