Коротко про нові податкові стандарти 2016

- 06.01.2016 11:58
Коротко про нові податкові стандарти 2016

З 1 січня 2016 року Законом України від 25.12.15 № 928-VIII "Про Державний бюджет на 2016 рік" встановлено такі соціальні стандарти:

- Мінімальна зарплата у місячному розмірі і прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня - 1378 грн., з 1 травня - 1450 грн., з 1 грудня - 1550 грн .;

- Мінімальна зарплата у погодинному розмірі: з 1 січня - 8,29 грн., з 1 травня - 8,69 грн., з 1 грудня - 9,29 грн.

Також зазначеним Законом встановлено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб: з 1  січня 2016 року - 1378  гривень, з 1  травня - 1450  гривень, з 1  грудня - 1550  гривень.

Максимальний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, тепер дорівнює 1 930 грн. (прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1.01.16, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн. - пп. 169.4.1 ПКУ).

З 1 січня 2016 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII внесено такі зміни:

СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

Для I та II групи платників єдиного податку ставки залишаються фіксованими, але при цьому застосовуватимуться до більшого розміру мінімальної зарплати (бази оподаткування). Отже, місячна сума єдиного податку становитиме у 2016 році: 

для платників 1-ї групи 137,8 грн;

для платників 2-ї групи  275,6 грн. 

Для платників 3-ї та 4-ї груп платників податку ставки єдиного податку збільшуються:

- для 3-ї групи  - 3% для платників ПДВ і 5% для неплатників ПДВ (раніше було 2% і 4% відповідно). База застосування цих ставок залишається тією ж самою - це сума отриманого доходу. Граничний розмір доходу зменшено із 20 млн. грн. до 5-ти млн.. грн.

ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Базова ставка 18%  до усієї суми бази оподаткування, незалежно від її розміру (п. 167.1 ПКУ).

Розмір податкової соціальної пільги (так звана 100 відсоткова пільга)  залишено на постійній основі у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року для  всіх працівників, які отримуватимуть заробітну плату у 2016 році не вище 1930 грн. (1378 грн. х 1,4) на місяць .

ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК

Уведено ставку ЄСВ у розмірі 22% для більшості страхувальників.

Працівники не платять ЄСВ з заробітної плати та інших доходів (немає утримань ЄСВ).

Порядок визначення бази нарахування ЄСВ порівняно з минулим роком не змінився. Так, її визначають:

фізособи – підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування (крім пенсіонерів  за віком та інвалідів, які отримують пенсію чи соціальну допомогу) самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (34450 грн) і не менше за розмір мінімального страхового внеску (з 01.01.2016 р. – 303,16 грн (1378 грн х 22%));

фізичні особи – підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують ЄСВ тільки за місяці, у яких вони отримали дохід (прибуток) у межах максимальної величини й не менше розміру мінімального страхового внеску. У тих місяцях, у яких вони  не отримали доходу (прибутку) вони мають право визначити базу нарахування ЄСВ з дотриманням мінімального й максимального її розміру.

ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР

Військовий збір - 1,5% (подовження на 2016 рік)

ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

Відмінено таку причину анулювання реєстрації платників ПДВ, як присвоєння стану «9», тобто через «відсутність» за податковою адресою,

Уточнено базу нарахування ПДВ у випадку поставки власної продукції,  послуг, які надаються самостійно – тепер договірна ціна на них порівнюватиметься не з їх собівартістю, а із звичайною ціною. Так, звичайні ціни для товаровиробників-платників ПДВ повертаються, і для їх визначення слід буде користуватися правилами пп. 14.1.71 ПКУ!

Формулу ліміту реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування збільшено на новий показник ∑Овердрафт, який буде перераховуватися податківцями щокварталу.

З’явився новий вид фінансової відповідальності для постачальників у разі невиправлення помилок в обов’язкових реквізитах податкових накладних. Така відповідальність вводиться  з 01.01.2016 р.  якщо помилку виправлено до податкової перевірки – то при податковій перевірці штрафу не буде;

якщо помилку знайдено податківцями під час перевірки і видано податкове повідомлення-рішення (далі - ППР) про необхідність виправлення (через розрахунок коригування) – штраф 170 грн;

якщо помилку не виправлено (тобто, припис ППР не виконано протягом 10 днів з дати його отримання), то податківці застосовують штраф від 10% до 100% суми ПДВ в такій податковій накладній. Розмір штрафу залежатиме від того, скільки днів минуло з дати, до якої помилку треба було виправити. 

Податкова накладна, що містить помилки в обов’язкових реквізитах (окрім коду товару згідно УКТ ЗЕД), які:

 не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, 

 не призводять до заниження/завищення суми ліміту реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, для продавця/покупця, є підставою для віднесення покупцем  сум ПДВ до податкового кредиту.

У 2016 році для спецрежиму з ПДВ запроваджуються інші умови. Починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, сума ПДВ, визначена спецрежимниками як податок, що підлягає сплаті (рядок 25 декларації) буде перераховуватися у пропорціях, які залежать від операцій, які призвели до виникнення такого ПДВ (див. нову редакцію п. 209.2 ПКУ):

- при постачанні зернових та технічних культур: 85% - до державного бюджету, 15% - перераховується на спецрахунок;

- при постачанні продукції тваринництва: 20% - до державного бюджету, 80% - перераховується на спецрахунок;

- при постачанні інших с/г товарів/послуг: 50% - до державного бюджету, 50% - перераховується на спецрахунок.

 З 01.02.2016 р. ведення та офіційна публікація двох реєстрів бюджетного відшкодування ПДВ: 

один  - для реєстрації заяв від тих, хто відповідає ознакам, встановленим п. 200.19 ПКУ,

другий  - для реєстрації заяв від тих, хто цим ознакам не відповідає. 

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

Повертається квартальний звітний період для тих, хто має доходи більш ніж 20 млн. грн. (див. п. 137.4-137.5 ПКУ).

Скасовано авансові платежі з податку на прибуток. Єдиний виняток: це сплата авансового внеску у розмірі 2/9 суми податку, визначеного до сплати у декларації за 9 місяців 2016 року. Цей авансовий внесок слід сплатити до 31.12.2016 р., і сплачуватимуть його, відповідно, лише ті, хто подаватимуть декларацію поквартально.

Ставки залишаються на рівні 2015 року. 

АКЦИЗИ

Ставки акцизного податку: для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залишається незмінною — у розмірі 5%; а для пального складатиме 0,042євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

При цьому, податок для пального розраховується та сплачується в гривні за офіційним курсом, установленим НБУ, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і лишається незмінним протягом звітного кварталу»,- розповіла посадовець.

РРО
Законопроект № 3688 не передбачає ніяких змін щодо РРО. Тобто, як і зараз, РРО не будуть застосовувати платники єдиного податку, відповідно до п. 296.10 ПКУ:

1-ої групи;

2-ої і 3-ої груп (фізособи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень. У разі перевищення в календарному році цього обсягу доходу застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК

Оподатковуватимуться легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить 750 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року на 2016 рік. Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою Кабінету Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу короб переключення, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті.

Ставка (за рік) - 25 000 грн. за автомобіль.

ПОДАТОК НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

Ставка податку:

1) до 3% МЗП за 1 кв. м. площі нерухомого майна – для об’єктів житлової нерухомості, а також для об’єктів нежитлової нерухомості. Встановлюється місцевими радами.

2) 25 000 грн на рік – додатково до 3% МЗП за 1 кв. м. - для квартир та будинків площею понад 300 кв. м та 500 кв. м відповідно.

Пільги (залишаються не змінними):

Для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. м.

Для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. м.

Для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі часток) - на 180 кв. м.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях 


Ключові слова: податкові стандарти, податкова чернівців

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини