Як вибрати правильну організаційно-правову форму бізнеса, який розпочинаю

- 01.09.2009 09:18
Як вибрати правильну організаційно-правову форму  бізнеса, який розпочинаю

Одним з найважливіших питань є вибір організаційно-правової форми, правові аспекти якого ми розглянемо нижче.

Підприємницька діяльність може здійснюватись фізичною особою - підприємцем або юридичною особою (у формах приватного підприємства, повного товариства, командитного товариства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерного товариства, тощо).

Від правильного вибору організаційно-правової форми залежить організація та ведення бізнесу тому до цього питання треба підходити з особливою увагою. Розглянемо більш детально зазначені вище види товариств.

Фізична особа - підприємець

Таку форму ведення бізнесу може обрати лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ст. 50 ЦК України). Законом встановлені певні обмеження щодо кола осіб, які можуть бути підприємцями. Не можуть займатися такою діяльністю військовослужбовці, службові особи органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, судді, нотаріуси (державні), службові особи органів державної влади, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств. Також не можуть займатися такою діяльністю особи, яким це заборонив суд, які мають не зняту або не погашену судимість за корисливі злочини.

До діяльності фізичних осіб - підприємців застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють господарську діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом.

Позитивними сторонами такої ОПФ є простота реєстрації, знижені податки, спрощена система звітності та діловодства. Але при цьому фізична особа підприємець відповідає за зобов’язаннями усім своїм майном. Тобто в разі порушення процедури банкрутства така особа вимушена буде погасити борги своєю власністю (нерухомістю, автомобілем, грошима, тощо). Саме цей момент і змушує підприємців обирати інші ОПФ.

Приватне підприємство

При виборі такої ОПФ найголовніша перевага - це відсутність законодавчих вимог до розміру статутного фонду. Тобто це фактично те ж ТОВ, але засновники відповідають за зобов’язаннями ПП лише у межах статутного фонду. Засновниками ПП можуть бути декілька фізичних або одна юридична особа.

Але ще й досі деякі реєструючи органи відмовляють в реєстрації ПП у якого декілька засновників.

Така форма організації бізнесу найкраще підходить для тих осіб, яких вже не задовольняють обсяги оборотів ФОП та які мають намір виходити на більш вибагливих споживачів, при цьому не маючи партнерів або коштів для формування статутного фонду.

Податкова система, якою користується ПП - податок на прибуток, ПДВ, спрощена система.

Товариство з обмеженою відповідальністю

Заснувати ТОВ, як і ПП, можуть одна чи кілька фізичних осіб або одна чи декілька юридичних осіб. Існує лише обмеження, що ТОВ не може мати єдиним засновником інше господарське товариство, засновником якого є одна особа.

Формування статутного фонду викликає багато питань у майбутніх підприємців. Згідно із Законом України “Про господарські товариства” та Господарським кодексом України вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об‘єкти інтелектуальної власності), кошти, в тому числі в іноземній валюті. Тобто підприємцю зовсім не обов’язково вносити десятки тисяч гривень на формування статутного фонду до банку, він може скористатися наявним у нього майном.

ТОВ - одна з найкраще регламентованих форм бізнесу в Україні, яка є найбільш захищеною від рейдерських атак порівняно з іншими і яка досить детально регламентує відносини з партнерами та третіми особами. Тому ця форма найбільш актуальна для тих осіб, яки починають його з партнерами, або хочуть виходити на серйозні ринки з подальшим продажем компанії.

Підсумовуючи все вищезазначене, можна дати майбутнім підприємцям наступні поради: якщо підприємець тільки починає власну справу та збирається здійснювати свою діяльність самостійно чи залучаючи найманих працівників, йому варто зареєструватися як фізична особа платник єдиного (фіксованого) податку.

Якщо майбутня діяльність підприємця може супроводжуватися комерційними ризиками, то йому варто реєструвати юридичну особу (ПП або ТОВ).

Щодо вибору між ПП та ТОВ, то тут треба зазначити що різниця полягає в розмірі статутного фонду та наявності або відсутності партнерів. Якщо Ви працюєте один і не збираєтесь мати партнерів, не маєте змоги сплатити мінімальний статутний капітал, то найкраще для вас реєструвати ПП. Якщо ж бізнес ведуть декілька партнерів, то краще обирати ТОВ, це дозволить Вам чітко розмежувати сферу вашої співпраці, відповідальності та отримання прибутків.

Старчук Є.В.


Ключові слова: ПП ТОВ фирма что лучше

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини