Чернівчан попереджають про кишкові інфекції

- 15.05.2015 15:37
Чернівчан попереджають про кишкові інфекції

З потеплінням, у весняно-літній період, ризик інфікуватись кишковими інфекціями зростає. Причиною тому є активізація як збудників так і чинників передачі (овочі, фрукти, питна вода, вода відкритих водойм, грунт присадибних ділянок та ігрових дитячих майданчиків). А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Найбільш сприятливими для їх розмноження є середовища, які містять достатню кількість білка, тому м`ясні, рибні, молочні продукти і є найчастішою причиною виникнення гострих кишкових захворювань. Особливо небезпечні в цьому плані такі продукти, які зазнають недостатньої термічної обробки.

Джерелом інфекції при кишкових інфекціях є хворі та бактеріоносії. Особливу небезпеку становлять особи, у яких захворювання перебігає в легкій формі і вони рідко звертаються за медичною допомогою.

Збудник потрапляє в організм головним чином через рот з інфікованими водою та їжею. Період з моменту зараження до появи перших ознак хвороби відносно короткий – від кількох годин до декількох тижнів (в залежності від захворювання та кількості мікроорганізмів, що потрапили в організм хворого).

Перші ознаки захворювання починаються із загальної слабкості, втрати апетиту, відчуття важкості в шлунку, головного болю. Дещо пізніше приєднуються блювання, пронос, болі в різних ділянках живота, можливі висока температура та лихоманка.

З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зі свіжих овочів зберігати в незаправленому виді;

перед вживанням – свіжі овочі, фрукти та ягоди ретельно промивати водою, бажано кип’яченою або обдавати окропом;

зберігати сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;

зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

молоко, перед споживанням, слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється.

при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;

при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;

у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.


Ключові слова: кишкові інфекції, небезпека інфекції на природі, отруєння через неякісну їжу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

На Буковине умер обгоревший мужчина В результате работы со сварочным аппаратом 29-летний буковинец Андрей Продан получил
- 17.07.2018 13:09
Сегодня стартуют трехсторонние переговоры по транзиту газа Трехсторонние консультации по условиям транзита российского газа по украинскому газопроводу состоятся сегодня
- 17.07.2018 12:31
В Черновцах снова курсирует маршрутка 9А На автобусный маршрут 9А в Черновцах во вторник, 17 июля, вышел новый перевозчик.
- 17.07.2018 11:58
На Вижниччині відбулось ДТП з чотирма постраждалими Правоохоронці встановлюють всі обставини дорожньо-транспортної пригоди.
- 17.07.2018 11:44
Ученые разработали бактериальные солнечные батареи С помощью фотосинтеза солнечный свет может превращаться в энергию с помощью многих бактерий
- 17.07.2018 11:38
Пьяный молдован хотел попасть на территорию Украины В пресс-службе Черновицкого пограничного отряда сообщили о попытке пересечь государственную границу иностранным
- 17.07.2018 10:39
Нерухомість поповнила казну Чернівців на 6,8 млн грн У першому півріччі цього року до бюджету Чернівців сплачено 6,8 млн. грн. податку на нерухоме майно
- 17.07.2018 10:27
Назван самый богатый человек современности Был определен индекс миллиардеров Bloomberg, в соответствии с которым был назван самый богатый человек в современной истории.
- 17.07.2018 09:49
Подробности смерти женщины в черновицком СИЗО Заместитель главы Минюста Украины Денис Чернышов звучил комментарий касаемо смерти женщины в СИЗО Черновцов
- 17.07.2018 09:28
На Хотинщині насмерть збили жінку-велосипедистку Дорожньо-транспортна пригода зі сметрельними наслідками сталася пообіді 16 липня на автошляху
- 17.07.2018 09:11

Всі новини