Чернівчан попереджають про кишкові інфекції

- 15.05.2015 15:37
Чернівчан попереджають про кишкові інфекції

З потеплінням, у весняно-літній період, ризик інфікуватись кишковими інфекціями зростає. Причиною тому є активізація як збудників так і чинників передачі (овочі, фрукти, питна вода, вода відкритих водойм, грунт присадибних ділянок та ігрових дитячих майданчиків). А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Найбільш сприятливими для їх розмноження є середовища, які містять достатню кількість білка, тому м`ясні, рибні, молочні продукти і є найчастішою причиною виникнення гострих кишкових захворювань. Особливо небезпечні в цьому плані такі продукти, які зазнають недостатньої термічної обробки.

Джерелом інфекції при кишкових інфекціях є хворі та бактеріоносії. Особливу небезпеку становлять особи, у яких захворювання перебігає в легкій формі і вони рідко звертаються за медичною допомогою.

Збудник потрапляє в організм головним чином через рот з інфікованими водою та їжею. Період з моменту зараження до появи перших ознак хвороби відносно короткий – від кількох годин до декількох тижнів (в залежності від захворювання та кількості мікроорганізмів, що потрапили в організм хворого).

Перші ознаки захворювання починаються із загальної слабкості, втрати апетиту, відчуття важкості в шлунку, головного болю. Дещо пізніше приєднуються блювання, пронос, болі в різних ділянках живота, можливі висока температура та лихоманка.

З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зі свіжих овочів зберігати в незаправленому виді;

перед вживанням – свіжі овочі, фрукти та ягоди ретельно промивати водою, бажано кип’яченою або обдавати окропом;

зберігати сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;

зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

молоко, перед споживанням, слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється.

при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;

при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;

у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.


Ключові слова: кишкові інфекції, небезпека інфекції на природі, отруєння через неякісну їжу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини