Чернівчан попереджають про кишкові інфекції
- 15.05.2015 15:37
З потеплінням, у весняно-літній період, ризик інфікуватись кишковими інфекціями зростає. Причиною тому є активізація як збудників так і чинників передачі (овочі, фрукти, питна вода, вода відкритих водойм, грунт присадибних ділянок та ігрових дитячих майданчиків). А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.
Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Найбільш сприятливими для їх розмноження є середовища, які містять достатню кількість білка, тому м`ясні, рибні, молочні продукти і є найчастішою причиною виникнення гострих кишкових захворювань. Особливо небезпечні в цьому плані такі продукти, які зазнають недостатньої термічної обробки.
Джерелом інфекції при кишкових інфекціях є хворі та бактеріоносії. Особливу небезпеку становлять особи, у яких захворювання перебігає в легкій формі і вони рідко звертаються за медичною допомогою.
Збудник потрапляє в організм головним чином через рот з інфікованими водою та їжею. Період з моменту зараження до появи перших ознак хвороби відносно короткий – від кількох годин до декількох тижнів (в залежності від захворювання та кількості мікроорганізмів, що потрапили в організм хворого).
Перші ознаки захворювання починаються із загальної слабкості, втрати апетиту, відчуття важкості в шлунку, головного болю. Дещо пізніше приєднуються блювання, пронос, болі в різних ділянках живота, можливі висока температура та лихоманка.
З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:
для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зі свіжих овочів зберігати в незаправленому виді;
перед вживанням – свіжі овочі, фрукти та ягоди ретельно промивати водою, бажано кип’яченою або обдавати окропом;
зберігати сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
молоко, перед споживанням, слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється.
при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;
у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Коментарі (0)
Другие новости:
Росія продовжує атакувати Україну дронами: де загроза ударів сьогодні ввечорі?
Обстріли та наслідки
- 07.12.2025 20:43
- 05.12.2025 20:36
Російські війська перейшли до чергового витка терору: під ударом об’єкти, які мають критичне значення
Як зазначає військовий аналітик Юліан Рьопке, Москва свідомо
- 05.12.2025 16:51
Дональд Трамп-молодший заявив, що Дональд Трамп може відмовитися від подальших зусиль зі встановлення миру в Україні
Дональд Трамп-молодший заявив, що Дональд Трамп може відмовитися від подальших зусиль зі встановлення миру в Україні
- 04.12.2025 19:07
Зеленський дві години говорив із радниками Трампа:
У Києві та Вашингтоні заговорили про реальний прорив
- 03.12.2025 19:52
Допомога 6500 гривень: як отримати, кому видадуть першими?
В Україні розпочалися перші виплати у розмірі 6500 гривень для
- 03.12.2025 19:03
- 01.12.2025 21:39
День святого Миколая: історія, традиції, поради, відповіді на питання
Чому День святого Миколая важливий?
- 01.12.2025 21:16
.jpg)
4 фишки iPhone, о которых стоит знать перед покупкой
На Буковині судитимуть водія, який спричинив ДТП з потерпілим