Чернівчан закликають декларувати спадщину

- 25.03.2015 09:32
Чернівчан закликають декларувати спадщину

У Чернівцях триває деклараційна кампанія 2015. Найактивніше мешканці нашого міста декларують успадковані та даровані доходи.

Як повідомив заступник начальника ДПІ у м. Чернівцях Віктор Гетьман: «станом на 19 березня цього року 97 чернівчан вже виконали свій конституційний обов’язок щодо доходів, отриманих у спадщину (дарунки), що становить 41 відсоток від усіх поданих декларацій із податковими зобов»язаннями. Спадкоємці задекларували 15,1 млн. грн., а це майже 39 відсотків від задекларованої суми доходу».

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях запрошує спадкоємців та обдарованих, які отримали в 2014 році спадщину та/або дарунки подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок.

Винятком із зазначеного повідомлення є спадкоємці-нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини,  спадкоємці, які успадкували об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку, а також інші спадкоємці – резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Такими особами декларація не подається.

«Загалом, оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, залежить від того, який саме вид об'єкта успадковано, та від родинних стосунків спадкоємця із спадкодавцем»,- розповів Віктор Васильович.

Відповідно до норм Податкового кодексу за нульовою ставкою оподатковуються та звільняються від декларування  будь-які об'єкта спадщини, отримані спадкоємцями, які є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення. До таких членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають другий ступінь споріднення.

Також нульовою ставкою мають право скористатися інваліди І групи, діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, які успадкували об’єкти нерухомого та/або рухомого майна та/або готівку або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, депозитні, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю. Нагадаємо, що особа, у разі досягнення нею повноліття – 18 років, втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Щодо дітей – інвалідів, для них також передбачена нульова ставка, але лише при отриманні спадщини у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна.

Крім того, нульова ставка застосовується  будь-якими спадкоємцями, які успадкували грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, а також у державні цінні папери, та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.

У разі отримання спадщини від члена сім’ї другого ступеня споріднення сплачується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості успадкованого майна.

Якщо ж спадщина отримується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, або спадкоємцем-резидентом від спадкодавця-нерезидента ставка податку становить 15(17)%.

Слід зазначити, що подарунки, отримані громадянином від фізичної особи у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, вартості робіт, послуг оподатковуються аналогічно об‘єктам, отриманим як спадщина.

Оскільки відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали дохід у вигляді спадщини-подарунка, обов’язок таких громадян - задекларувати отримані доходи до 1 травня 2015 року та до 1 серпня поточного року сплатити нараховану суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій декларації.

Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях


Ключові слова: спадок декларації, декларування доходів, декларації 2015 Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини