Як виглядає чернівецький декларант

- 19.03.2015 15:08
Як виглядає чернівецький декларант

Вже 22-ий рік поспіль в Україні проводиться кампанія декларування доходів громадян… Змінюється податкове законодавство, порядок заповнення декларацій, змінюються і декларанти…

Як виглядає сучасний декларант у Чернівцях ми вирішили поцікавитись у начальника ДПІ у м. Чернівцях Миколи Загарюка.

Миколо Васильовичу, розкажіть чернівчанам чи відрізняється цьогорічна деклараційна кампанія від попередніх, які вже є результати, які прогнози.

- Цього року декларації про майновий стан і доходи повинні подавати громадяни у відповідності до Податкового кодексу України, якщо протягом 2014 року вони отримували доходи від осіб, які  не є податковими агентами; доходи від надання рухомого майна або нерухомості в оренду; інвестиційний прибуток; будь-які іноземні доходи; доходи у вигляді спадщини та подарунків; доходи від заробітної плати, що перевищують 146160 грн. та отримані від двох та більше працедавців тощо.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2014 року. У такому випадку податкова декларація  подається протягом всього 2015 року.

Нагадаю, що Верховною радою не підтримано введення нульової декларації, тому цього року декларування відбувається за звичними для платників правилами.

Безумовно, що ми аналізуємо всю податкову (і не лише) інформацію для того, щоб спрогнозувати результати деклараційної кампанії. Цього року, ми теж робили такі прогнози.

На жаль, враховуючи надзвичайно складну економічну ситуацію у нашій державі, на збільшення задекларованих доходів цього року ми не розраховуємо.

Але втішає інше,- податкова культура чернівчан зростає, більшість мешканців нашого міста вже не потребують допомоги у заповненні декларації, добре орієнтуються у податковому законодавстві. Головне,- змінюється ставлення до процесу декларування,- це вже не принизлива повинність, а усвідомлення себе частиною держави, свого значення у суспільстві. Все частіше чернівчани із честю називають себе ПЛАТНИКАМИ ПОДАТКІВ. І вони мають рацію, адже цей статус – найважливіший у державі. Це немов би кров, без якої не зможе жити жоден організм.

Наразі вже подано 710 декларацій на загальну суму доходу 39,1 млн. грн.

На податкову знижку вже є 474 претенденти, які повернуть з бюджету майже 620,0 тис. грн. податку

Цифри – це звісно добре, адже це кошти місцевого бюджету. Але цікаво: які вони – сучасні чернівецькі декларанти? Вік, стать, особливості… Розкажіть про цьогорічних мільйонерів, - чи були несподіванки?

Почну з мільйонерів, адже щороку саме ці декларанти є найпопулярнішими як у засобів масової інформації, так і у звичайних громадян, - усі бажають дізнатися про секрети їх фінансового успіху.

Якщо дозволите, чернівецьких мільйонерів можна умовно поділити на кілька типів.

Перший – це чернівчани, які отримали спадщину чи інший цінний дарунок. Такі громадяни звітують одноразово, сплачують податок, іноді дивують розмірами спадку. Але це не стабільний дохід, у наступному році рідко хто з них зможе заробити, або отримати понад мільйон.
Мені більше імпонують люди, які щороку декларують доходи більше 1,0 млн. грн.. від заробітної плати, дивідендів тощо. І що приємно, - у нашому місті такі є… Вже кілька років поспіль (зазвичай на початку деклараційної кампанії) двоє мешканців столиці Буковини декларують саме такі доходи.

І третій, останній тип, - ті, кого доводиться шукати нам. Ці громадяни думають, що декларування доходів їх не стосується, або недооцінюють наші можливості. Не хочу розкривати усіх карт, але у нас є достатньо джерел інформації. І ми зробимо усе, аби наступного року кампанія декларування була однією із перших в порядку денному цих чернівчан.

Як виглядає мільйонер? – як звичайний громадянин. Як свідчить мій досвід, заможні люди рідко намагаються виділятися зовнішністю,- для них важливішими є інші речі.

На сьогодні серед мільйонерів – чотири жінки та двоє чоловіків. Не можу сказати, що мені приємна така гендерна пропорція, але я впевнений, що чоловіки зі статками скоро «підтягнуться» і настане хоча б гендерна гармонія.

Часто, особливо сьогодні, говорять про те, що середнє та старше покоління не спроможне до змін, не усвідомлює себе дієвою частиною суспільства, - немов би їх списали з рахунку… Мене такі слова прикро вражають, адже ще Біблія нам говорить про необхідність поваги до батьків…Можу сказати, що цього року ми побачили такий приклад свідомої громадянської та державницької позиції від 70-літньої жіночки. Вона минулого року отримала кошти у валюті та без запрошень, сама прийшла й задекларувала 4,5 млн. грн. Із цієї суми їй доведеться сплатити майже 800,0 тис. грн. податку.

Загалом, наймолодшому декларанту – 17, а найстаршому – 78. Минулого року вони отримали спадщину. Більшість – середнього віку від 30 до 55 років.

Дійсно, доходи необхідно декларувати. При цьому, бажано робити це вчасно. Але якщо людина увесь час на роботі, яким чином вона зможе виконати свій обов’язок,- доведеться відпрошуватись з роботи?

- Звісно, ні. Центр обслуговування платників податків ДПІ у м. Чернівцях працює і в суботу до 16,00 год. Але для зручності та економії часу можу порадити заповнити та направити декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції через Інтернет. Для цього необхідно отримати електронний цифровий підпис і скористатись електронним сервісом «Декларування он-лайн», який розміщений на веб-порталі ДФС. Можна відзвітувати і поштою, але тоді доведеться поквапитись, щоб встигнути відзвітувати до 20 квітня.

На завершення розмови, хочу в черговий раз звернутись до чернівчан,- не відкладайте подання декларації на останні дні! А я обіцяю, що працівники міської податкової інспекції допоможуть усім декларантам і теоретично і практично. Гарних нам усім доходів!!!

Розмову вела
начальник інформаційно – комунікаційного відділу
Наталія Бальон


Ключові слова: декларанти в Чернівцях, декларування доходів чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини