В Чернівці завітав представник ІКОМОСу

- 26.12.2014 09:20
В Чернівці завітав представник ІКОМОСу

В середу, 24 грудня, з робочим візитом Чернівці відвідала старший науковий співробітник відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук, дійсний член Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС) Лариса Виногродська.

Метою поїздки було ознайомлення з пам’яткою всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – резиденцією митрополитів Буковини і Далмації та її буферною зоною, а також проходженням шляху номінації данного об’єкта.

Протягом дня науковий співробітник оглянула основні пам’ятки міста Чернівців, провела зустріч з науковцями Чернівецького Національного університету ім.Ю.Федьковича. Здійснено ознайомлення з роботою відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради та новітніми археологічними знахідками державного підприємства “Охоронна археологічна служба України” Національної академії наук України. Співробітники Чернівецького обласного краєзнавчого музею провели екскурсію на тему: “Історія Буковини у складі Молдавського князівства та Австрійської імперії (сер. XIV – поч. XX ст.)”, а також презентували виставку “Археологічні знахідки краю”.

Згідно з Переліком пам’яток та об’єктів культурної спадщини м.Чернівців на території міста налічується 9 пам’яток археології в тому числі 1 пам’ятка національного значення (Ленківське городище, ХІІ- ХІІІ ст.).

Проектом “Коригування історико-архітектурного опорного плану і проекту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м.Чернівців”, затвердженого рішенням Чернівецької міської ради від 28.02.2007р. №252 та наказом Міністерства культури і туризму України від 16.06.2007р. №661/0/16-07, на території міста Чернівців визначено 15 зон охорони археологічного культурного шару з особливим режимом використання цих зон.

Довідково:

Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС, англ. ICOMOS) – англ. International Council on Monuments and Sites) – міжнародна асоціація професіоналів, метою діяльності якої є збереження та захист культурної спадщини в усьому світі. Заснована 1965 року у Варшаві; базує свою діяльність на принципах, закріплених 1964 року Міжнародною хартією зі збереження та відродження пам’яток та історичних місць (Венеційська хартія).

Ідея, покладена в основу ІКОМОС, сформульована Афінською нарадою з питань відновлення історичних будівель (1931), зорганізованою Міжнародною музейною радою. Афінська хартія 1931 ввела поняття міжнаціональної спадщини.

У 1964 II Нарада архітекторів і спеціалістів з історичних будівель, відбулась у Венеції і узгодила 13 резолюцій. Перша створювала Міжнародну хартію зі збереження та відновлення пам’яток та історичних місць (відомішу як Венеційська хартія); друга, запропонована ЮНЕСКО, створила ІКОМОС для опікування цією хартією.

Нині ІКОМОС налічує 7500 членів. За рідкісними винятками, кожен член має бути компетентним у галузі збереження будівель і бути практиком у сфері архітектури, археології, інженерії, проектування, охорони культурної спадщини, археографії, історії.

Штаб-квартира організації міститься в Парижі.


Ключові слова: ІКОМОС, історичні пам’ятки Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини