Законопроекти для стабільності банківської системи України

- 05.06.2014 11:54
Законопроекти для стабільності банківської системи України

Голова Національного банку України Степан Кубів узяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (далі – Комітет).

На засіданні було обговорено низку законопроектів, що стосувалися, зокрема, запобігання негативному впливу кризових явищ на стабільність банківської системи та невідкладних заходів щодо забезпечення її розвитку, мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті тощо.

Одним із головних питань стало обговорення законопроекту “Про внесення змін до деяких Законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи”, у розробленні якого брали участь Світовий банк, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) і Національний банк України. Ключовим завданням цього законопроекту є розширення повноважень Фонду. Для цього пропонується наділити Фонд додатковими повноваженнями, які нададуть йому можливість разом із центральним банком завчасно виявляти проблеми, що виникають у банків.

Голова Національного банку зауважив, що прийняття зазначеного законопроекту дасть змогу Фонду зменшити витрати державних коштів під час виведення проблемних банків із ринку.

Також у ході засідання Комітету розглядалося питання щодо можливих шляхів законодавчого врегулювання проблем позичальників банків, які мають кредити в іноземній валюті. Адже внаслідок кризи та спричиненого нею зростання офіційного курсу гривні до іноземних валют, зокрема долара США, погіршилася ситуація з обслуговуванням валютних кредитів. Ураховуючи те, що переважна більшість позичальників не має джерел надходжень в іноземній валюті, обслуговувати зобов’язання за кредитом стає дедалі важче.
Степан Кубів також повідомив, що Національний банк бере участь в обговоренні шляхів можливого законодавчого врегулювання ситуації разом із громадськими організаціями, банківськими асоціаціями та міжнародними фінансовими організаціями.

Різке зростання офіційного валютного курсу – це проблема, негативні наслідки якої торкнулися всіх учасників ринку, і позичальників, і кредиторів.

За попередніми даними, кількість договорів про іпотечні кредити в іноземній валюті становить 87,1 тис. шт., загальна сума боргу за ними – 46,4 млрд. грн. Кількість договорів про іпотечні житлові кредити в іноземній валюті становить 64,2 тис. шт., загальна сума боргу за ними – 26,4 млрд. грн. Середня вартість одного із зазначених кредитів становить приблизно 45,5 тис. дол. США та 35 тис. дол. США відповідно.

Учасники засідання Комітету домовилися продовжити роботу над законодавчим урегулюванням питання щодо кредитних зобов’язань в іноземній валюті в складі спеціально створеної робочої групи Комітету за участю представників Національного банку України, Кабінету Міністрів України та народних депутатів України.

Нагадаємо, що 3 червня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті”.


Ключові слова: НБУ Степан Кубів, банківська діяльність Україна

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини