Очікування підприємств від ділової активності економічних чинників у ІІ кварталі суттєво поліпшились

- 17.07.2009 15:51
Очікування підприємств від ділової активності економічних чинників у ІІ кварталі суттєво поліпшились

Як повідомили "Платиновій Буковині" у прес-службі управління Національного банку України в Чернівецькій області, що чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку ними поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні проведено в травні 2009 року. Було опитано 1271 підприємство в усіх регіонах країни, в тому числі в Чернівецькій області - 14 підприємств, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Головні результати:

Очікування підприємств у ІІ кварталі суттєво поліпшились, хоча відкидати вразливість української економіки до можливих нових шоків все ще зарано.

Згідно з результатами опитування, респонденти підвищили оцінку фінансово-економічного стану своїх підприємств. Баланс відповідей (різниця між відсотком позитивних та негативних відповідей) хоча і зберігся негативним (-17,7%), в тому числі по Чернівецькій області - -7,1%, але частка респондентів, які вважають стан підприємства задовільним, зросла і склала 65% (частка респондентів Чернівецької області - 64,3%). Також збільшилась частка тих, хто вважає стан підприємства добрим, - до 8,7% з 6,0% минулого кварталу, в тому числі частка респондентів Чернівецької області - до 14,3% з 7,1% відповідно. Рівень залишків готової продукції та інтенсивність використання виробничих потужностей зменшуються другий квартал поспіль. По Чернівецькій області баланс оцінки рівня залишків готової продукції зберіг тенденцію до погіршення і склав 25%.

Респонденти усіх видів економічної діяльності у наступні 12 місяців не очікують погіршення фінансово-економічного стану підприємств (баланс очікувань склав (-0,2%) проти (-30,4%) у попередньому кварталі, по нашій області - 14,3% проти -42,9% відповідно). За оцінками респондентів, обсяги реалізації зростатимуть як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. На відміну від загальноукраїнської тенденції, респонденти Чернівецької області очікують зменшення обсягів реалізації. Збільшення обсягів інвестицій та кількості працівників респонденти не очікують, проте респонденти Чернівецької області очікують деяке пожвавлення інвестиційної діяльності та незначне збільшення кількості працівників. Таким чином, оцінки респондентів стосовно середньострокової перспективи власного розвитку залишаються стриманими. Витрати на виробництво та вихідні ціни у наступні 12 місяців зростатимуть повільніше. Очікування зростання цін на покупні товари і послуги також послабились. Отже, оцінки респондентів відповідають дезінфляційному тренду економіки. Подорожчання сировини і матеріалів та енергоносіїв залишаються найвпливовішими чинниками змін вихідних цін та найважливішими стримуючими факторами збільшення прибутку підприємств, респонденти Чернівецької області найвпливовішими факторами вважають обмінний курс та знецінення гривні. В цілому по Україні вплив обмінного курсу на витрати та ціни послабився (51,6% проти 59,6% респондентів у попередньому кварталі) внаслідок досягнутої стабілізації курсу в останні місяці.

Респонденти прогнозують зростання потреби у запозичених коштах. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити збільшилась (на 0,8 в.п. до 53,5%), хоча вказується на складнощі із доступом до банківського кредиту. На відміну від загальноукраїнської тенденції респонденти Чернівецької області прогнозують зменшення потреби в позикових коштах (на 30,3 в.п. до 33,3%). Послаблення девальваційних очікувань сприяли зниженню частки респондентів, які планують брати кредити в гривні, як по Україні (на 1,7 в.п. до 86,0%), так і по Чернівецькій області (на 14,0 в.п. до 75,0%). Використання кредитних ресурсів підприємствами найбільше стримують зростання ставок по кредитах та підвищення вимог до застави. Суттєво зменшився вплив фактору курсових коливань. На думку респондентів Чернівецької області найбільш стримуючими факторами використання кредитних ресурсів є високі кредитні ставки, курсові коливання та надмірні вимоги до вартості застави.

Негативні очікування респондентів щодо розвитку економічної ситуації у наступні 12 місяців різко послабились. Частка респондентів, які у наступні 12 місяців передбачають спад економіки, суттєво знизилась (на 26,3 в.п. до 55,4%, по нашій області на 42,8 в.п. до 35,7%).

Другий квартал поспіль зростала впевненість у стабільності курсу гривні. Частка підприємств, які не очікують змін валютного курсу, збільшилась до 40,3% у 2 кварталі 2009 року проти 18,4% у попередньому кварталі (по Чернівецькій області зросла в середньому до 25% проти 0 в І кварталі).

Інфляційні очікування знизились до докризового рівня: зростання споживчих цін у наступні 12 місяців прогнозується респондентами на рівні 15,4% проти 20,6% у 1 кв. 2009 року, майже половина підприємств (49,2%, по нашій області - 35,7%) передбачають, що інфляція не перевищить 15% у наступні 12 місяців. Основними факторами зростання цін як по Україні, так і по нашій області залишились політична та економічна ситуація. Вплив обмінного курсу на зростання цін послабився.

Надані результати є відображенням лише думки респондентів - керівників підприємств України у травні 2009 року і не є оцінками НБУ.


Ключові слова: Опитування, економика

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини