Консервовані огірки, помидори, овочі

- 15.06.2009 12:41
Консервовані огірки, помидори, овочі

Готуємо смачні консервації
Саме час братися за консервації, аби взимку потішити своїх рідних і друзів під час «посиденьок» смачними хрусткими кислими огірочками, гострими баклажанами чи помідорами. Ми пропонуємо декілька рецептів, які, сподіваємося, допоможуть смачно законсервувати овочі.

Помідори мариновані
Маринад: на 1 л води – 2 ст. ложки солі, 1 ст. л цукру, 1,5-2 ст. л оцту, прянощі, зелень.


У банку покласти цибулю, часник і помідори. Попередньо приготувати маринад. Помідори, які поклали у банку, двічі залити окропом і щоразу потрібно витримувати їх 5 хвилин. Потім воду злити, налити туди маринад і швидко закатати прокип’яченою кришкою. n


Помідори пікантні
Маринад: на 2,5 л соку-пюре – 2 ст. л солі, 2 ст. л цукру, 1/4 склянки дрібно нарізаного часнику, 1/4 склянки тертого хріну.


Відібрати помідори середньої стиглості, покласти у трилітрову банку. Перестиглі – добре помити, зібрати у каструлю і покласти на вогонь, довести до кипіння. Коли помідори стануть зовсім м’якими, покласти туди сіль, цукор. Суміш розмішати і покласти знову на вогонь. Коли закипить, одразу ж додати часник і хрін. Потім пропустити це все через м’ясорубку і залити банки з відібраними помідорами.
Стерилізування: літрова банка – 15 хвилин, трилітрова банка – 20 хвилин. n


Гострий кетчуп
Вам знадобиться: 0,5 кг помідорів, 0,5 кг цибулі, 6 штук солодкого перцю, 2 маленькі гострі перці, 1 шматок (чи дрібка) імбиру, 6-8 горошин чорного перцю, 2 гвоздики, 0,5 склянки олії, 1 склянка винного оцту, 0,5 склянки цукру, по 0,5 ч. л кориці і червоного меленого перцю.


Помідори, цибулю, солодкий і гострий перці нарізати кубиками і покласти тушкувати на 30 хвилин, додати олію, перець горошок, імбир і гвоздику. Потім перетерти овочі через сито, додати оцет, сіль, цукор, корицю і червоний мелений перець. Варити це на малому вогні до загустіння, розкласти у банки і закрити (можна пластмасовими кришками). n


Салат з помідорів
Вам знадобиться: 2 кг зелених чи бурих помідорів, 500 г моркви, 500 г цибулі, 1 кг солодкого перцю, 200 г кореню петрушки, зелень петрушки, 1 столова ложка оцту, 0,5 л олії, 1 ст. л солі, по 10 горошин духмяного і чорного перцю, 7-10 лаврових листків.
Помідори середньої величини розрізати на 4-6 частин. З перцю вирізати насіння і теж порізати на шматки. Моркву і корінь петрушки нарізати соломкою чи кубиками. Цибулю нарізати кільцями. Дрібно нарізати зелень петрушки. Олію довести до кипіння і кип’ятити 5 хвилин, потім дати трохи охолонути. Банки підігріти, налити у них гарячої олії і покласти прянощі. Приготовлені овочі змішати, додати за смаком солі, оцту і щільно викласти у банки з олією.
Стерилізування: півлітрова банка – 30 хвилин, літрова – 40 хвилин. n
Кабачки
по-українськи
Вам знадобиться: кабачки (почищені) –
1 кг, олія – 100 г, часник – 2-3 зубки, кріп і петрушка, оцет – 2 ст. л.


Кабачки нарізають кружечками і смажать в олії до золотистого кольору. Почищений часник розчавлюють, зелень дрібно нарізають і кладуть все це на дно банки, додають солі, олії, оцту, а потім щільно складають кабачки.
Стерилізування: півлітрові банки – 25 хвилин, літрові – 35 хвилин. n


Мариновані кабачки
Вам знадобиться на літрову банку: 600 г кабачків, 2-4 зубки часнику, 1 стручковий гіркий перець, зелень (можна м’яту), листя хріну, 6 штук вишневого листя, 6 штук листя смородини, 6 горошин духмяного перцю, 2 столові ложки оцту, сіль.


На дно банки кладуть прянощі, часник і зелень, потім кабачки, порізані кружечками. Це все заливають окропом, дають постояти 5 хвилин, воду зливають, повторюють все 3-4 рази. Насамкінець додають у банку 1 столову ложку солі і оцет, заливають окропом, закручують. n


Ікра з кабачків
Вам знадобиться на кілограм ікри: 800 г кабачків, 100 г моркви, 10 г кореню петрушки, 100 г цибулі, 100 г томату-пюре, 5 ст. л олії, 1 ч. л цукру, сіль та перець за смаком.


Помиті кабачки наріжте і посмажте в олії. Пропустіть через м’ясорубку. Окремо посмажте цибулю, додайте томат-пюре і спеції. Все перемішайте і тушкуйте на малому вогні до готовності. Суміш розкладіть у стерилізовані банки.
Стерилізування: півлітрові банки – 20 хвилин, літрові – 30 хвилин. n


Засолювання огірків
Вам знадобиться на літрову банку:
650 г огірків, 2 зубки часнику, кріп, дрібка гострого перцю, по 4 листки чорної смородини і дуба.
Для розсолу: 450 г води, 1 ст. л солі, шматок хріну.


Помиті огірки, підібрані за розміром, кладуть у банку разом з прянощами. Якщо огірки зібрані не у день соління, а раніше, потрібно їх потримати у воді 5-7 годин. Огірки залийте холодним розсолом. Для розсолу сіль розчиніть у воді, прокип’ ятіть, дайте охолонути і додайте шматок хріну. Огірки повинні «бродити» 10 днів. Після цього розсіл злийте і залийте новий. Простерилізуйте 10-15 хвилин і закатайте кришками.


Квашені чи мариновані


Стерилізування – надійний спосіб консервування?
Під час стерилізації шанс у бактерій вижити – невисокий. Щоправда, якщо збережено всі технологічні нюанси. Річ у тому, що у домашніх умовах нагріти продукти можна максимум до 100°С, а за цієї температури і нетривалого кип’ятіння деякі мікроорганізми не гинуть. Якщо ж, намагаючись зберегти вітаміни, замість належних 10 хвилин стерилізувати гриби усього 8, то це може бути небезпечно для здоров’я. Але овочеві закуски, варення тощо, які стерилізовані за всіма правилами, безпечні і смачні, хоча у них і гинуть усі вітаміни. Єдине, що залишається – це мінеральні солі і рослинні волокна.


Найкраще продукти квасити?
Цей вид консервації досить «гуманно» ставиться до вітамінів овочів і фруктів. Наприклад, аскорбінова кислота зберігається на понад 70 відсотків, адже квашені продукти не піддаються термічній обробці. Найбільша її кількість зберігається у розсолі. Консервантами є сіль, прянощі, часник та хрін, отож зберігається у квашених продуктах багато фітонцидів, які протистоять хвороботворним бактеріям. Але найголовнішу роль при такому способі заготовок відіграють молочно-кислі бактерії, які блокують розвиток інших бактерій. Саме тому квашена капуста у банках не пліснявіє без герметизації.
Але пам’ятайте, що зловживання соленими квашеними продуктами призводить до затримки рідини в організмі і провокує набряки.

Мариновані огірки не гірші за квашені?
Це не зовсім так, адже переважно консервантом у маринованих продуктах є оцтова кислота, яке подразнює слизову шлунково-кишкового тракту. Тому людям, які потерпають від гастриту, особливо з підвищеною кислотністю, а також виразковою хворобою шлунка та 12-палої кишки, мариновані овочі вживати не радять.
Багато господинь намагаються до маринаду додавати менше оцту, а щоби мікроби і бактерії не вижили у слабокислому середовищі, піддають їх тепловій обробці. Як наслідок, вітамінів залишається приблизно 30 відсотків, причому більшість переходить у маринад.


Ключові слова: Стерилізування, Засолювання огірків, Помідори мариновані, консервування овочів

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини