В МВС України підбили підсумки роботи з питань дотримання прав людини.

- 14.07.2009 18:49
В МВС України підбили  підсумки роботи з  питань дотримання прав людини.

09.07.2009 року у залі колегії МВС України відбулася зустріч Міністра внутрішніх справ України Луценко Ю.В. з працівниками Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС. Зустріч була присвячена підведенню підсумків діяльності Управління, створеного в структурі Апарату Міністра на початку 2008 року.

На початку зустрічі Міністр подякував підлеглим за плідну працю та зорієнтував на активізацію роботи за основними напрямками.

Заступник керівника Апарату Міністра – радник Міністра Левченко К.Б. доповіла про роботу Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС, проблемні питання діяльності та пропозиції щодо покращення роботи МВС України в напрямку дотримання прав людини.

Протягом першого півріччя 2009 року кількість прийнятих помічниками Міністра громадян склала 2011 осіб. До 70% повторних звернень громадян до органів та підрозділів внутрішніх справ наразі пов’язані із ненаданням або неналежним наданням інформації, із запитом про яку вони зверталися. Окрім того, громадянам не видають копії постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, не надають матеріали службових перевірок для ознайомлення. Багато в чому така ситуація пов’язана із застарілими нормами наказів МВС, які забороняють (всупереч Закону України «Про інформацію», «Про звернення громадян» та Конституції України) надавати інформацію про підтверджені службовими перевірками неправомірні дії працівників ОВС, які призвели до порушення прав людини. Оскільки працівниками Управління внесення змін до відповідних наказів було ініційовано ще навесні поточного року, Міністром взяте на особистий контроль питання щодо приведення зазначених наказів у відповідність до норм чинного законодавства.

Помічниками Міністра було наголошено на невирішеність питання щодо термінів розгляду службами ОВС заяв та скарг громадян, в яких міститься інформація про неправомірні дії працівників міліції з ознаками кримінальних діянь. Як результат, права громадян порушуються як в частині термінів розгляду заяв (до 30 днів замість 10, як то передбачено статтею 97 КПК України), так і у випадку неприйняття рішення відповідно до статті 97 КПК порушується порядок оскарження – вищестоящій посадовій особі замість прокурора). Під час зустрічі була висловлена доцільність здійснення перевірки заяв цієї категорії виключно силами Служби внутрішньої безпеки з подальшим прийняттям по них рішень згідно до ст.97 КПК України. Міністр з такою пропозицією погодився та доручив підготовити відповідний проект змін до чинних нормативних документів МВС.

За фактами можливих порушень прав людини помічниками Міністра було ініційовано 934 службові перевірки, особисто перевірено 573 органи та підрозділи внутрішніх справ. Було відзначено, що непоодинокими є факти, коли помічник Міністра знайомиться вже з підписаним висновком, хоча об’єктивність та неупередженість перевірки викликає сумнів. Така практика ставить під загрозу довіру населення до інституту помічників Міністра та керівництва МВС в цілому. З огляду на це Міністром запропоновано обов’язкову участь помічників в тих службових перевірках, які ними ініціюються, а також візування висновків за результатами таких перевірок до їх затвердження начальниками УМВС та ГУМВС в областях. Для підвищення рівня об’єктивності вирішено залучати помічників Міністра для проведення перевірок в інших областях. Міністр також доручив керівництву Управління конкретизувати взаємодію помічників Міністра із службами та підрозділами на місцях, закріпивши такий порядок взаємодії відповідним нормативним документом МВС.

Поза увагою Міністра не пройшов той факт, що протягом шести місяців поточного року помічниками Міністра було підготовлено 23 доповідних записки щодо необхідності вдосконалення відомчих нормативно-правових документів. Ю.В. Луценко особливо відмітив активну роботу помічників Міністра в Дніпропетровській області (Міняйло В.Л.), Львівській області (Гаталяк Т.І.), Миколаївській області (Швець С.П.), Сумській області (Гема Л.О.), Вінницькій області (Олійник Ф.М.). Проте трапляються випадки, коли попри свою обґрунтованість та кваліфікованість пропозиції помічників Міністра не враховуються керівниками відповідних служб МВС, що призводить до невідповідності ряду відомчих нормативно-правових документів положенням Конституції та законів України. З цього приводу Міністр запропонував розглянути процедуру погодження усіх нормативно-правових документів МВС, які стосуються питань прав людини з Управлінням моніторингу дотримання прав людини до їх підписання керівництвом МВС та направлення на реєстрацію до Міністерства юстиції.

Міністром позитивно були оцінені зусилля помічників з координації виїздів мобільних груп до спецустанов міліції, яких лише у цьому році відбулося 239 (протягом 2008 року - 361 виїздів). Одночасно Міністром доручено здійснити у місячний термін перевірку наявних системних недоліків, звертаючи особливу увагу на кварцування приміщень ІТТ та ведення журналів відвідувачів підрозділів внутрішніх справ.

Було оговорено актуальність встановлення у всіх підрозділах ОВС системи відеоспостереження з метою попередження незаконних дій працівників ОВС, як це передбачено Планом виконання рекомендацій Комісара Ради Європи з прав людини Т. Хаммарберга. Станом на початок червня 2009 року, за даними Департамента громадської безпеки МВС України, камери відеоспостереження встановлені в 533 камерах спецустанов міліції з 3099 наявних. Позитивним в цьому плані є досвід Житомирської області, де в 16 з 20 діючих ізоляторів відеокамери встановлені в кожній камері, що дозволяє відстежувати ситуацію в них. Сьогодні у всіх ІТТ встановлено аналогічні камери для спостереження за коридорами cпецустанов. Продовжуючи політику Міністерства на розбудову «режиму прозорості», Міністр озвучив своє рішення доручити в якості експерименту відпрацювати схему повного відеоспостереження на базі одного міського райвідділу в м. Дніпропетровську та одного райвідділу в сільській місцевості Луганської області.

Окрема увага була приділена комплексному навчанню працівників ОВС питанням дотримання прав людини. Схвалюючи існуючу практику проведення занять з питань дотримання прав людини для слухачів Академії Управління МВС України, Ю.В. Луценко висловив впевненість, що наступного року такі заняття будуть введені в усі навчальні заклади системи МВС з подальшим обов’язковим здаванням заліків з цієї теми в кінці навчального року.

Джерело: СГЗ УМВС України у Чернівецькій області


Ключові слова: Міліція, права людини

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини