Ікони художника Олександра Козака

- 14.07.2009 11:46
Ікони художника Олександра Козака

Його ікони мають велику енергетичну силу…

На Петровські ярмарці, яка проходила у нашому місті можна було багато чого побачити і почути та навіть поласувати в тому числі і побачити мистецькі твори відомих митців України. Мою увагу привернули ікони художника Олександра Козака, відомого буковинського іконописця. Він пише образи та реставрує іконостаси в Росії, Румунії і Україні. Останнім часом автор помітив, що окремі твори його сакрального мистецтва сльозоточать. Олександр вважає Божим даром те, що його ікони мають велику енергетичну силу.

Милуючись роботою художника можна відчути його задум та любов до сакрального мистецтва. Олександр Козак народився в 1963 році в селі Новий Киселеві.

З цього мальовничого куточка добре відомий у мистецькому світі український художник Василь Курилик.

Хист до малювання проявився в Олександра дуже рано. В дитячому віці його особливо вразили зображення святих на іконах сільської церкви, куди привела за руку його бабуся. Саме тоді він остаточно відчув, що стане художником і буде малювати ікони.

Але тоді в Україні панував безбожний режим. Тому юний художник зазнав багатьох покарань за те, що приносив до школи і показував товаришам власноручно намальовані зображення святих.

Возможно, формат этой картинки не поддерживается браузером. Незважаючи на заборону, Олександр наполегливо працює над собою. В 1987 році він вступає на заочне відділення образотворчого факультету Московського університету мистецтв, займається реставрацією давніх розписів християнських храмів. Але про оприлюднення власних робіт духовної тематики на той час не можна було навіть думати. Тому художник шукає інших шляхів самовираження.

Він освоїв графіку й опублікував у газетах та журналах понад двадцять малюнків. Здобули визнання такі роботи як "Автопортрет", "Зоїне дерево", "Урочище "Гайдейка" та інші. Одночасно Олександр наполегливо займається живописом. Творча подорож по Україні, Росії, Білорусії дає свої плоди. У двадцятирічному віці він влаштовує свою першу персональну виставку.

Вже в ранніх роботах Олександра Козака помітна його філософська заглибленість у тему. Ось, наприклад, картина, яку автор назвав "Західна Двіна": сизо-голубе плесо ріки, темний міст, що єднає береги, а на тому мості - люди.

Творам цього періоду притаманні свіжість і точність сприйняття, вони свідчать про добре відчуття тону і гармонії кольору. У пізніших роботах уже переважатиме більш смілива кольорова пляма, вони стануть багатшими і щодо підбору тематики, і в композиції.

Возможно, формат этой картинки не поддерживается браузером. Радянський період - це час творчого росту художника. Зростає його професійна майстерність, поглиблюється зміст творів. Він стає учасником багатьох республіканських виставок образотворчого мистецтва, його роботи поповнюють приватні колекції знавців і шанувальників живопису у Франції, Німеччині, Канаді.

Козак плідно працює у жанрі портрета. Особливо вдалий "Портрет дружини", виконаний у стриманій гамі кольорів. Основний акцент - на вольовому задумливому обличчі. Жодна зайва деталь не послаблює враження від портрета, композиційне і колористичне вирішення якого виражає основний задум художника.

На початку 90-х років минулого століття, коли Україна стала незалежною державою, Олександр Козак відкрито повертається до сакральної теми. Він пише цілий ряд ікон, оригінальних за змістом, композицією та колоритом, які, як і його попередні живописні роботи, наповнені дивовижною енергетикою. Великий енергетичний вплив мають такі ікони: "Спаситель світу", "Закон любові", "Миколай Чудотворець" та інші. Вони виконані у стилі традиційного іконописання. Однак у кожній роботі художник, не порушуючи канони, творить, залишаючись при цьому вірним головному призначенню ікони: зцілювати людську душу, приносити спокій і благодать.

Цю благодать випромінюють очі зображеної особи. Досить протягом деякого часу пильно вдивитися в них-і настають дивні зміни у підсвідомості, а дух ніби відкоремлюється від щоденної мирської суєти. Новаторство автора найбільше виявлене в іконах "Матір Божа" і особливо - "Відродження". І запалені свічки, і сама постать Ісуса Христа, і розмитий німб - усе ніби зливається з вічним і безкінечним простором. Гладко і виразно виписана лише голова Спасителя, який сприймається поза простором і часом. Філософія буття набуває під пензлем художника сильного емоційного звучання. Автор відкидає зайву деталізацію, використовує спрощені тони і лінії, але з чіткістю композиції виразно поєднується ідейна узагальненість.

Возможно, формат этой картинки не поддерживается браузером. Будучи вірним сакральній темі, Олександр Козак, крім ікон, створює ряд картин на біблійні сюжети. Сильне враження залишають, зокрема, роботи "Христос з рибалками", "Явлення Христа". Вони написані в реалістичній гладкій манері. Проте це не просто ілюстрації до біблійних оповідань і притч. У поєднанні світлих і темних тонів і у промовистих елементах композиції вгадується зв'язок часів: минуле, сучасне і майбутнє постають як єдине ціле. Саме ця єдність часу і позачасся стала основою філософсько-творчої концепції художника у його наступних роботах, у яких він виступає як новатор, творець індивідуального творчого напряму. Адже з роками змінюється світ, що нас оточує, змінюється сама людина. І живопис змінюється, набуваючи нових рис і особливостей.

Ось такий він, Олександр Козак. Одні називають його традиційним ліриком і романтиком, інші - шукачем-новатором, ще інші - екстрасенсом-філософом. І кожен з них має рацію, адже творча натура митця багатогранна. Як і кожен художник, Олександр Козак іде своєю, неповторною дорогою, з якої видно не тільки сучасне, а й минуле та майбутнє. В його роботах останніх років з новою силою розкривається майстерність і талант художника, який вбачає своє життя в тому, щоб виразити на полотні свою вразливу душу, виповісти тривоги і надії і закликати людство творити в цьому світі добро і справедливість. Адже всі ми - і людина, і дерево, і птиця - єдині органічні часточки природи, породженої Великим Творцем.

Кажуть що художник який відданий сакральному мистецтві має талант від самого всевишнього. В цьому можна пересвідчитись, переглянувши його персональні виставки.

Будемо надіятись що нові роботи Олександра Козака будуть ще довго милувати наше око.

Підготував Степан Карачко, краєзнавець, для "Платинової Буковини"


Ключові слова: Олександр Козак

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини