Директор Чернівецького регіонального центра інноваційного розвитку Сільвіян Русу взяв участь в парламентських слуханнях

- 19.06.2009 12:25
Директор Чернівецького регіонального центра інноваційного розвитку Сільвіян Русу взяв участь в парламентських слуханнях

Директор Чернівецького представництва ДБУ «Південно-західний регіональний центр інноваційного розвитку» Сільвіян Русу, взяв участь в парламентських слуханнях «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів», які відбулись 17 червня 2009 року.

Відкрив слухання заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, з доповідями виступили голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало, міністр економіки Богдан Данилишин та Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій Віктор Івченко. Зі співдоповідями виступили віце-президент Національної академії наук Валерій Геєць та міністр освіти і науки Іван Вакарчук. В обговоренні взяли участь народні депутати, керівники провідних наукових закладів держави, відомі науковці.

Інновації мають стати основним інструментом забезпечення сталого розвитку України. Таку думку висловив Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій (далі – Держінвестицій) Віктор Івченко. Досягнення задекларованого переходу до інноваційної моделі розвитку економіки, зазначив доповідач, вимагає, в першу чергу, інституційного забезпечення інноваційного розвитку.
Для реалізації законодавчо визначених пріоритетів інноваційної діяльності Держінвестицій пропонує створити дворівневу кластерну систему. На верхньому рівні національні інноваційні кластери забезпечать вироблення стратегії досягнення кожного з пріоритетів інноваційної діяльності. Реалізація цієї стратегії відбуватиметься на нижньому рівні в рамках виробничих кластерів, які будуть створювати інноваційні виробництва.

На думку Голови Держінвестицій, кластерна модель впровадження інновацій дозволить у найкоротший строк змінити структуру економіки, організувати в Україні масштабні виробництва інноваційної продукції, що буде споживатися не лише в країні, а й далеко за її межами.
Для реалізації цього задуму необхідно створити спеціалізовані інститути, які будуть надавати фінансову підтримку впровадженню інновацій на всіх етапах формування інноваційного продукту – від наукового відкриття до споживання.
Оскільки важливим чинником успішної інноваційної діяльності є організація масштабних виробництв інноваційної продукції, необхідно створити сприятливі правові та інституційні умови для ведення підприємницької діяльності та покращення загального інвестиційного клімату в нашій державі.
Створення в Україні цивілізованої інституційної ринкової інфраструктури потребує також удосконалення системи регулювання грошового, кредитного, фінансового та інвестиційного ринків, зазначив Віктор Івченко на завершення свого виступу.

Цього ж дня, 17 червня 2009 року Уряд затвердив своїм розпорядженням розроблену Державним агентством України з інвестицій та інновацій Концепцію розвитку національної інноваційної системи (далі – НІС).

Основною метою розвитку НІС, поінформував Голова Держінвестицій Віктор Івченко, визначено створення умов для підвищення продуктивності праці та конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників для покращення добробуту людини та забезпечення стабільного економічного зростання. Ця мета може бути досягнута шляхом:

* технологічної модернізації національної економіки,
* підвищення рівня їх інноваційної активності,
* виробництва інноваційної продукції,
* застосування передових технологій і методів організації та управління господарською діяльністю.

У документі визначені основні засади формування та реалізації збалансованої державної політики з питань забезпечення розвитку НІС, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності національної економіки. Строк реалізації Концепції – до 2025 року.

Вона фіксує платформу, яка забезпечуватиме програмоване створення в Україні конкурентоспроможного на світовому ринку товару за рахунок упровадження трьох системних нововведень, а саме:

* ринковий підхід до організації інноваційної діяльності, результативність якої визначається отриманим прибутком, а не вкладеними зусиллями;
* вимога термінового переходу в державному управлінні інноваційною сферою від галузевих до функціональних засад;
* капіталізація інтелектуальної власності як механізму збільшення вартості основних фондів суб’єктів господарювання та стимулювання суспільства до розширеного відтворення інтелектуального капіталу нації.

Складовими НІС є підсистеми державного регулювання, освіти, генерації нових знань, інноваційної інфраструктури, а також виробництва продуктів і послуг.

На думку розробників, прийняття Концепції дозволить прискорити формування умов для ефективної діяльності суб’єктів, які створюють та/або сприяють створенню та поширенню нових знань і технологій, а також здійснюють їх комерційну реалізацію. Це, в свою чергу, призведе до здійснення цілеспрямованих структурно-функціональних змін в економіці і до збільшення частки інноваційного фактору в прирості ВВП, яка має досягти не менше як 30 % загального обсягу приросту ВВП.

Довідка

Концепція розвитку національної інноваційної системи була розроблена Держінвестицій на виконання Указу Президента України від 11 липня 2006 року № 606/2006 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 квітня 2006 року «Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України» та відповідного доручення Прем’єр-міністра України від 19 липня 2006 року № 25104/1/1-06 з метою вдосконалення способу організації економіки України, за якого роль головного джерела стійкого економічного зростання відіграють наукові знання та їхнє технологічне застосування, що дасть змогу забезпечити сталий економічний розвиток та зміцнення позицій України на світовому ринку високотехнологічних товарів та послуг.


Ключові слова: Чернівецькій Південно-західний регіональний центр інноваційного розвитку

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини