Ворожіння на Василя

- 12.01.2012 19:46
Ворожіння на Василя

Як ворожити на Василя 13 січня?

У ніч з 13 на 14 січня населення України, Росії та Білорусії відзначають Старий Новий рік. Також його відзначають в Казахстані, Грузії, Македонії, Сербії і Чорногорії, і в деяких кантонах Швейцарії. Ця традиція виникла на Русі після 1918 року, коли було введено нове літочислення.

Колись цей день (14.01) припадав на 1 січня і називався Васильєвим днем, а напередодні його - 31 грудня став пізніше 13 січня - Васильєвим ввечері.

За старовинною традицією, в новорічну ніч відзначався "багатий", щедрий Василів вечір. У цей день прийнято було щедро накривати стіл.

За народним повір'ям, на Василь-вечір відьми крадуть місяць з небес, але все одно не можуть зупинити поступово наростаючого дня, що укорочують довгу зимову ніч.

За православним календарем, 13 січня - день Меланії (Меланки), 14 січня - день Василя Великого. Тому в народі ніч з 13 на 14 січня називають ще зустріччю Василя з Меланкою.

Хлопці в цей вечір могли отримати другий шанс - якщо сватання для якогось хлопця пройшло невдало, і він отримав відмову, у вечір напередодні Нового року він міг повторити спробу.

Святий Василь святкується на восьмий день Святок, у самий розпал святочних ворожінь. "Загадай дівчина червона під Василья - все збудеться, а що збудеться - не мінуется!" - Говорили в народі.

Основною розвагою в святочні вечори для молодих незаміжніх дівчат стає ворожіння (заміжнім, ясна річ, уже не до того - діти, дім, каструлі), видів якого спеціально для цього випадку існує безліч.

Щоб створити атмосферу, панночки збираються в окремій кімнаті в максимально можливій кількості, запалюють свічки, витягають з різних кутів припасені заздалегідь святочні атрибути і починають ...

Ворожіння на кільці, хлібі й гачку: перераховані три речі складають у посудину разом зі шматочками хліба, вуглинами, камінцями і іншими дрібними предметами. Посудина накривається рушником, після чого кожна панночка не дивлячись тягне першу-ліпшу річ (витягнуті потім повертають в посудину). Якщо витягне хліб - чоловік буде багатий, якщо кільце - красень, якщо гачок - інвалід або бідняк.

Ворожіння на паличках проводиться аналогічним способом. Три палички - синя, червона і біла, - поміщаються в посудину. У перший раз тягнуть, визначаючи спроможність майбутнього чоловіка. Червона паличка означає багатого, біла - достатнього, синя - бідняка. Вдруге досліджують його зовнішні дані: червона - красень, біла - звичайний, синя - негарний або з фізичними вадами.

Ворожіння на цибулинах проводиться так: всі дівчата беруть по цибулині і поміщають їх корінцями у воду, після чого спостерігають - чия цибулина раніше дасть зелені паростки, тій дівчині раніше бути заміжня.

Ворожіння по собакам. Дівчина залишається в кімнаті одна, після чого туди впускають собаку. Якщо собака відразу підбіжить до дівчини, то сімейне життя буде щасливим, якщо стане спочатку нюхати підлога - то чоловік буде сердитим, а сімейне життя - нещасною, якщо ж собака почне лащитись - то і чоловік буде ласкавим.

Ворожіння на рушниках. За вікно вивішували на ніч рушники - чиє до ранку виявиться вологим, тій дівчині бути цього року заміжня.

Ворожіння на іменах перехожих. Потрібно вийти з дому і гукнути перший зустрінутого людини чоловічої статі, запитавши, як його ім'я. Яке ім'я назве - так і зватимуть майбутнього чоловіка.

Ворожіння по черевички. Дівчата викидали за ворота будинку черевичок або туфельку. В який бік носком впаде черевичок, в тій стороні і бути дівчині замужем. Якщо ж черевичок впаде носком до будинку, то в цьому році дівчина заміж не вийде.

Ворожіння на гребінці. Перед сном дівчина кладе під подушку гребінець зі словами «Суджений, ряджений, прийди і розчеши мені волосся». Якщо уві сні бачить, як чоловік розчісує їй волосся, то бути цього року заміжня за тією людиною, яка приснився.

Ворожіння на розмовах. Ходили підслуховувати під вікнами у сусідів і по тому, що чули, судили про майбутнє заміжжя. Якщо в хаті лаялись - то чоловік буде сердитий, якщо сміялися - веселун, якщо випивали - п'яниця, і т.д.

Ворожіння по книзі. Для цього береться книга і кожна дівчина по черзі задає питання, а потім називає номер сторінки і рядок (знизу або зверху), де міститься відповідь. Відповідь прочитується в книзі. Для ворожіння чудово підходять твори класиків російської літератури (тільки більш охайно з Достоєвським! А ось Толстой чи Пушкін просто ідеальні). Формулювати питання краще так, щоб він передбачав розгорнуту відповідь, а не «так-ні».


Ключові слова: Ворожіння 13 січня

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини