КДБ погрожує активісткам FEMEN розправою за самодіяльність

- 22.12.2011 10:21
КДБ погрожує активісткам FEMEN розправою за самодіяльність

Активістки українського феміністського руху FEMEN, викрадені в Білорусії невідомими після "голої" акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка у будівлі КДБ в Мінську, провели брифінг для преси, де розповіли про пережиті знущання.

У ніч на середу Інна Шевченко, Оксана Шачко і Олександра Немчинова у супроводі українського консула Миколи Канцера повернулися на батьківщину.

Хто саме викрав феміністок і знущався над ними, як і раніше невідомо. Дівчата повідомили, що невідомі, які схопили їх на автовокзалі в Мінську, представилися їм співробітниками міліції. Хоча напередодні голова КДБ Білорусії категорично спростував причетність своїх людей до інциденту, в FEMEN продовжують вважати, що активістки побували "в кадебешному полоні". Представниця руху Ганна Гуцол, описуючи газеті "Московський комсомолець" "дикі речі", які відбулися з дівчатами в білоруському лісі, підкреслила, що усі образи записувалися на відеокамеру. "Старі кадебешні методи", - пояснила Гуцол.

Як наголошується на сайті руху, дівчата перебували в стані фізичного і психологічного виснаження", проте їх "бойовий дух не зломлений" і вони запевнили ЗМІ, що готові і далі проводити протести в захист білоруського народу і мають намір регулярно відвідувати Білорусь, щоб будувати там представництво жіночого руху FEMEN".

Як повідали активістки, стеження вони відчули, ще коли вийшли з будинку, де вони перебували в Мінську після акції. За їх словами, на автовокзалі, звідки вони хотіли виїхати на батьківщину, вони теж помітили на собі пильні погляди кількох чоловіків. Феміністок, за їх словами, схопили прямо в черзі на автобус. Сім або вісім чоловіків, грубо взявши їх під руки, відвели в автобус.

При цьому, як підкреслили дівчата, опір був безглуздим: їм наказали мовчати, і жодна людина на вокзалі не зважилась звернути на них увагу, навпаки, все постаралися швидше відвернутися. "Люди в Білорусії дуже залякані", - зазначила Оксана Шачко на брифінгу для преси у Києві. За її словами, у активісток відразу ж забрали всі телефони, речі і документи, а потім почали психологічно обробляти: намагалися посварити один з одним і змушували зізнатися, що вони приїхали "виконувати політичне замовлення". Їх також цікавило, хто відправив дівчат у Білорусію, хто оплачував акцію і співпрацюють чи феміністки з білоруською опозицією.

Протягом 12 годин, за словами дівчат, їх возили по Мінську, а близько шести ранку відвезли за місто. Там їм натягнули на голови шапки і перегнали в інший мікроавтобус. Ще шість годин їх возили по околицях, били, погрожували смертю і обіцяли, що вони відповідатимуть за те, що приїхали в Білорусію.

Варто відзначити, що напередодні активістки в інтерв'ю ТСН відзначили, що били їх професійно - так, що на тілі не залишилося серйозних синців, хоча було дуже боляче. Цей факт дівчат зміцнив у впевненості, що знущалися над ними спецслужби.

Нарешті, невідомі в масках завезли їх в ліс, змусили роздягтися до пояса і дали в руки плакати зі свастикою і гаслом: "Єдність слов'янського народу". За словами активісток, їхні полонителі обливали їх зеленкою, відрізали ножем жмути волосся, примушували по команді на час роздягатися і одягатися, наказали зняти штани, повернутися спиною і били їх палицями. Також дівчат облили машинним маслом і обсипали пір'ям. Все, що відбувається, невідомі знімали на відеокамеру.

Після знущань феміністок змусили швидко одягтися, закинули в автобус і повезли, як з'ясувалося пізніше, до українського кордону. По дорозі загарбники погрожували їм розправою, якщо вони ще раз приїдуть в Білорусію, примушували їх на камеру пообіцяти не робити цього і не влаштовувати акції протесту. Коли автобус зупинився, активісток відпустили, показавши їм, в якому напрямку кордон.

Три години дівчини блукали по лісі, після чого вийшли до села Беки Гомельської області. Там їх прихистив місцевий житель дядько Сашко. Інші ж селяни виявилися настільки заляканими, що спочатку вмовляли дядька Сашу вигнати активісток, а коли приїхала міліція, дівчат намагалися підбити бігти на сусідній хутір із-за небезпеки розправи з боку всемогутнього КДБ. В той же час, як відзначили активістки, міліція поводилася коректно, їм пообіцяли швидку зустріч з консулом, відвезли у відділення, а потім в лікарню.

Нагадаємо, топлес-акцію біля будівлі КДБ активістки FEMEN провели в Білорусії 19 грудня, в річницю розгону несанкціонованого мітингу опозиції після президентських виборів. Олександра Немчинова була загримирована під президента Лукашенка, ще у двох дівчат були приклеєні вуса, схожі на ті, які носить білоруський диктатор. Метою акції, за даними руху FEMEN, було вимагати звільнення політв'язнів в Білорусії. Спочатку Міліція затримала дівчат, але швидко відпустила їх, залишивши під арештом тільки громадянку Австралії Кетті Грін, яка знімала акцію. Пізніше з'ясувалося, що її депортували. На волі три активістки пробули приблизно 5-6 годин, потім їх телефони перестали відповідати і їх подруги по руху забили тривогу.


Ключові слова: FEMEN під білоруським КДБ, акція FEMEN в Білорусі, мітинги FEMEN в Білорусі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини