Українці витратять на святкування Нового року 3,6 тисячі грн

- 18.11.2011 12:37
Українці витратять на святкування Нового року 3,6 тисячі грн

У цьому році на новорічні купівлі українці мають намір витратити 3 665 грн, що на 23,4% більше, ніж торік.

Такі дані надала компанія Deloitte, підводячи підсумки дослідження настроїв українських і європейських споживачів у сезон новорічних і різдвяних свят 2011-2012 рр.

Дослідження показало, що більше половини бюджету середньої української родини (54%) піде на подарунки рідним і близьким, а третина (33%) - на новорічний стіл. Витрати на розваги в порівнянні з минулим роком збільшаться лише на 12% і складуть 476 гривень.

Українці, які планують збільшити витрати на новорічні свята, пояснюють це збільшенням доходів минулого року (66%), а також бажанням отримувати задоволення і уникати думки про кризу (47%). Частина опитаних споживачів (33%) зазначили, що збільшення витрат сприяє поява на ринку інноваційних товарів.

Ті ж українці, які мають намір скоротити свої святкові витрати, головною причиною назвали передчуття подальшого погіршення економічної ситуації (62%) і наявність боргів (27%).

Deloitte відзначає, що в порівнянні з іншими країнами, що взяли участь в опитуванні, найстрімкіше зросли саме святкові бюджети українців. Частково це обумовлено інфляцією і підвищенням вартості споживчого кошика, частково - традицією відзначати Новий рік всупереч всім труднощам. Жителям більшості європейських країн притаманна тенденція до скорочення новорічних витрат. Наприклад, у Греції очікується скорочення новорічних витрат на 22%, в Португалії - на 7,3%, в Італії - на 2,3%.

Втім, незважаючи на зростання, в українців очікується один з самих скромних новорічних бюджетів серед опитаних респондентів з 18 європейських країн. За обсягом запланованих святкових витрат нам поступаються тільки Нідерланди (260 Євро) і Греція (319 Євро). За підсумками опитування в 18 країнах, що взяли участь в дослідженні, середня сума святкових витрат становить 587 євро.

"Українці будуть збільшувати свої витрати на новорічні свята. Але це ретельно спланований бюджет, в першу чергу, орієнтований на придбання необхідних і корисних товарів, - зазначив партнер компанії Deloitte Григорій Павлоцький. - Дослідження демонструє бажання відсвяткувати новорічні свята зі всіма невід'ємними атрибутами: подарунками, новорічним столом і розвагами. З іншого боку, в умовах обмежених бюджетів та економічної невизначеності відчувається все більш прагматичний підхід до витрат - ретельне вивчення цін, ретельне порівняння товарів і брендів в магазинах і мережі Інтернет. Така поведінка споживачів почала формуватися в період кризи і зараз міцно закріпилася в життя українців".

Автори дослідження також з'ясували, яким є найбільш бажаний новорічний подарунок. Більшість опитаних українців вибрали серед різних варіантів гроші (49%). Саме такий подарунок був актуальний в період кризи в 2008 і 2009 рр.

При цьому дослідження показало, що ті, хто чекає подарунок у вигляді грошей, з високою часткою ймовірності його отримають. 43% респондентів повідомили, що збираються дарувати рідним і близьким гроші. Тим не менше, по популярності цей подарунок лише на четвертому місці серед українців. Перше місце займають косметика та парфумерія (62%), за ними слідують шоколад (53%), їжа і напої (49%).

А ось шанси отримати інші подарунки, які входять в топ-10 найбільш жаданих, набагато нижче. Подорожі, які лідирували в минулому році і займають друге місце в цьому році як найбільш затребуваний подарунок, навіть не потрапили в топ-10 подарунків, які українці оберуть для друзів і рідних. І хоча 37% респондентів хотіли б отримати на Новий рік комп'ютери та ноутбуки, такі товари не будуть популярні серед тих, хто буде купувати подарунки.

В 13-ти з 18-ти країн найбажанішим подарунком, як і в попередні роки, є книги

В інших країнах теж існує велика ймовірність, що споживачі отримають в подарунок зовсім не те, що їм хотілося б. В 13-ти з 18-ти країн найбажанішим подарунком, як і в попередні роки, є книги. А дарувати будуть, як і в Україні, переважно косметику та парфумерію. Популярність цього подарунка автори дослідження спостерігають з року в рік, що пояснюється гнучкістю в ціновій політиці: косметику і парфумерію можна купити практично при будь-якому запланованому бюджеті на подарунки.

Зазначимо, що Deloitte проводить передноворічне дослідження споживчих настроїв в 18-ти країнах світу протягом 14 років. Україна бере у ньому участь у вже четвертий рік. В цьому році в рамках дослідження було опитано 18 354 споживачів методом інтернет-анкетування протягом двох останніх тижнів вересня.

В Україні у дослідженні взяли участь 780 людей у віці від 18 до 65 років, є жителями Києва, Харкова, Дніпропетровська, Донецька, Одеси, Львова, Миколаєва і Сум. Опитування проводилося за репрезентативною вибіркою для кожної з країн-учасниць з використанням аналогічної для всіх країн інтернет-анкети.

У листопаді минулого року повідомлялося, що українці мають намір збільшити свої витрати на новорічні і різдвяні свята на 14,8% - до 2 970 гривень


Ключові слова: витрати на новорічні свята, скільки обійдеться новий рік для українців, новорічні витрати

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини