Китай запустив космічну лабораторію "Небесний Палац"

- 17.10.2011 11:02
Китай запустив космічну лабораторію "Небесний Палац"

З космодрому в китайському Цзюцюані в пустелі Гобі справила старт ракета-носій "Чанчжен-2F" з першим сегментом майбутньої китайської космічної станції. Безпілотний космічний апарат "Тяньгун-1" (Небесний палац-1) розглядається самим Китаєм, як важливий крок у реалізації космічної політики держави і показує іншим країнам рівень прогресу і технічної експертизи КНР в галузі космічних технологій.

Запуск ракети з національним космічним символом" зроблений саме напередодні святкування Національного дня, що відзначається в КНР 1 жовтня.

Основне завдання польоту "Тяньгун-1" - проведення випробувань технологій зближення і стикування космічних апаратів на орбіті. Як очікується, Китай запустить безпілотний космічний корабель "Шеньчжоу-8" із завданням зістикуватися з модулем "Тяньгун-1". Запуск останнього планується провести в листопаді, тоді як загальний термін польоту "Таньгун-1" повинен скласти близько двох років. Якщо в майбутньому орбітальна стиковка двох апаратів буде успішно здійснено, то в 2012 році на орбіту будуть відправлені апарати "Шеньчжоу-9" і "-10", на яких будуть працювати як мінімум по одній людині.

Представник Китайського об'єднання космічних технологій Ян Хун, що відповідає за розробку технологій космічного апарату "Тяньгун-1", заявив, що цей модуль, головним чином, виконає чотири завдання. По-перше, цільової модуль "Тяньгун-1" спільно з космічним кораблем виконає завдання зближення і стикування космічних апаратів на орбіті. По-друге, "Тяньгун-1" візьме на себе завдання контролю і управління єдиним космічним апаратом, складеним з космічного корабля "Шеньчжоу-8" і космічного модуля "Тяньгун-1" після його стиковки. По-третє, створення необхідних умов для підтримки життя і роботи космонавтів в космічному апараті, сформований після стиковки "Шеньчжоу-8" і "Тяньгун-1". По-четверте, твір космічних технічних випробувань і проведення попередньої технічної перевірки для створення космічної станції в майбутньому.

До 2016 року КНР планує вивести на орбіту космічну лабораторію, а приблизно в 2020 році реалізувати в космосі станцію, придатну для довготривалого перебування людей. Китайська космічна станція буде складатися з основного модуля, двох лабораторій, вантажного відсіку. Вага станції складе близько 60 тонн. Для порівняння: радянська станція Мир важила 137 тонн, МКС - 419 тонн.

Запуск "Тяньгун" спочатку був запланований на кінець 2010 року. Проте, на початку березня 2010 року з'явилася інформація, що запуск перенесено на перше півріччя 2011 року, а в лютому 2011 року міністерство оборони КНР повідомило, що запуск перенесено на друге півріччя 2011 року. Точні причини затримки не називаються, проте повідомляється, що вона носить технічний характер (за повідомленнями ЗМІ, виникли труднощі з системами життєзабезпечення і дозаправки паливом). Модель станції вперше була продемонстрована 25 січня 2009 року по центральному телебаченню Китаю.

"Тяньгун-1" створений на базі корабля "Шеньчжоу", але істотно від нього відрізняється. Його службовий модуль, оснащений сонячними батареями, коротше, ніж у кораблів серії "Шеньчжоу". На місці апарату і побутового відсіку (орбітального модуля) встановлено лабораторний модуль, діаметром до 3.35 м (більшого, ніж у кораблів). У передній частині модуля встановлений андрогинно-периферійний стикувальний агрегат типу АПАС-89 (аналогічний тим, що були встановлені на модулі "Кристал" станції "Мир").

У найближчій перспективі Китай також планує відправити в космос і першу жінку. "Впевнені, що в недалекому майбутньому побачимо, як перша китайська космонавтка полетить у космос", - говорить Ху Пін, прес-представник китайської програми пілотованих космічних польотів. За його словами, китайські космонавти, які будуть здійснювати стикування космічних апаратів, вже відібрано в попередньому порядку, в даний час у відповідності з графіком йде їх підготовка, основною ланкою якої стало здійснення космічної стикування під ручним управлінням.

Також він повідомив, що у Китаю на сьогоднішній день немає точного графіка напрямку своїх космонавтів на Місяць. "В даний час в Китаї йде вивчення і комплексне обґрунтування питань, пов'язаних з направленням космонавтів на природний супутник Землі, але ця робота поки не включена в план роботи китайського уряду, у зв'язку з цим ще не розроблено детальний графік її виконання", - сказав він.

Пекінський центр управління космічними польотами оголосив, що космічний модуль "Тяньгун-1" вийшов на заплановану орбіту. Технічні операції з виведення модуля тривають.


Ключові слова: "Тяньгун-1", космічний апарат "Небесний палац", китайська космічна станція, "Шеньчжоу-8"

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини