Підприємства Буковини очікують погіршення економічної ситуації в Україні у наступні 12 місяців-опитування

- 17.04.2009 15:22
Підприємства  Буковини очікують погіршення економічної ситуації в Україні у наступні 12 місяців-опитування

 Як повідомили "Платиновій Буковині" у Прес-службі управління Національного банку України в Чернівецькій області, управління Національного банку України провело чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку ними поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні проведено у лютому 2009 року. Було опитано 1242 підприємства в усіх регіонах країни, в тому числі в Чернівецькій області - 14 підприємств, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. 

Головні результати:

     Надзвичайно складні умови, в яких знаходиться українська економіка внаслідок руйнівного впливу економічної та фінансової кризи, обумовили погіршення очікувань респондентів другий квартал поспіль. Разом з тим, підприємства оцінюють свій розвиток дещо оптимістичніше, ніж минулого кварталу, а отже, дно кризи може бути досягнуте незабаром.

     Згідно з результатами опитування, поточний фінансово-економічний стан підприємств погіршився, баланс відповідей (різниця між відсотком позитивних та негативних відповідей) склався негативним (-27,8%), в тому числі по підприємствах Чернівецької області - -28,6%. Частка респондентів, які вважають стан підприємства задовільним, знизилась до мінімального за час проведення опитувань значення (з 2006 року) і склала 60,2% (частка респондентів Чернівецької області - 64,2%). Інтенсивність використання виробничих потужностей зменшилась на підприємствах майже всіх видів економічної діяльності як по Україні так і по нашій області. Проте, порівняно з четвертим кварталом 2008 року, рівень залишків готової продукції знизився, що можна пов`язати з активізацією експорту продукції агропромислового комплексу, збільшенням попиту на продукцію вітчизняного виробництва через подорожчання імпорту у зв`язку з девальвацією гривні. По Чернівецькій області баланс оцінки рівня залишків готової продукції дещо погіршився порівняно з минулим кварталом і з нейтрального зріс до 16,7%.

     Респонденти усіх видів економічної діяльності протягом наступних 12 місяців очікують повільнішого зменшення обсягів реалізації (баланс очікувань знизився на 10 в.п. проти зниження на 50 в.п. у попередньому кварталі). Проте, погіршення фінансово-економічного стану підприємств, зниження інвестицій та рівня зайнятості триватиме як по Україні так і по нашій області.

     Витрати на виробництво та вихідні ціни у наступні 12 місяців зменшуватимуться, що пов'язано з погіршенням оцінок щодо розвитку власного виробництва. Помітно посилились очікування зростання цін на покупні товари і послуги, що означає зниження прибутковості виробництва в майбутньому. Зростання цін на сировину і матеріали та на енергоносії залишаються найвпливовішими чинниками змін вихідних цін та найважливішими стримуючими факторами зростання прибутку підприємств. Респонденти Чернівецької області серед стримуючих факторів збільшення доходу підприємств негативним фактором зростання відпускних цін відмічають зростання цін на сировинні ресурси, електроенергію та курсові коливання гривні.

      Вплив обмінного курсу на витрати та ціни посилився (59,6% проти 45,9% респондентів у попередньому кварталі, в тому числі по Чернівецькій області - з 42,9% до 71,4%). Очікуване зменшення попиту на робочу силу значно послабило оцінку респондентами впливу вартості трудових ресурсів на вихідні ціни та впливу браку кваліфікованих працівників на зростання прибутку.

      Очікуваний спад виробництва та інвестиційної активності зменшили потреби в позичкових коштах (лише 52,8% планують брати нові кредити проти 58,4% минулого кварталу). У респондентів Чернівецької області потреби в позичкових коштах залишились на рівні минулого кварталу - 64,3%. За оцінками респондентів, доступ до банківського кредиту продовжив погіршуватись внаслідок зростання ставок по кредиту, девальвації гривні та проблем у фінансовому секторі. Разом з тим, більшість підприємств (73,6%) довіряють українській банківській системі, в тому числі по Чернівецькій області - 71,4% респондентів. Найбільшою довірою користуються державні банки та вітчизняні банки з участю іноземного капіталу.

      Погіршились інфляційні очікування: зростання споживчих цін у наступні 12 місяців прогнозується респондентами на рівні 20,6% проти 18,6% у попередньому кварталі, більше половини підприємств (57%) очікують зростання цін більше, ніж на 20%, в тому числі 64,3% респондентів нашої області прогнозують зростання цін більше, ніж на 20%. Основними факторами зростання цін залишились політична та економічна ситуація, проте в Чернівецькій області серед факторів інфляції, на відміну від попередніх опитувань, найчастіше називались курсові коливання гривни (85,7%) та економічна ситуація в країні (64,3%). Вплив обмінного курсу на зростання цін продовжив посилюватись, більше половини підприємств України відмітили цей фактор. Продовжував зростати і інтерес респондентів до діяльності НБУ (23,2% респондентів вказали, що постійно слідкують за діяльністю НБУ проти 20,1% у попередньому кварталі, в тому числі по Чернівецькій області 21,4% респондентів проти 14,3% у минулому кварталі).

      Підприємства усіх видів діяльності очікують погіршення економічної ситуації в Україні у наступні 12 місяців. Збільшилась частка респондентів, які у наступні 12 місяців очікують спаду економіки (на 9,9 в.п. до 81,7%, по нашій області - на 14,3 в.п. до 85,7%). Курсова невпевненість зменшилась, проте респонденти Чернівецької області значно погіршили очікування щодо курсової стабільності. Частка підприємств, які не очікують змін валютного курсу, дещо збільшилась з 16,2% у 4 кв. 2008 року до 18,4% у 1 кв. 2009, проте по нашій області відсутні респонденти, як і в попередньому кварталі, які не очікують змін валютного курсу.  

      

Надані результати є відображенням лише думки респондентів - керівників підприємств України у лютому 2009 року і не є оцінками НБУ.


Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини