Рухайся більше – проживеш довше

- 03.10.2011 15:06
Рухайся більше – проживеш довше

Найважливішу для людського організму функцію – рух – забезпечують 600 м’язів, 200 кісток та більше 200 суглобів. На жаль, доволі часто ця ідеально задумана природою система дає збій. Надзвичайно важливо його вчасно помітити і ліквідувати, адже коли позбавити людину руху лише на один рік, вона втратить 50% міцності скелету.
Кожного року все більше людей страждають на захворювання кісток і суглобів. Останні дослідження ВООЗ свідчать, що у 2/3 населення планети діагностуються недуги опорно-рухового апарату різного ступеню важкості. Ці патології після хвороб системи кровообігу і злоякісних новоутворень є третьою причиною інвалідності в Україні, що пояснюється високою чутливістю кісток і суглобів до різних негативних впливів.
Кістки людини, як і будь-яка інша жива система, постійно оновлюються. Приблизно до 20-річного віку вони ростуть та збільшуються у масі. Потім настає період стабілізації, а от після 35-40 років настає період, коли людина природно починає втрачати міцність та щільність власних кісток. Саме цей етап найнебезпечніший для зустрічі з захворюваннями опорно-рухового апарату.
Суглоби в людському організмі виконують велику фізичну роботу, тому потребують своєчасного забезпечення енергетичними і пластичними інгредієнтами. Порушення цього процесу відображається на структурі та функціях суглобів. Окрім того, зміни структури та функцій суглобів зумовлюють трансформації в інших системах живого організму, адже людина є єдиним цілим. Саме тому сучасна діагностика та лікування опорно-рухового апарату мають величезне значення, як і профілактика таких захворювань.
Багато людей, які потерпають від патологій органів опори та руху помилково вважають, що основна причина розвитку хвороби прихована в самому суглобі або якомусь міжхребцевому з’єднанні. Насправді пусковий механізм розвитку запалення суглоба, а також порушення живлення тканин суглоба чи міжхребцевого диска лежить далеко за їхніми межами. Наприклад, нерідко пацієнти помічають, що болі у суглобах чи хребті у них виникають після перебутої ангіни або грипу.
Найбільш розповсюдженими захворюваннями хребта і суглобів є: остеохондроз, остеопороз, викривлення хребта (сколіоз, лордоз, кіфоз, хвороба Бехтєрєва), кили міжхребцевих дисків, ревматизм, артрит, плоскостопість.
Проблеми з хребтом і суглобами надзвичайно ускладнюють та погіршують звичний спосіб життя людей, негативно впливають на працездатність і життєву активність. Відомо, що дуже часто негативні ортопедичні зміни у дорослому віці, такі як сколіоз, остеопороз, остеохондроз, кила міжхребцевого диску, плоскостопість, є результатом байдужості батьків до здоров’я дитини. Ось чому обізнаність населення у цій галузі є дуже важливою. Необхідно знати, що будь-яка хвороба опорно-рухового апарату, чи то сколіоз першого ступеня, чи то віковий остеохондроз потребують професійного лікування у лікаря-ортопеда.
Чому болить спина у літніх людей?
Чим старша людина, тим частіше вона зустрічається з хворобами хребта і суглобів. Недуги старіючого хребта, що супроводжуються дегенеративними змінами дисків, суглобів і зв'язок, зсувом хребців, затисканням нервових корінців і є переважною причиною болю в спині.
Дегенерація міжхребцевих дисків
Найпоширеніші захворювання попереково-крижового відділу хребта - це дегенерація міжхребцевих дисків і спондилоартроз. З віком диски втрачають воду, зношуються і позбуваються здатності діяти як амортизатори. Кістки і зв'язки хребта деформуються, товстішають і стають менш рухливими. Дегенеративні зміни в хребті можуть відбуватися непомітно і не турбувати людину. Проблема виникає тоді, коли деформовані диски, хребці та зв'язки стискають нервові закінчення й спинний мозок.
Стеноз хребетного каналу
Інший результат дегенеративних змін у хребті - звуження спинномозкового каналу. У результаті цього можуть затискатись не лише окремі спинномозкові корінці, але й сам спинний мозок. Пацієнти із звуженням спинномозкового каналу часто відчувають слабкість і хронічний ниючий біль в ногах, сідницях і крижах, а також відчуття поколювання, оніміння, тіло ніби пече. Ознаки стенозу хребетного каналу зазвичай спостерігаються у пацієнтів старших 50 років.
Зміщення хребців
Дегенеративні зміни в хребті можуть призвести до спонділолістезу - зсуву хребців. При цьому захворюванні відбувається зсув вище розміщеного хребця вперед щодо того, що знаходиться нижче. Традиційне лікування зсуву хребців, як і інших захворювань хребта, в більшості випадків зменшує або повністю знімає біль в тому випадку, якщо не затиснуті нервові закінчення.
Аби запобігти захворюванням кісток і суглобів у старшому віці, слід особливу увагу звертати на харчування та рухову активність. Для зміцнення кісток потрібне достатнє надходження природного кальцію, якого багато в молочних, кисломолочних продуктах, різних сирах. Варто частіше вживати і пшоняну кашу, яка допоможе поповнити організм багатьма необхідними речовинами. Не слід забувати, що такі рослини, як агрус, смородина, ревінь, квасець (щавель) перешкоджають засвоєнню кальцію в організмі, тож у харчуванні варто дотримуватися розумного балансу.
Усвідомлене ставлення до рухового режиму, вправи для зміцнення м'язів спини і черевного пресу в положенні лежачи та сидячи, щоденні прогулянки на свіжому повітрі не менше 1,5-2 год. на день, максимальне використання можливостей масажу, плавання сприятимуть поліпшенню кровопостачання та живлення кісток і м'язів, збереженню їхніх функцій.
Людський організм має одну дуже важливу особливість: найкраще зберігаються функції тих органів, які постійно і розумно тренують, натомість можливості, які не використовуються, наче "консервуються" як непотрібні. Отже, регулярна зарядка для суглобів сприятиме кращому живленню кістково-м'язового апарату, покращуватиме його кровопостачання, а значить, зберігатиме можливість рухатися якнайдовше.

Фото: Коллектив центра травматологии и ортопедии шведско-украинской клиники Angelholm


Не ми за кордон, а закордон до нас

Впевнено звестися на ноги у буквальному розумінні слова українцям допомагає Швеція, точніше кажучи новітні європейські технології. Нині на лікування до фахівців Чернівецького центру травматології і ортопедії (шведсько-української клініки «Angelholm»), який очолює заслужений лікар України, академік АН УНП, професор І.Рубленик, у чергу записуються пацієнти зі всіх регіонів України, а також Росії, Молдови, Америки та Італії. Спеціалізація Центру – важкі хірургічні втручання, зокрема, проведення первинного та ревізійного ендопротезування колінного та кульшового суглобів.
- Наш Центр створено в 1998 р. з ініціативи спеціалістів Буковинської медичної академії та представників благодійної шведської організації "Riverside", хірургів- ортопедів шведського міста Енгельхольм, професорів Бенгта Стурессона і Герберта Францена - розповідає головний лікар клініки, заслужений лікар України Ярослав Васильчишин. – Мета проекту – широке впровадження сучасних методів лікування ортопедичних захворювань у медичну практику в Україні. _. Досягнення українських фахівців визнано на державному рівні: у 2004 р. ми стали лауреатами національного конкурсу «Кращі підприємства України» в номінації «Медицина і охорона здоров’я».
Лікування у центрі проводиться у таких напрямках: імплантація штучних суглобів; ревізійне ендопротезування (заміна раніше імплантованого суглоба); лікування переломів та їх наслідків; лікування кил міжхребцевих дисків; хірургічна артроскопія. Окрім того, спеціалісти Центру виконують низку інших видів хірургічних втручань: корекцію вісі та довжини кінцівки, лікування несправжніх суглобів, корегуючі операції при деформаціях гомілки та стопи, оперативне лікування доброякісних пухлин кісток та суглобів.
Імплантація штучних суглобів – це єдиний спосіб уникнути інвалідності при важких захворюваннях та порушеннях опорно-рухового апарату. У клініці «Angelholm» вперше в Україні було імплантовано штучний колінний суглоб моделі "Scorpio" та кульшовий суглоб "Exeter" концерну Stryker, а також кульшовий суглоб ASR компанії DePuy, що засвідчено відповідними сертифікатами. Тривалість операцій з ендопротезування рекордно коротка: імплантація кульшового суглоба – 30-60хв., колінного – 40-70 хв.
Операційний блок, де проводяться операції з первинного та ревізійного ендопротезування, обладнано унікальною електронною системою подачі стерильного повітря зі стелі на зону операційного стола, що забезпечує щонайкращі результати оперативних втручань. Тут використовуються запатентовані технології Airshower та TLA, розроблені фірмою Airsonett (Швеція)._ Спеціальні механічні фільтри повністю очищують повітря від пилу, а значить від бактерій. Стерильність повітря доведено мікробіологічними дослідженнями.

Професор І.М.Рубленик ще в 1970-х роках розробив і запатентував унікальну методику лікування великих трубчастих кісток, котрій немає аналогів у світовій медичній практиці. Учень професора, к.м.н. С.В.Білик, нині успішно використовує цю методику в клініці «Angelholm» при лікуванні складних переломів кінцівок.
У лікуванні міжхребцевих кил фахівці клініки використовують ефективні оперативні та неоперативні методи, такі як катетер-метод, декомпресія хребта, стабілізуючі операції на хребті. Їхніми перевагами є низький травматизм, надійність та високі результати лікування. Новітні методики лікування захворювань хребта впроваджує у клініці професор Бенгт Стурессон та його український послідовник нейрохірург А.В. Юрценюк.
Артроскопічна хірургія та пластика зв'язок широко застосовується в медичній практиці Центру. Професор зі Швеції Ларс Вольстрем, експерт з пластики зв'язок колінного суглобу та його учень ортопед-травматолог клініки «Angelholm» С.В.Васюк надають висококваліфіковану допомогу хворим з проблемами зв'язок, лікують захворювання колінного суглоба, що дуже актуально як для людей літнього віку, так і для молодих, особливо в спортивній медицині.
Також пацієнтам надаються консультації провідних вітчизняних та європейських фахівців.
В клініці «Angelholm» працює відділення по діагностиці та лікуванню остеопорозу, постійно працює кабінет ортопедичного моделювання. Ортопедичні устілки, які виготовляються за індивідуальним відбитком стопи з врахуванням всіх анатомічних особливостей пацієнта є сучасним методом виправлення деформацій стопи і опорно-рухового апарату при поздовжній і поперечній плоскостопості, вальгусній деформації великого пальця, посттравматичній деформації стопи, «п’яткових шпорах», артрозах, остеохондрозах, цукровому діабеті, швидкій втомлюваності ніг, надлишковій вазі.
Використання ортопедичних устілок корисне також для здорових людей з метою профілактики захворювань опорно-рухового апарату, особливо у випадках тривалого перебування на підлогах з твердим покриттям (бетон, керамічна плитка і т.д.).

Адрес клиники Angelholm: г. Черновцы, ул. Красноармейская, 226 Телефоны центра травматологии и ортопедии: (0372)51-58-82, (03722)4-31-26, (03722) 4-31-26,(03722) 4-31-26
Автор: Лариса Дедишина

На фото: Палата центра Травматологии и ортопедии шведско-украинской клиники Angelholm


Ключові слова: лікування захворювань суглобів, лікування хвороб хребта

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини