Доходи церкви

- 31.08.2011 15:46
Доходи церкви

Російська православна церква (РПЦ) є сьогодні в потужним господарським суб'єктом, у розпорядженні якого можуть знаходитися кошти, які обчислюються мільярдами доларів. Тим часом оцінити реальні параметри церковного фінансового господарства досить важко: єдиного бюджету у РПЦ немає, а архієреї на цей предмет поширюватися не схильні, пишеBBC.

За словами російського дослідника Руської церкви Миколи Мітрохіна, сьогодні оцінити церковний бюджет дуже складно. Якщо наприкінці 1990-х - початку 2000-х років, коли в РПЦ йшла інформаційна боротьба між двома угрупованнями, в пресу просочувалися документи, на підставі яких можна було судити про фінансові справи Церкви, то в наші дні ситуація інша.

У РПЦ понад 30 тисяч парафій. Кожен оформлений як самостійна юридична особа і має свої рамки фінансової відповідальності. Кожна з 160 єпархій теж має свій бюджет, а Московська патріархія - свій. Парафії живуть за рахунок пожертв і церковних треб - від поминальних записочок до хрещення і відспівування. Ці надходження, за словами представників патріархії, складають до 80% доходів Церкви.

Розміри пожертвувань найчастіше не афішуються з етичних міркувань. І це дає Церкві право говорити про те, що Москвоская патріархія не зобов'язана звітувати перед широкою громадськістю в фінансових справах.

Однак, як вважає Микола Мітрохін, навичок тут не вистачає навіть досвідченим дослідникам. "Патріархія зовсім закрила всю статистику, звідки вони беруть гроші, залишається великою таємницею", - відзначає він. За його припущеннями, серед джерел пожертвувань можуть бути такі "псевдодержавні організації", як "Газпром". Не виключає він і часткове пряме державне фінансування.

10 років тому Мітрохін оцінив доходи РПЦ в цілому приблизно в 500 мільйонів доларів. Тепер же, на його думку, ці цифри в доларах або євро виросли мало не на порядок. Він, зокрема, пояснює такий стрибок загальним зростанням економіки Росії, Україні та інших територій, що входять в юрисдикцію Московського патріархату.

Крім того, Московська патріархія бере участь у банківській діяльності. Причому представники Церкви не вважають банківську справу непристойною. Згаданий вище експерт Павло Шашкін пояснив, що християнство дійсно забороняє лихварство, але "Церква чітко відокремлює лихварство, тобто хижацький банківський відсоток, від банківського відсотка, який необхідний для підтримки нормального функціонування банківської системи".

Для участі в інших комерційних проектах Церква кілька років тому створила Центр інвестиційних програм (ЦІП). У 2007 році ЦВП, за повідомленнями російської преси, провів у Берліні, Брюсселі та Лондоні презентації своїх проектів, які включали інвестиції в будівництво житлових і офісних будівель в Москві та інших містах, а також створення агропромислових підприємств при монастирях.

За останній рік багато говорилося про те, що Церква може стати найбільшим або одним з найбільших власників нерухомості в країні. Як відомо, в 2010 році в Росії був прийнятий закон, за яким усі релігійні організації можуть вимагати - і отримувати назад - своє "майно релігійного призначення", відібране радянською владою. За словами глави російського кабінету Володимира Путіна, передачі Церкви підлягають 12 000 пам'ятників історії та архітектури.

Багато хто з таких об'єктів, на думку експертів, володіють значним туристичним потенціалом. Це кремлі деяких древніх міст, монастирі на Соловецьких островах, на Валаамі, в верхотуру на Уралі. Паломницький туризм може стати серйозним джерелом церковних доходів.


Ключові слова: оороти у церкві

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини