Осінь стане випробуванням для гривні, - економісти

- 19.08.2011 13:26
Осінь стане випробуванням для гривні, - економісти

Економісти говорять про ризик падіння гривні восени.

Українська гривня ослабла в серпні до 8 грн за $1. Подальша динаміка залежить від МВФ, ціни на газ і припливу валютного виторгу від експорту аграрної продукції.

"При оптимістичному сценарії нам до середини вересня нічого не загрожує, далі - жовтень-листопад - буде залежати від того, що буде вирішено з МВФ", - говорить директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.

Уряд і місія МВФ з 29 серпня до 9 вересня проведуть у Києві переговори про відновлення кредитів в рамках програми stand-by, припинених в цьому році з-за невиконання Україною обіцянок почати пенсійну реформу і підвищити тарифи на газ для населення. МВФ у липні 2010 року схвалив програму на суму понад $15,5 мільярда, за якою Київ може 2011 році щокварталу отримувати приблизно за $1,5 мільярда. Україна втратила таку можливість у першому півріччі, і поки немає впевненості, що у вересні переговори завершаться успішно.

"Якщо МВФ у вересні дасть нам гроші, то можна спокійно утримувати курс 8 гривень до кінця року", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

На думку експертів, кредити МВФ допоможуть Україні покрити дефіцит зовнішньої торгівлі, що за перше півріччя склав $1,801 мільярда порівняно з профіцитом на суму $634 млн за аналогічний період минулого року. Позитивне сальдо торгівлі послугами в розмірі $3,709 мільярда в першому півріччі цього року не змогло компенсувати дефіцит торгівлі товарами, що збільшився до $5,510 мільярди, або більш ніж у два рази до аналогічного періоду минулого року.

"Також багато чого буде залежати від динаміки надходжень валюти від експорту сільгосппродукції та витрат на енергоносії. Але глобальних передумов для девальвації гривні немає", - додав Козирєв.

Україні поки не вдається переконати Москву в перегляді угоди 2009 року, згідно з яким найбільш витратна стаття українського імпорту - газ - дорожчає щокварталу, і в четвертому кварталі його ціна може зрости до $388 за 1000 кубометрів з нижче $350 в третьому кварталі.

Зараз Нацбанку доводиться регулярно виходити на ринок з доларовими інтервенціями, щоб закрити частину незадоволеного попиту на інвалюту. Криза в США і Європі тільки посилив цей процес. До того ж іноземці продають гривневі облігації, і населення скуповує валюту.

"Останнім часом нерезиденти виходять з ОВДП та виводять інвестиції за кордон... Населення продовжує купувати валюту і в серпні, тому що традиційно боїться "другої хвилі кризи" під осінь. Після кризи 2008 року населення привчили боятися цього періоду", - говорить аналітик Мар'ян Заблоцький з українського банку Ерсте.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяє стабільний курс гривні.


Ключові слова: стабільність гривні, курс гривні під загрозою, осінні прогнози на гривню, українські банкіри

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини