Комп'ютерники розшифрували таємний задум "норвежського м'ясника"

- 12.08.2011 13:21
Комп'ютерники розшифрували таємний задум "норвежського м'ясника"

До розслідування справи норвежської терориста-маніяка Андерса Брейвика підключилися комп'ютерні експерти, які виявили в його маніфесті секретні послання - зашифровані координати цілого ряду об'єктів по всій Європі.

Тепер експерти гадають, що це - мішені спільників терориста або його спроба привернути до себе увагу.

Нагадаємо, за кілька годин до вибуху в урядовому кварталі в Осло Брейвик виклав в мережі 1500-сторінковий документ, в якому детально описано його мотивація і хід підготовки до терактів. Як написав Брейвик, його метою було "пробудити від сну" Європу, якої, на його думку, загрожує загибель від навали мусульман і які потурають їм ліберальних політиків.

При цьому в декларації сказано, що її автор з 2002 року є членом якоїсь таємницею міжнародного угрупування "хрестоносців XXI століття" і що після його арешту або смерті його однодумці продовжать теракти. Ця інформація зацікавила норвезьких слідчих, і вони почали шукати спільників терориста по всій Європі.

Допомогти їм викликалася група місцевих хакерів під назвою Noria. Підлітки (їх лідерові 17 років) знайшли електронні скриньки Брейвика і зламали їх, а отриману інформацію передали поліції. Однак з норвезьким законами правоохоронці не можуть використовувати дані, здобуті нелегально.

Інша група з понад 400 експертів в області інформаційної безпеки з усього світу вивчила маніфест Брейвика на предмет наявності в ньому зашифрованих кодів. Ця ідея прийшла в голову норвезькому комп'ютерному фахівця Рольфа Фройзе, після того як він дізнався, що Брейвик вважав своїм гуру американського терориста Теодора Качинські, також відомого як Унабомбер. Програміст згадав, що американець захоплювався криптографією і записував свої плани в зашифрований щоденник, прочитати який фахівцям вдалося лише через 10 років після арешту Качинського.

Контент-аналіз тексту маніфесту Брейвика і аналіз повторюваних помилок і вкраплень букв з інших алфавітів нічого не виявили, але виявилося, що текст містив надзвичайно багато посилань на різні сайти. "Це мені здалося дивним. Я написав програму для аналізу посилань, і тут виявилося, що багато сайтів не відкриваються, зате містять набори цифр і знаків, підозріло схожі на GPS координати. Навмання завдавши на карту дані з першого-ліпшого посилання, я потрапив точно на залізничний вокзал Ліверпуля і зрозумів, що це не збіг", - розповідає Фройзе.

За його словами, цей спосіб приховування інформації називається стеганографія. Його, зокрема, використовувала "Аль-Каїда", віддаючи накази про теракти - в мережі розміщувалася нешкідлива картинка, в якій були заховані приховані послання.

Добровольцям вдалося обробити дані з посилань і їх нанести на карту. Результат їх приголомшив: координати вказували на місце розташування понад 40 урядових будівель, офісів партій лівого і ліберального толку, аеропортів, вокзалів, мечетей, банків і шкіл. Основна частина об'єктів розташована в країнах, які в маніфесті Брейвика перераховані як основні мішені для терактів, - Франції, Німеччини, Великобританії, Нідерландів і Бельгії.

Норвезький прокурор Хьорт Краби вважає, що, швидше за все, таким чином Брейвик намагався привернути до свого маніфесту як можна більше уваги. Після 40 годин допитів слідчі прийшли до висновку, що Брейвик діяв поодинці.

Проте голландська поліція сприйняла інформацію всерйоз і вже вжила заходів з посиленого захисту об'єктів з маніфесту терориста.


Ключові слова: таємний задум Борейвика, теракт Брейвика, норвежський м'ясник

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини