Балістична ракета Лайнер, створена для подводних човнів Росії проходить випробування

- 10.08.2011 15:57
Балістична ракета Лайнер, створена для подводних човнів Росії проходить випробування

У Росії проходить випробування нова балістична ракета "Лайнер", призначена для підводних човнів.Про перший запуск ракети стало відомо 23 травня 2011 року, однак повідомлення про деякі технічні подробиці нового засобу доставки ядерної зброї з'явилося тільки дев'ятого серпня і викликало справжню бурю в російських засобах масової інформації.З'ясувалося, що розробник ракети ніяких додаткових подробиць не розкривав, а сам "Лайнер" розробляється в ініціативному порядку

20 травня 2011 Міністерство оборони Росії відзвітувало про успішний запуск міжконтинентальної балістичної ракети підводних човнів (БРПЛ) "Синева".Ракета стартувала з борту стратегічного атомного підводного човна Північного флоту К-84 "Єкатеринбург" в підводному положенні. "У розрахунковий час бойові блоки ракети 'Синьова' досягли полігону 'Кура" на Камчатці ", - розповів офіційний представник Міноборони полковник Ігор Конашенков.При цьому він відзначив, що запуск "Синяви" був контрольним - його метою була перевірка надійності стратегічних ядерних сил Росії.

Через три дні міасскій Державний ракетний центр імені Макєєва опублікував прес-реліз, з якого випливало, що насправді 20 травня були проведені випробування нової БРПЛ, розробка якої ведеться під шифром "Лайнер".Які-небудь подробиці про цей засіб доставки ядерної зброї тоді розкриті не були. Повідомлялося, що "бойові блоки ракети прибули на полігон у встановлений час і в задані точки прицілювання". Дослідний зразок ракети був виготовлений "Красноярським машинобудівним заводом".Деякі експерти припустили, що "Лайнер" є подальшим розвитком проекту жидкотопливной ракети "Синява".

Перші подробиці про "Лайнер" були оприлюднені лише 9 серпня 2011 року.Агентство "Інтерфакс" з посиланням на прес-реліз ГРЦ імені Макєєва повідомило, що "Лайнер" вдвічі перевершує по потужності перспективну міжконтинентальну БРПЛ "Булава". "Лайнер" здатний нести до 12 бойових блоків малої потужності, або чотири блоки середньої потужності, або змішану бойове навантаження.При цьому стверджувалося, що "Булава" здатна доставляти тільки шість бойових блоків малої потужності.

У нібито розміщеному на сайті ГРЦ імені Макєєва тексті говорилося, що рідкопаливний "Лайнер" "по енергомассовому досконалості перевершує всі сучасні твердопаливні стратегічні ракети Великобританії, Китаю, Росії, Сполучених Штатів і Франції,а з бойового оснащення (чотири блоки середньої потужності) не поступається чотириблочною (в умовах СНО-3) 'Трайдент-2' ".З тексту повідомлення також випливало, що "Лайнер", будучи прийнятим на озброєння, зможе продовжити існування північно-західній угруповання підводних човнів проекту 667БДРМ "Дельфін" до 2025-2030 року.

Це повідомлення, поширене "Інтерфаксом", через деякий час викликало справжню бурю в російських ЗМІ. Здивування викликало насамперед те, що прес-реліз, на який посилалася інформаційне агентство, на сайті ГРЦ імені Макєєва так і не з'явився.Більше того, агентству "Новий Регіон" в ГРЦ заявили, що подібна інформація центром ніколи не поширювалася. Звідки "Інтерфакс" почерпнув відомості про проект, який по суті є засекреченою розробкою, і чи можна цих відомостей довіряти, залишилося невідомим.

Тут, до речі, можна згадати про схожу історію з повідомленням про приєднання другого прототипу перспективного винищувача Т-50 (ПАК ФА) до програми льотних випробувань. Про перший політ Т-50-2 "Інтерфакс" повідомив 23 лютого 2011 року.При цьому агентство процитувало похвальний відгук про машину льотчика-випробувача Сергія Богдана, нібито пілотованого другий прототип. Незабаром повідомлення "Інтерфаксу" було спростовано Об'єднаної авіабудівної корпорації, до складу якої входить "Сухий", що створює ПАК ФА.Перший політ Т-50-2 під керуванням Богдана відбувся лише 3 березня 2011 року.

Але повернемося до теми. Газеті "Московський комсомолець" в ГРЦ імені Макєєва розповіли, що роботи по "Лайнер" в конструкторському бюро були зроблені в ініціативному порядку.Вся доробка звелася до установки на "Синява" більшого числа бойових блоків малої потужності (в даний час на флот "Синява" поставляється з чотирма блоками середньої потужності), які в сумі здатні "перекрити" потужність "Булави".Тобто фактично, якщо врахувати, що "Лайнер" відрізняється від "Синяви" лише бойовою частиною, не можна сказати, що макеевци створили нову ракету.

Повідомлення "Інтерфаксу" про нової балістичної ракети викликало подив ще й тому, що порівнювати "Лайнер" і "Булаву" некоректно - остання є твердопаливної і призначена для підводних човнів проекту 955 "Борей".Зокрема, про це повідомило агентство РІА Новости з посиланням на джерело в Міністерстві оборони, який зазначив, що "Лайнер" (він же модернізована "Синява") "Булаву" не замінить, оскільки в Росії "взято курс на створення в майбутньому саме твердопаливних морських балістичних ракет ".Рідкопаливні ж БРПЛ будуть необхідні тільки до тих пір, поки не буде завершено формування угруповання підводних човнів проекту 955 з ракетами "Булава".

"Наші стратегічні підводні ракетоносці проекту 667БДРМ, бойова служба яких триває, озброєні ракетами рідкопаливними 'Синьова', і їх подальше досконалість, зокрема, на тему 'Лайнер', дозволить цим підводним човнам залишатися в бойовому складі флоту ще багато років,до повного переозброєння на новітні підводні човни класу 'Борей' ",- Пояснило джерело агентства.Таким чином, зрозуміло, що "Лайнер" дійсно існує, але його завданням є лише розширення бойового потенціалу підводних човнів проекту "Дельфін" до того, як на озброєння поступить "Булава".

Р-30 "Булава" стане основним озброєнням стратегічних атомних підводних ракетоносців проекту 955/955А/955У "Борей". За неофіційними даними, ракета здатна вражати цілі на дальності до восьми тисяч кілометрів і нести від шести до десяти ядерних блоків потужністю 150 кілотонн кожен.Старт ракети здійснюється в похилій площині в підводному положенні, що дозволяє запускати "Булаву" в русі. За цими показниками "Булава" дещо поступається "Синява" і, можливо, "Лайнер", проте її використання має ряд незаперечних переваг.

По-перше, використання твердопаливних ракет, до яких і відноситься "Булава", представляє значно меншу загрозу для самого корабля-носія і його екіпажу.У рідкопаливних ракетах використовуються агресивні і токсичні речовини в якості паливних компонентів, які вимагають дотримання надзвичайно суворих заходів.По-друге, твердопаливні ракети набагато більш маневрені, а їх стартовий ділянку польоту через швидке прискорення менш тривалий, на відміну від рідкопаливних. По-третє, ракети на твердому паливі стійкіші до фізичного впливу.

Автор статті: Василь Сичев Повний текст статті російською мовою можно прочитати на сайті: lenta.ru


Ключові слова: балістична ракета Лайнер, нові балістичні ракети

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини