Гривня може не витримати паніки на ринках

- 10.08.2011 17:16
Гривня може не витримати паніки на ринках

Нестабільність на глобальних ринках може чинити тиск на курс гривні, однак різкої девальвації не буде, вважають банкіри.

"Курс гривні, звичайно, стане заручником загальної ситуації на світових ринках, яка, по суті, свідчить про початок другої хвилі світової фінансової кризи. Крім того, Україна є експортоорієнтованою країною, її платіжний баланс залежить від ситуації на світових ринках. І якщо попит на метал на світовому ринку впаде, то платіжний баланс країни погіршиться. Тактика нерезидентів на фондовому ринку України, які почали виводити свої кошти, також може зробити деякий тиск на курс гривні, однак, оскільки фондовий ринок країни не настільки розвинений, як в Росії, це не зробить суттєвого впливу на курс національної валюти", - сказав заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов.

За його оцінкою, Національний банк України зможе утримати курс гривні від істотних коливань.

"Думаю, що Нацбанк зможе монетарними методами частково керувати цими процесами, і суттєвої девальвації курсу гривні при правильно побудованій політиці цілком можна уникнути", - сказав С.Борисов.

Як відзначається в аналітичному звіті ВТБ Капітал, тиск на курс гривні найближчим часом може зрости.

"В умовах зростаючої нестабільності на глобальних ринках і значного уповільнення темпів зростання світової економіки курс гривні може опинитися під тиском, однак у 2011 році ми не чекаємо навіть віддаленого повторення сценарію кінця 2008 року, коли гривня подешевшала приблизно на 60%", - відзначається в документі.

"З початком другої хвилі кризи політична складова курсу гривні відійде на другий план. Яким буде розвиток подій, передбачити складно, однак втішного для гривні мало", - сказала агентству перший заступник голови правління Укрінбанку Світлана Корчинська.

Разом з тим ряд експертів країни не вважає ситуацію на світових ринках нової хвилі фінансової кризи і заперечують її вплив на курс гривні.

"Нинішня ситуація на світовому фінансовому ринку насправді досить непроста: боргові проблеми США гальмують розвиток найпотужнішої економіки світу. Вселяє побоювання і ситуація з поширенням боргової кризи в Європі. Однак говорити про другу хвилю кризи поки рано. Можна сказати, що сталося посткризовий прояв назрілих раніше проблем. Для виходу з цієї ситуації, крім економічних методів, необхідна ще й політична воля до того, щоб проводити зважену економічну і соціальну політику і в США і країнах Європи", - сказав голова правління VAB Банку Петро Барон.

При цьому він зазначив: якщо будуть вжиті адекватні кроки зі скорочення витрат в країнах з великим державним боргом, другої хвилі кризи вдасться уникнути.

Як підкреслив банкір, курс гривні до долара більшою мірою залежить від економічної ситуації в Україні, ніж від зовнішніх факторів.

"Якщо говорити про курс долар/гривня, то тут багато чого залежить не від курсу долара на міжнародному ринку, а від внутрішніх економічних чинників: якщо темпи зростання ВВП будуть на прийнятному рівні, дефіцит бюджету - збалансованим, а експортна продукція буде користуватися високим попитом, тоді ми можемо говорити про стабільної гривні щодо долара", - сказав він.

"Я б поки не говорив про початок другої хвилі кризи, а, швидше, про ситуативно складаному негативному розвитку подій на тлі небажання більшості провідних країн світу жити по коштах. Думаю, найближчим часом основними проблемами для більшості країн Євросоюзу залишаться дефіцит бюджету зростаюча інфляція на тлі скорочення споживання і негативні настрої в суспільстві. Для США основною проблемою буде скорочення видаткових статей бюджету, скорочення соціальних виплат на тлі високого рівня безробіття і негативних споживчих настроїв", - сказав, у свою чергу, директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.

Експерт вважає, що в даний час навіть намітилися передумови до зміцнення курсу гривні.

"В даний час, з огляду на динаміку основних макроекономічних показників економіки України, перш за все, зростання ВВП, стан економіки США і країн Євросоюзу, можна говорити про те, що є всі передумови до зміцнення гривні щодо долара і євро", - сказав він.

Експерти не очікують істотного збільшення банками операцій на міжбанку з такими альтернативними видами валют, як китайський юань або швейцарський франк, з метою зниження ризиків.

"Певне зростання інтересу до цих валют присутне, проте, враховуючи наявність економічних проблем у більшості розвинених країн і стрімке зміцнення швейцарського франка щодо долара, швидше за все, це будуть спекулятивні операції. Українські банки будуть фіксувати результати зовнішніх валютних коливань і вибудовувати свою політику, швидше, відповідно до потреб своїх клієнтів, ніж брати участь власним капіталом в спекуляціях на світових фінансових ринках", - говорить О.Козирєв.

"Для появи інтересу до таких валют, як китайський юань або швейцарський франк, необхідно, щоб частка цих валют у міжнародних розрахунках була досить істотною. На даний момент долар і євро займають домінуюче положення в міжнародних розрахунках, і найближчим часом ситуація навряд чи зміниться, а в такому випадку для банків невигідно займатися обігом низьколіквідних валют", - сказав П.Барон.


Ключові слова: небезпека девальвації гривні, тиск на курс гривні, Національний банк України, курс основних світових валют

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини