Диня - унікальний цілитель на всі випадки життя

- 10.08.2011 19:59
Диня - унікальний цілитель на всі випадки життя

Диня походить з Південної і Середньої Азії, де вона була відома за 4000 років до н.е. Звідси вона і зробила крок у світ.

Сьогодні відомо до 1000 сортів дині, які розрізняються по швидкості дозрівання плодів, забарвленню їх кірки і м'якоті, щільності м'якоті, запаху і, природно, за хімічним складом.

Найбільш цінні та смачні сорту динь поширені на її історичній батьківщині - в Середній Азії.

Диня - унікальний продукт. Головна її перевага - самодостатність: диню можна і потрібно їсти саму по собі, без будь-яких приправ і добавок. Ви будете насолоджуватися чарівним ароматом і смаком, а тим часом ваша шкіра буде розгладжуватися і молодіти, волосся і нігті - зміцнюватися, настрій - поліпшуватися. І не тільки настрій. Утім, про все по порядку.

Перелік всього, що містить м'якоть дині, може здатися на перший погляд загрозливим: вода, цукор і крохмаль, білки, вуглеводи, харчові волокна, вільні органічні кислоти, калій, залізо, вітаміни С, РР, В1, В2, каротин, фолієва кислота, магній, фосфор, кальцій, мед, інозит, кремній... Абракадабра? Так. Але надзвичайно корисна. Спробуємо розібратися.

Кремній благотворно впливає на стан шкіри і волосся, залізо корисно для кровоносної системи (а його у дині, до речі, в 17 разів більше, ніж в молоці, і в 3 рази більше, ніж в рибі), вітамін С зміцнює нервову систему і підвищує імунітет.

Бета-каротин (а його у дині навіть більше, ніж у моркві!) забезпечує нам благородний персиковий відтінок шкіри, робить її гладкою.

Речовина з дивною назвою "інозит" сприяє росту волосся і робить його більш густим.

Фолієва кислота надзвичайно корисна для нервової системи - вона відповідає за емоційну рівновагу і гарний настрій. А магній дуже корисний для серцевого м'яза.

Мінімум натрію і жиру в дині робить її надзвичайно корисною для людей з високим кров'яним тиском.

Диню використовують як помірний проносний, сечогінний і жовчогінний засіб при захворюваннях нирок і сечового міхура, серцево-судинної системи і жовчних шляхів; при порушенні обміну речовин, при геморої, хворобах горла і від глистів.

Діуретичну дію має і насіння дині. Приготовлений з них відвар рекомендують людям, страждаючим на ниркові захворювання.

Ніжна м'якоть (клітковина) покращує перистальтику кишечника, сприяє виведенню холестерину.

Завдяки наявності фолієвої кислоти, диню можна вживати при недокрів'ї та атеросклерозі.

У сучасній медицині диню використовують в основному для очищення кишечника (м'якоть дині має яскраво виражений проносний ефект), що, до речі, допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Головне правило - їсти диню натще. В цілях зниження ваги корисний також сік дині в поєднанні з яблучним і томатним (у співвідношенні 1:2:1).

Але диню можна не тільки їсти. Прихильники народних методів лікування роблять з дині примочки, компреси, краплі, полоскання і навіть ванни! Чи допомагають всі ці засоби від численних хвороб - велике питання. Але чому б не спробувати? Тим більше що це, як правило, дуже приємно.

Ванна з динею. У теплу, але не гарячу воду (36-37°С) вливають склянку динного соку, кладуть нарізану на шматочки диню або шкірку. Вважається, що така ванна допоможе зняти напад алергії.

Компрес на груди з динної м'якоті полегшує стан при бронхітах, пневмоніях і приступи астми. М'якоть дині і  шкірку радять прикладати до наривів і синяків - вважається, що тоді вони швидше пройдуть.

Сік дині також вважають цілющим. Він допомагає при нежиті, сечокам'яній хворобі (радять пити динний сік з відваром петрушки) і виганяє з організму глистів (радять приймати по 1 склянці соку вранці натщесерце).

Кому не можна їсти диню?

Таких людей практично немає. Але в деяких випадках все ж варто проявляти обережність.

- Треба бути особливо уважним годуючим мамам, - у малюка можуть бути проблеми зі шлунком.

- Довгий час вважалося, що диня протипоказана хворим діабетом - через велику кількість в її м'якоті різних цукрів. Так це чи ні - до кінця невідомо, тому тим, у кого проблеми з цукром в крові все ж є, краще не ризикувати.

- При виразці шлунка або дванадцятипалої кишки від дині доведеться теж утриматися.


Ключові слова: користь дині, корисні властивості дині, від чого допомагає диня

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини