Інвестори шукають альтернативу паперовим грошам

- 10.08.2011 10:04
Інвестори шукають альтернативу паперовим грошам

Золото і швейцарський франк б'ють цінові рекорди після зниження кредитного рейтингу США, що змусило інвесторів шукати нові притулки і "безпечні" активи.

Франк напередодні досяг максимуму до долара США - 0,7407 швейцарських франка за долар - і продовжив зростання на торгах вівторка. В Азії котирування валюти Швейцарії доходили до 0,7494 франка за долар. Швейцарський франк виріс до рекордного максимуму проти євро. В ході азіатських торгів він досяг позначки в 1,0605 франка за євро.

При цьому тиждень тому швейцарський ЦБ здивував ринки зниженням процентних ставок, що повинно було дещо послабити франк.

Влада Швейцарії через зміцнення франка була змушена зібрати екстрену нараду на чолі з міністром економіки Йоханном Шнайдером-Аммана. "Якщо обмінний курс залишиться на тому ж рівні, складно буде уникнути переказів підприємств за кордон і скорочення робочих місць, зокрема, в машинобудівній промисловості", - висловив свої побоювання Серж Гайяр, глава департаменту праці при Держсекретариаті конфедерації по економіці.

Золота лихоманка
Американські котирування грудневих ф'ючерсів на золото додають у вівторок більше 2% і знаходяться на рівнях 1756 доларів за тройську унцію. З поправкою на інфляцію зафіксований у понеділок рекорд по золоту на позначці 1719 доларів за унцію досі залишається нижче піку 1980 року (який в грошах сьогодні становить близько 2500 доларів за унцію). Індекс волатильності CBOE Gold ETF (GVZ), що розраховується на основі опціонів на SPDR Gold Trust, підскочив на 30% - це максимум з кінця 2010 року.

За словами трейдерів, інвестори - від навчених хедж-фондів до європейських вкладників - скуповують злитки, намагаючись зберегти свої гроші від потрясінь на фондовому ринку. Вони через індексні фонди утримують рекордні 2276 тонн золота - більше, ніж центробанки. За даними дилерів, продаж монет і невеликих злитків в Європі за понеділок поставили річний максимум.

Збулися пророкування "биків"
"Ринки зараз стурбовані черговим глобальним економічним спадом. У Європі прибутковість французьких облігацій зростає на очікуваннях зниження рейтингу суверенного боргу, так як у країни великі позиції в боргах європейської периферії, - заявила товарний стратег ANZ Наталі Робертсон. - Думаю, всі дивляться на семивідсоткове падіння індексу S&P 500...Золото зараз дорожче платини, востаннє таке було в грудні 2008 року. Це цікава динаміка".

"Все, що передбачали бики по золоту, збулося, - говорить Меттью Тернер, стратег з цінних металів Mitsubishi. - Єврозона знаходиться в жорсткому стресі, державні борги від Греції до США викликають питання, і більшість Центробанків бачить рішення розширення грошової маси".

Інвестиційні будинки переглянули свої прогнози по котируваннях дорогоцінного металу: Goldman Sachs чекає досягнення 1860 доларів за унцію за 12 місяців, а JPMorgan передбачає, що золото досягне 2500 доларів за унцію до кінця 2011 року.

Золото є єдиною альтернативою паперових грошей - і саме тому його ціни буде рости, вважає колумніст британської The Telegraph Гаррі Уайт. "Історія встановлених указами валют недивна. Всі вони впали, - нагадує Уайт. - Римський динарій, срібну монету, розбавляли від 100% до 84% срібла, потім до 43% і, нарешті, до 0,05%, до тих пір, поки всі не перестали приймати такі монети в якості засобу обміну з-за відсутності цінності". Пізніше, близько 300 років тому шотландський економіст Джон Ло став  найбільш ненависною людиною у Франції: йому довелося бігти в Італію після введення "декретної" валюти, якою він майже загнав країну в кут.

Грошово–кредитна система в світі, колись забезпечена золотом, була відв'язана від золота при Річарді Ніксоні 40 років тому. Це зробило долар де факто резервною валютою, але адміністрація вела послідовну неправильну державну політику, і економіка США тепер тоне в морі боргів", - відзначає Уайт.


Ключові слова: кредитний рейтинг США, інвестори, у що інвестувати гроші, найвигідніші валюти, чим замінити паперові гроші

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини