Чим корисний йогурт і як його приготувати вдома

- 18.05.2012 15:49
Чим корисний йогурт і як його приготувати вдома

Йогурт став невід'ємним продуктом в нашому раціоні. Появою йогурту ми зобов'язані жителям Балкан. Предки сучасних болгар особливим чином квасили овече молоко і називали його гарним словом "югурт".

Звичайно, ні про які фруктові добавки та шоколадну крихту в ті далекі часи ніхто не знав. Все це з'явилося пізніше, і зараз йогурт не дуже схожий на свого далекого предка: овече молоко стали замінювати коров'ячим, на зміну шкіряним мішкам, в яких зберігали йогурт, прийшли пластикові стаканчики і пляшки, а у сам продукт почали додавати крохмаль і консерванти. Однак, незважаючи на ці зміни, йогурт, як і раніше залишається вельми корисним продуктом.

Вітаміни в пляшечці

Йогурти часто входять до складу дієт для схуднення. Однак це стосується тільки знежирених продуктів. Йогурт з середнім вмістом жиру і фруктовими добавками досить калорійний і навряд чи зможе допомогти вам у боротьбі із зайвою вагою. Зате будь-який йогурт здатний збагатити ваш раціон вітамінами та цінними мікроелементами.

В йогурті є вітамін А, який потрібен для того, щоб якомога рідше відвідувати окуліста і гінеколога, вітаміни групи В, які допоможуть заощадити на заспокійливих пігулках,  вітамін С - головний ворог простуди і грипу і вітамін Е, який врятує від ранніх зморшок і проблем з серцем. Крім вітамінів йогурт містить кальцій, калій, цинк, фосфор і магній. Кальцій, фтор потрібні для кісток, зубів і м'язів, калій підтримує оптимальний кров'яний тиск і сприяє передачі нервових імпульсів (без нього ви не зрозуміли б, що треба швидко прибрати руку від гарячої сковорідки), а магній покращує стан шкіри, усуває ламкість нігтів і робить волосся густим і шовковистим.

З'їсти живим

Але вітаміни і мікроелементи - не головна цінність цього йогурту. Лікарі поважають цей різновид простокваші за наявність в ній корисних бактерій. В організмі здорової людини живе величезна кількість мікроорганізмів, наприклад, в шлунку міститься близько 1000 мікробів на 1 мл, а в товстій кишці - близько трильйона мікробів на 1 мл. Більшу частину "населення" складають корисні мікроби, їх і називають нормальною мікрофлорою. Нормальна мікрофлора виконує дуже важливі функції. В першу чергу вона захищає від небезпечних (патогенних) і не дуже (умовно-патогенних) мікробів. Корисна мікрофлора бере участь у виробленні вітамінів групи В і вітаміну К і багато незамінних амінокислот, підтримують на належному рівні обмінні процеси, частково розщеплюють білки, жири, вуглеводи і харчові волокна.

Якщо з якоїсь причини (наприклад, після перенесеного захворювання, стресу або на фоні прийому антибіотиків) нормальний склад мікрофлори змінюється і корисних мікробів стає менше, самопочуття теж почне погіршуватися, з'являються проблеми зі шкірою, колір обличчя блідне, порушується робота шлунку і кишківника. А звичайна застуда, яка завжди проходила за кілька днів, починає наполегливо терзати нежиттю, кашлем.

Знову заселити шлунок і кишечник корисними мікроорганізмами можна за допомогою йогуртів. Однак для цього підійде далеко не кожний різновид цього продукту.

Не всі йогурти однаково корисні

Якщо на стаканчику з йогуртом написано "біо" або "живий", значить, у ньому живуть корисні бактерії.

І потрібно, не відкладаючи, вжити цей продукт за призначенням. Справа в тому, що зберігаються живі йогурти зовсім недовго, не більше місяця, при температурі від двох до шести градусів.

Продовжити йогурту життя можна або за допомогою консервантів, які  гублять всі корисні бактерії, або гарненько прокипятивши "живий" йогурт. Правда, після випробування високою температурою в живих не залишиться жодного корисного мікроба. А тому при виробництві біойогуртів молоко нагрівають лише до 80°, така температура дозволяє бактеріям вижити. Звідси і невеликий термін зберігання. Якщо ж у процесі обробки молоко прогріли сильніше, корисні мікроби загинуть, але зате йогурт пролежить кілька місяців навіть без холодильника і не зіпсується. Гарненько придивіться до упаковці. Якщо на ній написані слова "пастеризований", "стерилізований" або "йогурт тривалого зберігання", збагатити корисну мікрофлору кишечника з його допомогою вам не вдасться.

Втім, навіть живі йогурти не завжди здатні поліпшити склад мікрофлори. Під впливом слини і шлункового соку корисні бактерії гинуть, і зо всіх мікробів, що населяють йогурт, шлунково-кишкового тракту приживуться одиниці. Щоб йогурт приніс користь, кількість мікроорганізмів у ньому не повинно бути менше 107 колоній на 1 г продукту.

Ще один спосіб поліпшити склад мікрофлори кишечника - не заселяти його корисними мікроорганізмами ззовні, а виростити в ньому власні бактерії. Для того щоб мікроби почали активно розмножуватися, їм потрібно забезпечити повноцінне харчування". А бактерії харчуються особливими речовинами під назвою "пребіотики". Пребіотики містяться в основному в злаках, горішках, куразі. Тому має сенс вибирати йогурти з цими добавками.

Готуємо йогурт вдома

Якщо не довіряєте виробникам, спробуйте приготувати йогурт самостійно. Доведіть до кипіння 2-3 л пастеризованого молока. Коли приблизно дві третини молока википить, зніміть каструлю з вогню і остудіть молоко 43-45°. Відлийте трохи в чашку, додайте в неї 50 г купленого в магазині йогурту, розмішайте і вилийте цю суміш у каструлю з рештою молока. Накрийте кришкою, загорніть каструлю шерстяною тканиною і поставте в тепле місце на 8 годин.


Ключові слова: як приготувати йогурт, користь живих йогуртів, мікрофлора шлунку

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини