Москва і Київ готуються до нової газової війни

- 09.08.2011 10:16
Москва і Київ готуються до нової газової війни

Судові переслідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко ведуть до розриву діючих російсько-українських газових контрактів і до розв'язування нової газової війни. Експерти вважають, що нова газова війна може вибухнути вже взимку. Причому перемогу отримає "Газпром", довівши Європі ненадійність українського транзиту і підштовхнув її до підтримки будівництва альтернативних газопроводів. Між тим в оточенні українського прем'єра вважають, що висновок суду про незаконність газових угод може стати підставою для їх перегляду.

Нинішня ціна на російський газ не може влаштувати українську сторону. Не так давно в Міненерго України спрогнозували, що в третьому кварталі ціна на газ для країни виросте до 350 дол. за тисячу кубометрів, а в четвертому кварталі може перевищити 400 дол.

У першому кварталі вартість постачань палива для України становила близько 264 дол., а в другому - майже 296 дол. за тисячу кубометрів. При цьому в уряді України вважають, що оптимальна для місцевої економіки ціна на паливо з Росії становить 200 дол. за тисячу кубометрів.

Відповідно до газових контрактів від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна 450 дол. за тисячу кубометрів, а також прив'язка до котирувань мазуту і газойля з дев'ятимісячним запізненням. Так, у першому кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у другому - 270,95 дол., в третьому - 198,34 дол., у четвертому - 208 дол. Таким чином, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол. за тисячу кубометрів. Обсяг поставок становить приблизно 40 млрд. кубометрів щорічно.

За цією угодою Україна одержала знижку на російський газ у розмірі 100 дол. за тисячу кубометрів газу від высчитанной за спеціальною формулою ціни, якщо та складе більше 330 дол., або 30-процентну знижку, якщо менше. Однак українська влада з 2010 року неодноразово заявляла, що угоди з Росією є "кабальними" і вимагають перегляду.

На цьому тлі з'являються все нові ініціативи та припущення, що кожна сторона інтерпретує по-своєму. Український прем'єр Микола Азаров ще 13 травня заявив, що Україна і Росія почали переговори про зміну формули вартості імпортованого російського газу, прописаної в угодах 2009 року. Про результати переговорів поки нічого не відомо, але ще у квітні голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що Росія не може надати Україні нові преференції за ціною на газ.

Зараз виникає нова ситуація: як відзначили в оточенні президента Віктора Януковича, якщо буде винесено висновок суду про те, що газові угоди з Москвою в період прем'єрства Тимошенко укладені незаконно, це повинно стати підставою для їх перегляду.

Партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін вважає, що є як мінімум два варіанти розвитку подій. "З першого - Москва і Київ підписують новий, "гарний" контракт, - відзначає аналітик. - За другим варіантом - Росія стоїть на своєму і не погоджується на поступки". При цьому другий варіант для російської сторони не просто більш вигідний, він дозволяє загострити ситуацію, провокуючи українську сторону на новий конфлікт, вважає Крутіхін. "Європа повинна зрозуміти, що з урахуванням непоступливою позиції України спорудження обхідних газових маршрутів необхідно і виправдано, - продовжує він. - І тут нова газова війна, виникнення якої виключати не можна, як не можна до речі.

Як пояснює директор департаменту компанії "2К Аудит - Ділові консультації/Morison International" Олександр Шток, підрахувати, скільки "Газпром" втратить, якщо Україна розірве контракти на газ, неможливо, оскільки поки незрозуміло, яку формулу ціноутворення запропонує Київ, наскільки вона буде обгрунтована і, головне, чи погодиться на нові умови "Газпром".

"З моменту підписання газової угоди в 2009 році Україна заплатила "Газпрому" за газові постачання близько 22,7 млрд. дол. В 2009 році - близько 6 млрд. дол, в 2010-м - 9,2 млрд., за перші сім місяців 2011 року - вже понад 7,5 млрд. дол., - перераховує аналітик. - В умовах зростання цін на нафту, до якої прив’язана і вартість газу, платежі України неухильно зростають. Щоб знизити тиск на економіку, уряд країни шукає будь-які можливості для перегляду газових контрактів. Домовитися безпосередньо не вийшло - РФ відмовилася переглядати діючі угоди без будь-яких обґрунтувань. Отримати такі обґрунтування Україні дозволить судовий процес над колишнім главою уряду. Якщо український суд визнає дії уряду Тимошенко неправомірними, то в України буде формальний привід для розірвання діючих газових домовленостей з Росією".

На думку експерта, очевидно, що зараз створюються всі умови для чергового газового протистояння РФ і України. Принциповість "Газпрому" щодо цін на газ і бажання уряду України знизити тиск на економіку країни і одночасно отримати політичні очки цілком можуть призвести до чергової газової війни. Керівник відділу інвестиційного аналізу компанії "Універ" Дмитро Александров, у свою чергу, відзначає, що ніяке рішення українського суду формально не буде означати припинення дії контракту, який був офіційно укладений на міжурядовому рівні.


Ключові слова: російсько-українські газові домовлення, газові контракти Росії та України, "Нафтогаз" та "Газпром"

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини