Як фінансові проблеми Європи і США зачеплять Україну

- 09.08.2011 09:30
Як фінансові проблеми Європи і США зачеплять Україну

Фондовий ринок завжди грає на випередження. Його обвальне падіння малює досить песимістичні картини щодо розвитку світової економіки. Про те, як "паніка" на біржах вплине на українську економіку, розповів керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин.

Євро спіткнувся про розвинені країни

Розвиток боргової кризи в Євросоюзі, що торкнулася спочатку периферійні країни, а саме Греції, Ірландії і Португалії, переходить у нову фазу. Зростає занепокоєння борговими проблемами Іспанії та Італії, питома вага яких у ВВП Євросоюзу занадто великий, щоб його можна було згасити з допомогою вливань МВФ і ЄЦБ.

Однак ця проблема, можливо, була б не такою істотною на хвилі відновлення світової економіки або фазі стабільності. Проблема полягає в уповільненні відновлення або повної втрати позитивного імпульсу, що істотно підвищує ризики обслуговування боргу в середньостроковій перспективі.

Італія і Іспанія, виходячи на ринки зовнішніх запозичень, все більше відчувають на собі прес недовіри інвесторів, що відображається на падінні вартості облігацій і зростання вартості запозичень. В результаті ЄЦБ змушений втрутитися в ситуацію і підтримати попит на папери, що поки надає ситуативну підтримку.

Фінансисти не вірять США

Другою проблемою, набагато серйозніше, ніж боргові проблеми Європи, стало розвиток ситуації навколо порогового значення державного боргу США та прийняття рішення щодо його збільшення. І якщо дефолт США мав дуже низку ймовірність, то питання відновлення економіки країни викликає великі побоювання.

Ще до голосування по законопроекту збільшення держборгу США ринки були налаштовані скептично. Незалежно від результатів голосування, довіра до США вже зіпсоване, постраждав рейтинг самого Барака Обами. Побоювання будуються на декількох передумови:

* Інвестори побоюються низькою оперативності і злагодженості дій влади для ухвалення необхідних рішень для врегулювання нових викликів.
* Відсутність консенсусу, і відсутність плану і розуміння подальших дій влади інвестиційної громадськістю.
* Позитивне голосування за проектом зняло питання обслуговування держборгу і фінансування державних програм, однак не вирішило проблему відновлення економіки країни.

Економіка після завершення програми кількісного стимулювання економіки залишається слабкою, не усунуті основні дисбаланси. Слабкий ринок праці тисне на споживчі можливості. Мультиплікативний ефект кредитування не працює як повинен, банки пасивні, а домогосподарства обмежені в можливостях.

Долар виграє сутичку з євро

Враховуючи ці передумови, збільшуються ризики входу світової економіки в нову рецесію. Виходом з неї може стати побудова нової фінансової моделі та економічної системи. У такому випадку долар буде втрачати свої позиції як резервна валюта. Однак поки відсутня якісна заміна долара, говорити про нову систему не доводиться.

Виходячи з цього валютна пара євро-долар" знаходиться у фазі високої волатильності (в межах 1,40-1,45), де йде битва за оцінками першого переможеного: Європи або США. Поки США перемагає завдяки інформаційного ресурсу. Більш того, побоювання перед рецесією призводять до догляду коштів у тиху гавань валют, золота і казначейських зобов'язань США, що надає додаткову підтримку долару.

Криза потягне за собою Україну

На експортні сектора економіки - гірничо-металургійний сектор, хімія і аграрний сектор, - буде тиснути зменшення попиту. Більш того, негативні тенденції підвищують ризики протекціонізму, який може лише посилити ситуацію. У такому випадку підприємства можуть знизити виробничу активність, що чинитиме тиск на їх фінансові потоки і, як наслідок, надходження в бюджет і валютні надходження в країну.

Наслідком такого спаду стане, в першу чергу, підвищений тиск на гривню. А уповільнення економічного розвитку зробить негативний вплив на якість обслуговування зобов'язань уряду, як внутрішніх, так і зовнішніх. Поки що НБУ має досить міцну подушку золотовалютних резервів у розмірі $37,8 млрд. Однак у випадку наростання проблем - ситуація буде змінюватися не в кращу сторону.

Крім цього, песимістичні настрої на міжнародних ринках обмежать можливість залучення капіталу. Корпоративного сектору і державі буде складніше залучати гроші, що створить ще одну перешкоду для утримання економічної стабільності.

Таким чином, перспективи зростання України в разі настання рецесії в провідних економічних регіонах світу - вельми обмежені. І в даному випадку необхідна активізація внутрішнього ринку, що стане головним фактором чинником.


Ключові слова: вплив Європи на економіку України, економічна криза Європи та США

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини