5 найбільш перспективних видів онлайн-бізнесу

- 08.08.2011 18:45
5 найбільш перспективних видів онлайн-бізнесу

Інтернет зміниться. По-перше, соціальні мережі, які заволоділи планетою, залишаться - але одному богу відомо, як вони будуть виглядати. По-друге, зміняться точки виходу в мережу: за прогнозами Morgan Stanley рівень проникнення і поширення мобільного інтернету наздожене десктопний, а протягом 5 років - обжене. Це означає, що інтернет буде з користувачами всюди: в смартфонах, автомобілях, а може бути, навіть в одязі - не дарма ж у компанію Apple півтора року тому прийшов працювати експерт в області портативних комп'ютерів Річард ДеВол (Richard DeVaul), який у свій час створив розумні окуляри і переносні системи моніторингу для спортсменів.

Який бізнес можна масштабувати, а який ні? Які ніші щільно зайняті, так, що не вклинишся, а куди ще можна всунутися і навіть посунути когось? Нарешті, якщо планувати на майбутнє - що буде популярним через 2, 5, 10 років?

Онлайн-торгівля

Інтернет-магазини і покупки в мережі - це навіть не тренд майбутнього, а реалії сьогоднішнього дня. Люди купують у мережі все: від софта і книжок до одягу, меблів, техніки та автомобілів. Ця сфера давно вже виросла з пелюшок: один тільки російський Ozon.ru у 2010 році заробив на книгах і супутніх товарах 4,15 мільярда рублів (зростання - на 34% за рік).

Сьогодні рітейлери, що працюють в інтернеті - і великі, і зовсім крихітні - витрачають багато часу і сил на рішення цілком реальних проблем, що гальмують розвиток. Це, насамперед, відсутність адекватних логістичних схем і служб доставки, а також складських приміщень, не найясніші горизонти правового поля в області онлайн платежів, неготовність споживачів користуватися електронними платіжними засобами (або хоча б банківськими картами) і так далі.

Це "людський фактор" з хронічною відсутністю у кур'єрів здачі, врешті решт. Вітчизняний ринок інтернет-торгівлі переживає підлітковий вік з властивими йому проблемами і потрясіннями, і це тільки початок. Куди рухатися?

За даними досліджень семирічної давності, основні тренди майбутнього виглядають так: розвиток онлайн торгівлі і поява "розумних магазинів", перетворення рітейлерів у бренд-менеджерів, торгівля через мобільні телефони, орієнтована, насамперед, на B2B-сектор. Прогнози виявилися надто оптимістичними, і жодних розумних магазинів (якщо тільки не назвати такими з натяжкою рекомендаційні сервіси та інші похідні "довгого хвоста") в інтернеті поки не спостерігається - а попит на вдумливе споживання зростає. За даними Forrester, в період з 2010 по 2015 рік ринок онлайн-продажів на Заході буде рости на 10% на рік (і досягне 279 млрд доларів в Штатах і 134 млрд євро в Європі).

Геосервіси і локалізація

"Якщо ви будете проходити повз молочної лавки, Google нагадає вам про те, що вдома закінчилося молоко. Він розповість, що в магазині, до якого ви наближаєтеся, продаються  цікаві постери , що вбивсто двовікової давності, про який ви читаєте в книзі, відбувалося в сусідньому під'їзді", - так описує майбутнє Ерік Шмідт з Google.

Зовсім скоро гіки награються в гру "відміться у всіх 5-ти барах, які ти відвідав в ніч з п'ятниці на суботу" - безглузді розваги живуть недовго. Але сама по собі геолокализация не тільки не помре, але і почне нарешті приносити масову користь. Із розвитком мобільного інтернету і інтернетизацією малого бізнесу виникне потреба у зручних сервісах, зав'язаних на геолокації.

Що це за сервіси? Мобільна реклама локального бізнесу, навігатори з певними категоріями місць, довідники закладів, які знаходяться поблизу, і так далі. Причому головний акцент робитиметься на інтрактивності таких сервісів, а не на їх настирливості: наприклад, реклама в ідеальному світі майбутнього не накидається на користувача з пропозиціями щось купити, а робить вигідні пропозиції і знижки.

Системи планування

В одній зі свіжих статей проекту Small Business журналіст Девід Фрідман пропонує власникам малого бізнесу десятки сервісів та додатків для автоматизації процесів усередині компанії - більшість з них, що характерно, платні (за винятком продуктів Google і Yahoo Task Manager).

У нашій країні бізнесмени і управлінці найчастіше обмежуються вузьким набором обов'язкових програм (на кшталт бухгалтерської 1С або "Мегаплану"). І створення систем та програм для зручного планування будь-чого - напрямок бізнесу, якому потрібно набрати обертів, у всякому разі, тут, у нас. Мова йде як про системи обліку та організації роботи за напрямками у великих та середніх підприємствах, так і про індивідуальних помічників: для планування спортивних тренувань, сімейних витрат, розкладу дня і т. д.

Медицина

Проект Google Health - сховище інформації медичного характеру про пацієнтів американських клінік - існує вже 5 років. Десятки тисяч людей (і їх лікарів) зберігають онлайн-карти хвороб, доступ до яких при бажанні можна отримати в будь-якій точці світу. У січні 2012 проект, правда, закриють - і конкурент Google, компанія Microsoft, вже пропонує користувачам переносити інформацію про свої болячки і алергії в HealthVault.

А будуть і інші. Сервіси, які ставлять діагнози, умовляють вийти на пробіжку (і вимірюють частоту пульсу), нагадують, що потрібно випити таблетку, і багато, багато іншого. Подібні проекти будуть дуже затребувані зовсім скоро, тому що давайте визнаємо: інтернет-користувачі не молодшають. Сьогоднішнє покоління підлітків "ВКонтакте", награвшись у "веселого фермера", вже через 5-10 років буде шукати педіатра для своїх дітей, побачить у дзеркалі першу зморшку або відчує, як щось поколює в правому боці. І так як ці люди виросли в інтернеті - то й рішення своїх проблем вони будуть шукати саме там.

Держпослуги

Взаємодія громадян і держструктур, сплата податків і штрафів, дискусійні майданчики та інструменти для голосування в мережі - все це сьогодні ніби розвивається, але не дуже стрімко. Програма електронного уряду не в перший раз провалюється, терміни зсуваються, концепції змінюються. Сервіси, які давно повинні були стати повсякденними, поки такими не стали.

Крім того, розвиток сфери державних послуг гальмує проникнення інтернету. Виникне гостра потреба у створенні, підтримки і масштабування проектів і платформ для взаємодії - державних відомств і громадян, регіональних служб і громадян, регіональних служб, бізнесу і держави, і так далі. А значить, і в командах-підрядчиках, які здатні створювати, масштабувати та підтримувати.


Ключові слова: бізнес майбутнього, бізнес в інтернеті, інтернет-бізнес, бізнес онлайн

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини