Першому в світі веб-сайту виповнилося 20 років

- 08.08.2011 14:09
Першому в світі веб-сайту виповнилося 20 років

У суботу, 6 серпня, виповнилося двадцять років з дня появи першого в світі веб-сайту і самої технології Всесвітній мережі World Wide Web (WWW), яку винайшов Тім Бернерс-Лі (Tim Burners-Lee).

6 серпня 1991 р. творець інтернету запустив перший веб-сайт за адресою Info.cern.ch і опублікував на ньому опис нової технології World Wide Web (WWW), заснованої на протоколі передачі даних HTTP, системи адресації URL і мовою гіпертекстової розмітки HTML.

Також на сайті були описані принципи встановлення і роботи веб серверів і веб-браузерів. Info.cern.ch став і першим у світі інтернет-каталогом, так як пізніше Тім Бернерс-Лі розмістив на ньому список посилань на інші ресурси.

Зараз перша в світі веб-сторінка доступна для перегляду всім бажаючим в спеціальному музеї Веба, заснованому організацією World Wide Web Consortium (W3C), засновником якої також є Тім Бернерс-Лі.

Творець інтернету вважав, що гіпертекст може служити основою для мереж обміну даними, і йому вдалося втілити свою ідею в життя. Ще у 1980 р. Тім Бернерс-Лі створив гіпертекстовий ЗА Enquire, що використовує для зберігання даних випадкові асоціації. Потім, працюючи в Європейському центрі ядерних досліджень в Женеві (CERN), він запропонував колегам публікувати гіпертекстові документи, пов'язані між собою гіперпосиланнями.

Бернерс-Лі продемонстрував можливість гіпертекстового доступу пошукача до внутрішніх  документів, а також новинних ресурсів інтернету. В результаті в травні 1991 р. в CERN був затверджений стандарт WWW.

Всі інструменти, необхідні для роботи першого сайту Бернерс-Лі підготував ще раніше - в кінці 1990 з'явилися перший гіпертекстовий веб-браузер WorldWideWeb з функціоналом веб-редактора, перший веб сервер на базі NeXTcube і перші веб сторінки.

На сьогоднішній день, "батько" Всесвітньої мережі по-, як і раніше активно бере участь в її роботі. Так, він є засновником кількох некомерційних організацій (World Wide Web Consortium (W3C), Web Science Trust і World Wide Web Foundation), які ставлять перед собою мету допомагати розвитку інновацій в інтернеті.

Зокрема, метою некомерційної організації World Wide Web Foundation, заснованої в кінці 2009 р., є робота з подолання "цифрової нерівності" у використанні інтернету і дослідження Мережі. Зараз всього близько 25% населення світу користується Мережею, тоді як більше 70% жителів планети мають доступ до мобільних або фіксованих пристроїв зв'язку, здатним відображати веб-контент.


Ключові слова: перший в світі веб-сайт, World Wide Web, Тім Бернерс-Лі, протокол передачі даних HTTP, стандарт WWW

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини