Чи потрібно українцям позбуватися євро?

- 08.08.2011 10:20
Чи потрібно українцям позбуватися євро?

Наближення другої хвилі кризи з кожним днем стає більш явним.

Уповільнення світової економіки приносить неймовірні сюрпризи: так, вперше за всю історію США знижений кредитний рейтинг країни. Ця новина шокувала економістів, адже цінні папери заокеанської держави вважаються найнадійнішими в світі. А тепер всі країни, які зберігають свої резерви в американських облігації, можуть втратити мільярди.

Скільки грошей втратять Китай і Японія?

Наприклад, китайці вже підрахували: якщо вартість цінних паперів впаде хоча б на 1%, Пекін втратить 11 млрд. доларів, а Токіо - 10 млрд. доларів.

"Ці події певною мірою позначаться на кожній країні світу. Адже долар - резервна валюта, основа світової економіки. Крім того, Америка просто втратила особа в очах всього світу", - висловив свою точку зору кореспондентові "Подробиць" фінаналітик компанії Lyncean Holdings Франсуа Лун.

Що відбувається в Україні?

Які втрати понесе у такому разі Україні поки що складно підрахувати. Хоча відомо, що Національний банк України в останні роки активно скуповував держоблігації, але яку саме частину резервів регулятор зберігає в цих паперах - банкіри не повідомляють, посилаючись на комерційну таємницю. А про те, що ці втрати, все-таки, будуть досить відчутними, свідчать події останніх днів.

Так, падіння індексів на світових фондових ринках, вразило країни 4 серпня, буквально на наступний день рикошетом вдарило по вартості акцій українських підприємств. Так, за даними інформагентства "РБК-Україна", на "Українській біржі" котирування підприємства "Мотор Січ" впали на 3,78%; "Центренерго" - на 4,75%, а на ПФТС акції "Центренерго" просіли аж на 5,78%, "Азовсталь" - на 3,99%.

Ця рецесія викликала моментальну реакцію у вигляді зміни курсу валют не тільки у світовому масштабі, але і на готівковому ринку України. І якщо долара яким чином вдалося зберегти свої позиції, то вартість євро знизилася. Так, у п'ятницю, 5 серпня, українці купували 1 євро за 11,05-11,3 грн. (в четвер - 11,2-11,4 грн.). Продаж 1 євро коливалася в діапазоні 11,33-11,52 грн. (в четвер - 11,43-11,65 грн.).

Криза реальний?

Вітчизняні економісти вже не сумніваються в тому, що скоро проблеми Європи і США торкнуться гаманця середньостатистичного українця. Однак просять населення утриматися від паніки, щоб зопалу не наробити помилок.

"Безумовно, проблеми ЄС будуть впливати на Україну, так як торгівля з Єврозоною - це третину загальної зовнішньої торгівлі України. Однак це вплив негативним чином на Україні позначиться тоді, коли ми побачимо чітке погіршення в економіці ЄС. Адже погіршення на фондових ринках, звичайно, тривожний дзвінок, але часто були такі випадки, коли падіння індексів ніяк не впливало на реальний сектор економіки. Тому перш, ніж робити такі прогнози, потрібно почекати стабілізації фондових ринків і подивитися оновлені дані. В цілому попередні висновки про те, що ж буде з економікою, - можна буде робити на початку осені", - відзначає аналітик МЦПД Олександр Жолудь.

На думку економіста Віктора Лисицького, Україна не зможе протистояти кризовим явищам тому, що є відкритою економікою низьку конкурентоспроможність.

"Обвал буде, але точно не в найближчі тижні. Треба почекати кілька днів, так як падіння фондових ринків світу може припинитися. Однак перші ознаки занепокоєння серед українців вже є. Адже що гірше? Не сам криза, а його очікування. Взяти, приміром, платіжний баланс НБУ. Останні місяці чітко показують: знову різко зростала обсяг готівки поза банку, тобто люди знову почали на мільйони доларів купувати инвалютную готівку. Це теж недобре, так як негативно позначається на золотовалютних резервах Нацбанку. Тому що це фактично прямий вирахування з резервів регулятора. Крім того, це тиск на гривню. І нічого хорошого чекати не доводиться", - резюмує Лисицький.

Економіст додає, арешт Юлії Тимошенко може додати важку "ложку дьогтю". "Я зараз не обговорюю: це правильно чи неправильно. Я кажу про економічні наслідки такого кроку в масштабі країни, адже деякі іноземні політики вже негативно відреагували на арешт Тимошенко. А це прямий удар по політичній репутації України. Як за кордоном поведуть себе завтра по відношенню до України - ніхто не знає", - відзначає він.

Експерт впевнені: якщо криза прибуде в Україну, всім нам доведеться несолодко. "Що буде далі - поки не знаю. Але впевнений, нам буде не просто погано, а гірше за всіх. Тому що ми, напевно, єдина пострадянська країна, у якої немає чіткої економічної політики. Є, наприклад, програма з будівництва автомобільних доріг, а є-що то за великій рогатій худобі? Ось і п'ємо в результаті порошкове молоко, адже значна частина молока завозиться з за кордону. Ганьба! Залишилося тільки свіже повітря завозити з Гренландії - там морозне повітря хороший", - обурений Віктор Лисицький.

Що буде з курсами валют?

За оцінками Лисицького, в найближчий місяць серйозних стрибків валют не варто очікувати. "Теоретично курси євро і долара не повинні серйозно коливатися. По ідеї, в серпні гривня буде стабільною, оскільки у НБУ досить великі валютні запаси. Тому будуть здійснюватися валютні інтервенції", - упевнений Віктор Лисицький.

У свою чергу, Олександр Жолудь вважає, що можлива невелика девальвація європейської валюти. "Думаю, що в серпні буде невелике послаблення євро на світовому ринку: з нинішнього 1,42 євро - 1 долар до позначки 1,38 євро - 1 долар. Коливань долара і ослаблення гривні в найближчий місяць не чекаю", - відзначає аналітик.

В якій валюті зберігати гроші?

Експерти далі радять не продавати іноземну валюту, а зберігати гроші в пропорції 50% на 50% - в різних банках. "Якщо говорити про ситуацію в найближчі півроку, то краще зберігати гроші в гривні. Не варто побоюватися вкладати гроші в євро або долар, ці валюти будуть коливатися, але серйозної девальвації не очікується. Співвідношення 50% на 50%, наприклад, гривня і долар є оптимальним", - упевнений Жолудь. 


Ключові слова: друга хвиля світової кризи, економічна криза, дефолт США, криза зони євро

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини