Бараку Обамі виповнилося 50 років

- 05.08.2011 12:31
Бараку Обамі виповнилося 50 років

Президентові США Бараку Обамі у четвер, 4 серпня, виповнилося 50 років. Першу половину дня глава Білого дому провів на роботі, після чого на невеликому прийомі в Овальному кабінеті його привітали співробітники адміністрації.

Увечері ж Обама відсвяткував свій день народження в колі близьких з родиною та друзями. За даними ЗМІ, всі витрати на вечірку в Білому домі президентська родина взяла на себе. 

Напередодні свого ювілею пан Обама заявив, що найбільш значущими подіями своєму житті вважає весілля з дружиною Мішель і народження дочок - 13-літньої Малії і 10-літньої Саші. "Для мене ці дати завжди будуть залишатися найбільш важливими", - зазначив президент США.

Напередодні свого 50-річчя Барак Обама зробив собі важливий подарунок - досяг компромісу в переговорах в конгресі з питання підвищення ліміту державного боргу і тим самим врятував країну від технічного дефолту. Однак подарунок вийшов не те щоб дуже урочистим. Цей компроміс дався Б.обамі великою кров'ю. В ході переговорів президента США довелося зробити занадто багато поступок. Документ, який підвищив рівень запозичень, наказує адміністрації президента провести скорочення великої кількості державних програм обсягом 917 млн дол. Крім того, буквально за кілька днів до прийняття закону про підвищення ліміту державного боргу Б.Обама заявляв, що угода з республіканцями буде укладена на умовах обов'язкового підвищення податків для великих корпорацій. Проте в підсумковому варіанті закону податкові ставки залишилися без зміни.

У результаті цей компроміс американські ЗМІ дружно розцінили як репутаційне поразку президента в сутичці з республіканцями. Та і в цілому підсумок президентства Обами до теперішнього моменту, у загальному-те, далекий від позитивних оцінок. А якщо пригадати, з яким успіхом він прийшов до влади і якими надіями з його приходом сповнилося американське і світове товариство, то цей результат і зовсім виглядає дещо розчаровує.

Одним з головних провалів внутрішньої політики Барака Обами стало його поспішне обіцянку закрити в'язницю на військовій базі в Гуантанамо. Проте вже дуже скоро після озвучених планів стало ясно, що зробити це буде не так просто. Одним з головних перешкод стало негативне ставлення великого числа конгресменів від обох партій до того, що при закритті Гуантанамо його ув'язнених довелося б переводити на територію США, що створило б, на їх думку, загрозу національній безпеці. Таким чином, до цих пір ця обіцянка Обами залишається невиконаним.

Зовнішньополітична діяльність Обами при всій її енергійності і сміливості теж не залишає однозначно позитивного враження. Барак Обама ознаменував боротьбу з міжнародним тероризмом яскравою перемогою - ліквідацією Усами бен Ладена. Однак ця одинична операція не внесла серйозних змін в існуюче положення справ: іракський і афганський криза далі свідчать про нездатність американської адміністрації серйозно вплинути на ситуацію.

Барак Обама прийняв рішення про виведення військ з Іраку і Афганістану, проте перший крок - передача відповідальності за безпеку окремих провінцій місцевим військовим - супроводжувався різким зростанням терористичних атак. Це літо в Афганістані став найкривавішим за останні кілька років. Атаки талібів помітно почастішали, в липні їм навіть вдалося вбити брата президента країни Хаміда Карзая.

Спроба Обами підштовхнути до прогресу рішення близькосхідного питання також залишила двоїсте враження і, власне, мало кого влаштувала. Для Ізраїлю вимога повернутися до кордонів 1967 р виявилося неприйнятним. При цьому палестинцям різко не сподобався заклик американського президента не вимагати офіційного визнання палестинської держави з боку ООН, а вести переговори з Ізраїлем. 

Але разом з тим ідея  Обами про повернення до кордонів 1967 р. і його підтримка панарабських революцій зуміли вперше за довгий час викликати нейтральне і навіть позитивне сприйняття американської політики в мусульманському світі.

Безумовним успіхом зовнішньої політики варто вважати договір про СНО, який президент США підписав з Дмитром Медведєвим в Празі навесні 2010р. Але і тут виключно позитивний і конструктивний старт загрузла через кілька років у стомлюючих дискусіях про плани розміщення системи ПРО в Європі.

Все це в сукупності є досить логічним і прозорим поясненням того, що Б.Обама до нинішнього моменту розгубив не тільки свій адміністративний потенціал, але і народна довіра. За останніми оцінками, його рейтинг становить 42%. Цей показник, наприклад, на 18% нижче рейтингу попередника Б.обами Буша молодшого приблизно на тому ж відрізку президентства. А в момент вступу на посаду Обама був одним з найпопулярніших в історії президентів США з рейтингом в 69%.

Йому, звичайно, довелося нелегко: відразу після обрання Обами президентом в країні вибухнула криза. Однак стратегія його команди замість швидких і рішучих дій ретельно аналізувати ситуацію і багато і розумно про неї роздумувати розчарувала американців. І на сьогоднішній момент переобрання Обами на другий термін аж ніяк не виглядає легким і гарантованим. 


Ключові слова: день народження Барака Обами, Обама святкує день народження, Обамі виповнилося п'ятдесят років

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини