Субсидії українцям будуть надавати автоматично

- 05.08.2011 10:32
Субсидії українцям будуть надавати автоматично

Прем'єр-міністр України доручив міністру соціальної політики, першому віце-прем’єру Сергію Тігіпку розробити автоматизовану систему за призначенням субсидій громадянам України. Розпорядження було дано Тігіпко на засіданні Кабінету міністрів.

На думку Азарова, українці часто "соромляться" оформляти субсидії. "Тому зайвий раз постало питання до Міністерства соцполітики: чому впроваджена нами система надання житлових субсидій не працює автоматично, як ми сподівалися? Я вимагаю постійно проводити обстеження домогосподарств і уточнювати перелік одержувачів субсидій, ініціювати допомогу людям, які самі соромляться звертатися за нею", - відзначив прем'єр-міністр.

Очевидно, що обстеженням домогосподарств проблеми не вирішити та автоматизації не досягти. Крім того, крім субсидій на оплату комунальних послуг в Україні існує ще безліч пільг - як підрахував народний депутат Валерій Коновалюк, їх більше 2000 видів!

На сьогоднішній день в країні живе 13 млн осіб, які мають на них право. Щорічно на відшкодування пільг і субсидій з бюджету йде від 30 до 35 млрд гривень. У поточному році ці витрати зросли ще більше: в 2011-м пільги і субсидії "з'їдять" 43 млн бюджетних гривень!

При цьому левова частка цих коштів осідає в кишенях чиновників або ж йде на "погашення" пільг особам, які користуються ними, не маючи статусу пільговика. Для того, щоб заощадити бюджетні кошти і зробити надання преференцій адресним, пільги необхідно систематизувати і класифікувати - ця робота вже зроблено. Черговим кроком має стати запровадження електронної ID-карты. прототип електронної карти вже існує. Він розроблений групою українських фахівців (компанії "Автор", консорціуму "ЄДАПС", Пенсійного фонду, НБУ, наукових інститутів і так далі). Більше того, документ створений із застосуванням виключно національних розробок.

"В результаті реалізації програми питома вага державних коштів, що виділяються на соціальний захист незаможним верствам населення, має збільшитися з 23% до 50%. Впровадження прозорої системи розподілу соціальних пільг забезпечить економію бюджету України від 5 млрд дгрн до 10 млрд грн щорічно, а соціальна допомога стане адресної", - упевнений народний депутат Валерій Коновалюк. Він є співавтором законопроекту №8507 "ПРО документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України", який передбачає забезпечення українців біометричними закордонними паспортами, електронними ID-картами, а також впровадження ряду інших документів.

У функціональному арсеналі електронної карти будуть можливості обліку, визначення та розрахунку пільг, передбачених її власнику; всі необхідні для пенсійного забезпечення функції; платіжний додаток; інструмент для обліку медичних послуг і так далі. В цілому ж, за словами представників групи розробників проекту електронної карти, в концепції будуть використовуватися всі вітчизняні технічні рішення в цій області, якими володіє Пенсійний фонд, Міністерство соцполітики і так далі.

В даний час тривають цілком успішні експерименти в різних областях України щодо впровадження пілотних проектів електронного обліку пільг. 


Ключові слова: субсидії, надання субсидій, субсидії будуть видаватися автоматично, соціальна політика України

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини