5 секретів смачного варення
- 04.08.2011 16:37
Основні принципи, маленькі секрети та хитрості приготування варення, вироблені поколіннями кулінарів, актуальні і донині.
1. Вибираючи посуд для приготування варення, постарайся звернути свою увагу на глибокі і широкі тази або каструлі з міді, алюмінію або нержавіючої сталі. Найкращими у всі часи вважалися мідні тази для варення із зручною довгою ручкою. Варення в такому тазу готується швидко, що допомагає зберегти колір і аромат ягід. Однак важливо стежити, щоб на внутрішній поверхні такого тазу не утворювалося зеленого нальоту шкідливих для здоров'я окислів міді. Тази і каструлі з алюмінію та нержавіючої сталі цього недоліку позбавлені. А ось від використання емальованого посуду краще утриматися, надто велика ймовірність того, що варення пригорить і буде абсолютно зіпсовано.
2. Ягоди і фрукти для варення намагайся вибирати найкращі і свіжі. Звичайно, ідеальними ягодами для приготування варення можуть бути тільки ті ягоди, які були зібрані в день варіння, але, на жаль, це не доступно всім. Купуючи ягоди на ринку або в магазині, постарайся віддавати перевагу місцевим плодам. Такі ягоди і фрукти проробляють набагато більш короткий шлях до нашого столу, а значить, набагато краще зберігають всю повноту смаку і аромату. Більшість ягід і фруктів краще брати не цілком зрілими, а ось вишню й зливу вибирай абсолютно стиглу. Уважно стеж, щоб ягоди не мали ніяких видимих дефектів, пошкоджень, темних плям, помятостей. Не забудь понюхати ягоди перед покупкою, адже чим більш яскравим і виразним буде аромат свіжих плодів, тим більш смачним і запашним вийде варення.
3. Для того щоб приготувати по-справжньому смачна та красива варення, передусім слід правильно приготувати цукровий сироп. Адже тільки на добре приготовленому сиропі можна зварити варення найкращої якості, таке варення буде мати чистий, прозорий сироп і цілі, красиві і ароматні ягоди. Зварити такий сироп зовсім не складно. Візьми 1 кг цукру, даси в таз для приготування варення, додай ½ склянки чистої води і доведи до кипіння, постійно помішуючи. Після закипання злегка збав вогонь, припини помішування і варі сироп, лише злегка похитуючи таз, намагаючись не допускати карамелізації. Сироп буде повністю готовий, коли він стікає з опущеною в нього ложки товстої тягучою струмком. Ягоди, зварені в такому сиропі, чудово зберігають свою форму.
4. Під час варіння варення на його поверхні обов'язково утворюється піна, яку необхідно видалити, адже ця піна не лише псує зовнішній вигляд страви, але й може стати причиною передчасного скисання. Однак не слід поспішати і намагатися видалити піну відразу ж, як тільки вона з'явилася. Перед самим закінченням варіння дай варенью закипіти як можна більш сильно і відразу ж зняти з вогню, потім почекати кілька хвилин, поки осядуть ягоди. Ось тепер сміливо бери в руки шумовку і акуратно жени всю наявну піну. Такий спосіб дозволить найбільш ретельно видалити навіть найменші залишки піни, при цьому не пошкодивши ягід, і, що теж важливо, заощадить час і сили.
5. Не менш важливо й правильно відстежити закінчення процесу варіння. Адже недоварене варення може заграти або скиснути, а переварене обов'язково засахариться не зможе порадувати яскравим смаком і ароматом. Для того щоб правильно визначити момент, коли варення вже повністю готова, достатньо скористатися простими порадами. Варення готове, коли піна не розходиться по краях тазу, а збирається ближче центру. У готовому варення ягоди рівномірно розподіляються в сиропі, а не збираються біля поверхні. Крапля сиропу готового варення, поміщена на блюдце, не розтікається, а зберігає свою форму. Якщо всі ці ознаки збіглися, швидше знімай ваше варення з вогню, воно вже повністю готове.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 28.11.2025 16:30
- 28.11.2025 15:00
Володимир Зеленський звільнив Андрія Єрмака з посади голови Офісу президента
Президент України підписав указ, яким звільнив Андрія Єрмака з посади
- 28.11.2025 14:52
Російська економіка переходить у фазу реального спаду
Російська економіка переживає не просто уповільнення, а переходить у фазу
- 24.11.2025 20:03
Гель-лак: запорука ідеального манікюру
Важко уявити, але ще десятки років тому манікюр був зовсім іншим і
- 21.11.2025 09:00
Як мотивувати підлітка? Поради психолога
Мотивація підлітка – одна з найскладніших задач для батьків
- 20.11.2025 14:55
Гринчук подала у відставку: відомо хто тимчасово очолить Міністерство енергетики
12 листопада стало відомо, що міністр енергетики України Світлана Гринчук написала
- 19.11.2025 14:58
За минулу добу шахраї ошукали буковинців на майже 187000 гривень
Троє громадян стали жертвами псевдобанкірів, двоє
- 19.11.2025 13:42
Бонді: Мін'юст США опублікує документи у справі Епштейна протягом 30 днів
Як передає Report з посиланням на Reuters, про це
- 18.11.2025 16:37
.jpg)