Друга хвиля кризи буде восени

- 04.08.2011 09:57
Друга хвиля кризи буде восени

Підвищивши планку держборгу, США не убезпечили себе від дефолту. Біржі та рейтингові агентства відреагували зниженням прогнозів і падінням індексів, очікуючи 3 і 15 серпня, коли Америка повинна розплатитися за боргами. Але навіть якщо США вирішить цю проблему, кризи в світі не минути. Україна в такому випадку отримає зростання податків і падіння гривні з-за невміння жити по коштах, вважають аналітики

Іноземна преса сьогодні, 3 серпня, вийшла з оптимістичними заголовками про те, що США вдалося відступити від прірви дефолту, затвердивши підвищення планки держборгу. Американські політики аналізують наслідки "битви за межу держборгу". Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл назвав процес ухвалення рішення щодо держборгу американської демократією на практиці: "Воля народу домагалася свого в рамках політичної системи, яка спочатку була непривабливу", повідомляє Inopressa.ru з посиланням на Financial Times.

Значні скорочення фінансування Пентагону також зменшать роль США у світі.
Труднощі, з якими зіткнувся Вашингтон при виробленні угоди з держборгу, як і сама суть угоди, можуть змусити Сполучені Штати стримати свої лідерські амбіції і стати скромніше. "Скромність, безумовно, буде доречна після того цирку, який влаштували Конгрес і Білий дім до того, як нарешті підняли боргової стеля і уникли історичного дефолту США. Фактично політичної реакцією міг стати "Суецький момент" Америки - усвідомлення, що вона більше не є тією державою, якою була раніше", - передає Inopressa.ru з посиланням на The Christian Science Monitor. Значні скорочення фінансування Пентагону також зменшать роль США у світі. Крім того, Китай, Росія та інші країни можуть посилити свій опір тому, щоб долар залишався провідної валютою для зберігання резервів і світової торгівлі, зазначається в статті.

У теж час, як показують прогнози рейтингових агентств і вести з світових фондових ринків, американська влада явно поквапилися рапортувати про вирішення проблеми. На думку експертів, тінь дефолту все ще переважає над Сполученими Штатами. Найбільші рейтингові агентства moody's і Fitch Ratings поки залишили рейтинг США на рівні ААА. Тим не менш, moody's, що встановило негативний прогноз по рейтингу країни на найближчі рік-півтора. Досі мовчить лише у Standard & poor. Коли дискусія дійшла до межі, агентство першим дало зрозуміти, що ще трохи, і рейтинг буде переглянутий. Знайшлися, правда, і ті, хто не дуже повірив Америці. Так, китайський рейтингове агентство Dagong Global знизило рейтинг США до А з А+, повідомляє Інтерфакс з посиланням на MarketWatch.

Золото торгується на рекордному рівні в $1670,95 за тройську унцію, демонструючи "втеча від ризику" інвесторами.
Фондовий ринок відреагував на рішення США щодо держборгу також без особливого ентузіазму, відреагувавши на негативний прогноз рейтингових агентств: зовнішній фон на відкритті торгів у середу, 3 серпня, - негативний. За даними Concorde Capital, фондові торги в Європі і США закрилися зниженням провідних індексів, британський індекс FTSE 100 упав на 0,97%, а індекс Dow Jones Industrial Average впав на 2,19%. За підсумками торгів, японський індекс Nikkei впав на 2,15%. Золото дорожчає, а нафта дешевшає. Американська легка нафта марки WTI подешевшала на 0,8% до позначки $93,06 за барель. Золото торгується на рекордному рівні в $1670,95 за тройську унцію, демонструючи "втеча від ризику" інвесторами. Торги щодо євро-долар проходять на позначці 1,4256, повідомляє Ліга.

3 серпня повинно відбутися погашення заборгованості Social Security на суму 25 млрд. дол.15 серпня - виплата відсотків за держборгом у сумі 29 млрд. дол.
На думку фінансового аналітика Еріка Наймана, епопея з дефолтом в США не закінчилася, а тільки починається. "У дефолту є дві точки - 3 серпня і 15 серпня. 3 серпня повинно відбутися погашення заборгованості Social Security на суму 25 млрд. доларів, 15 серпня - виплата відсотків за держборгом у сумі 29 млрд. доларів. Цілком можливо, що 3 серпня ми побачимо затримку з платежами, що вже буде трактуватися як дефолт. Але навіть якщо це відбудеться, швидше за все, до 15 серпня сторони знайдуть компроміс з обслуговування зовнішніх боргів. У такому разі для зовнішнього світу дефолту не буде. Думаю, Штатам вдасться уникнути дефолту", - цитує Наймана РБК-Україна.

Криза може початися вже восени. Джерел кризи може бути безліч.
На думку Наймана, незалежно від ситуації в США, світ накриє друга хвиля світової кризи. "За моїм очікуванням, криза може початися вже восени", - вважає Найман. І в цей раз епіцентром кризи стане не США. "По суті, він вже почався в Європі, а саме в Греції і Португалії. Причина у всіх загальна проблема з держфінансуванням. Окремі кризові елементи періодично проскакують з Китаю. Перегріті економіки Туреччини і Бразилії. Джерел кризи може бути безліч", - вважає фінансовий аналітик.

Наслідками кризи для України стане зниження цін на сировину, а також зростання податкового навантаження, зупинка інфляції і падіння гривні.
Як зазначив Найман, основними наслідками кризи для України стане зниження цін на сировину, а також зростання податкового навантаження, зупинка інфляції і падіння гривні. "Тим не менше, останнє стане слабкою втіхою. Українська економіка орієнтована на продаж сировини, продуктів первинної переробки, тому для нас зниження сировинних цін швидше буде мінусом", - відзначає він. Крім того, відразу декілька факторів підштовхне гривню вниз. "Якщо в Китаї відбудеться криза, а США можуть свідомо підштовхувати до нього, стимулюючи високі ціни на енергоносії, сировина, зміцнення юаня, то ціни на нафту опустяться до 60-80 доларів за барель, світова економіка осяде, відбудеться падіння на 1-2% ВВП в розвинених країнах, падіння котирувань російського рубля. Все це підштовхне гривню вниз", - прогнозує аналітик.

Кожна друга гривня приросту номінального ВВП після кризи була забезпечена зовнішніми запозиченнями.
Але основна проблема для України не в падінні гривні. "Ми вийшли з кризи, істотно набравши боргів. Більше того, кожна друга гривня приросту номінального ВВП після кризи була забезпечена зовнішніми запозиченнями. Якщо трапиться друга хвиля кризи, ми не зможемо розраховувати на агресивне накачування економіки бюджетними боргами. Так що, поки ще не можна сказати, що Україна навчилася жити за коштами", - пояснив Найман. Щоб мінімізувати валютні ризики, Найман рекомендує зберігати кошти в співвідношенні 50/50 гривні до долара. "Якщо боїтеся дефолту США, тоді - швейцарський франк, японська єна, сінгапурський долар, норвезька крона, австралійський долар. Але це не стосується основної маси українців, так як вони не можуть дозволити собі такої екзотики. У євро я поки не вірю. Повинно відбутися якесь божевілля в США, щоб євро виглядало на тлі долара краще, ніж зараз", - резюмував він. 


Ключові слова: валютні ризики, друга хвиля кризи, кредитні рейтинги країн світу, дефолт США

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини