Як залучити дитину до домашньої роботи

- 02.08.2011 13:42
Як залучити дитину до домашньої роботи

Щоб дитина не росла ледарем, з дитинства дайте їй відчути на своїй шкурі всі принади домашньої роботи. Звичайно, це не повинно стати справжнім рабством, але дитина має чітко знати про свої обов'язки по дому.

1. Робимо разом
Поширена мамина фраза: "Іди, пограй, я зайнята" - серйозна помилка на шляху виховання справжніх помічників. Займайтеся домашніми справами разом. Посадіть малюка поруч на кухні, дайте йому взяти участь у ліпленні пельменів, подрібненні салатного листя, витиранні столу або перебиранні гречаної крупи.

Поставте поруч з дорослою прасувальної дошкою іграшкову і займіться прасуванням разом. Не розмежовуйте домашні справи і спілкування з дитиною, а об'єднуйте ці процеси. Наприклад, під час спільного прибирання можна одночасно розповідати казку про речі, які шукали своє місце і нарешті, завдяки маленькому чарівникові, знайшли.

2. Відзначайте успіхи
Чарівні слова, які працюють як з дітьми, так і з дорослими: "Тільки ти можеш зробити це по-справжньому добре!" Усвідомлюючи свою неповторність і значущість в питанні збору фантиків з підлоги або витиранні пилу з телевізора, малюк з радістю буде займатися справою, в якому він відзначений як кращий з кращих.

3. Враховуйте характер
Намагайтеся помічати схильності дитини до того чи іншого виду діяльності і довіряйте йому виконувати саме ті завдання, які йому до душі. Одним дітям подобаються глобальні роботи - мити підлоги або роботи по прибиранню території навколо будинку. Іншим - робота, яка вимагає зосередженості і ретельності, наприклад, сортування книг або іграшок. Давайте кожному своє.

4. Грайте!
Нудні повсякденні справи можна перетворити на  веселі ігри. Приборкання пилососа на окремо взятій території дитячої кімнати, миття чарівних чашок і пошуки скарбу в сумках з продуктами, принесеними мамою з магазину, - напевно, таких пригод в житті ваших дітей ще не було.

5. Нехай допомога буде справжньою
Залучайте дитину до допомоги там, де вона вам дійсно потрібна, а не тільки щоб зайняти або відвернути її від витівок.

6. Залиште місце для сюрпризу
Діти люблять робити батькам сюрпризи. Надайте їм таку можливість, давши зрозуміти, як вас порадує несподівана допомогу з їх боку. Нехай помита тарілка, нагодована кішка і застелена постіль стануть для вас таким сюрпризом. Не приховує своєї радості і не скупіться на похвалу.

7. Не розраховуйте на ідеальне виконання
Відразу очікувати, що дитина буде робити домашню роботу ідеально, не варто. У жодному разі не лайте його, навіть якщо після збирання з'явився додаткове сміття, яке вам доведеться прибирати. Звичайно, спочатку за маленькою дитиною доведеться багато переробляти, але це необхідний етап на шляху до прогресу.

8. Дайте розібратися самостійно
Якщо дитина довго виконує домашню роботу, не втручайтеся, не підганяйте і вже тим більше не сваріть. Наберіться терпіння і дайте довести процес до фінішу. Інакше переляканий малюк в наступний раз відмовиться вам допомагати, а самій мамі доведеться завжди завершувати ініціативи дитини: адже в  голові маляти не відкладеться той факт, що будь-яку розпочату справу обов’язково має бути закінчено.

9. Робота - не покарання
Домашній праця не повинна бути покаранням за погану поведінку. Дитина не має думати, що їй потрібно скласти іграшки або забрати свої речі тільки тому, що вона щось накоїла.

10. Не розділяйте обов'язки на "жіночі" і "чоловічі"
І хлопчики і дівчатка повинні вміти мити посуд, прибирати свою кімнату, пришивання ґудзиків і навіть забивати цвяхи. 


Ключові слова: домашня робота, як навчити дитину допомагати, дитина в побуті

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини