Хто буде платити податок на нерухомість в Україні?

- 02.08.2011 12:26
Хто буде платити податок на нерухомість в Україні?

З 2012 року набирає чинності податок на нерухомість з процентною ставкою від 1% до 2,7% від мінімальної заробітної плати.

Правда, потраплять під дію цього податку далеко не всі. Вже визначено пільгові категорії нерухомості і максимальна площа нерухомості, яка не буде обкладатися податком. З 2012 року податок доведеться платити власникам будинків і квартир площею понад 120 кв. м.

Податок поширюється на квартири площею понад 120 кв. м і приватні будинки, площа яких перевищує 240 кв. м. Для квартир менше 240 кв. м і будинків площею до 500 кв. м відсоткова ставка податку становитиме 1% від мінімальної заробітної плати. Якщо нерухомість займає велику площу, і процентна ставка буде більше і складе вже 2,7% від мінімалки.

- З 1 грудня 2011 року розмір мінімальної зарплати буде становити 1 004 грн. Надалі вона може підвищуватися, але нижче точно не буде, - повідомив Володимир Притыскач, заступник начальника масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Дніпропетровській області.

- Тобто за 1 кв. м перевищення площі потрібно буде платити 10 або 27 грн. Наприклад, якщо квартира має 150 кв. м житлової площі, то потрібно буде заплатити 300 грн. за рік. Якщо будинок має 600 кв. м, то доведеться викласти 9 400 грн. за рік.

Особливо гостро відчують введення додаткового податку власники приватних будинків у прилеглих до міста і традиційно елітних селищах, а також будинків, розташованих на околицях. Там житлові площі займають великі території. При підрахунку загальної площі будуть враховуватися тільки житлові приміщення, без урахування ванних кімнат, коморах і інших санітарно-підсобних кімнат.

Крім того, дія закону не буде поширюватися на нерухомість, яка закріплена за пільговими категоріями. Наприклад, без податку вдасться обійтися дитячим будинкам сімейного типу, гуртожитків, територіальним громадам, а також зон відселення. Правда, зона відчудження в Україні поки одна - Чорнобильська, і стягувати податок на нерухомість на території Чорнобиля та околиць, м'яко кажучи, просто смішно. 

З одного боку, звичайно, гарний і логічний закон – більше маєш, більше платиш податків. Але, з іншого боку, що зможе перешкодити власникам багатоповерхових особняків половину кімнат зарахувати в гардеробні, комори, складські та інші нібито зовсім нежитлові приміщення?

Адже, швидше за все, з перевіряючим, представником БТІ або будь-яким іншим працівником, який буде проводити облік площ, завжди можна буде домовитися. Природно, за певну суму, яка явно буде менше, ніж річний внесок за перевищують норми квадратні метри. 


Ключові слова: податок на нерухомість в Україні, процентна ставка на податок, мінімальна зарплата

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини