Ягода, яка усуває тромби

- 02.08.2011 10:20
Ягода, яка усуває тромби

В садах щосили плодоносить червона смородина. Самі дбайливі господині вже поставили на полички перші банки з рубіновим червоносмородиновим желе і варять дивовижний по смакоті квас з ягід червоної смородини. Правильно роблять!

Адже менш популярна, на відміну від своєї "чорної" сестри, червона смородина - це справжнє джерело рідкісних корисних речовин, які можуть допомогти людині при хворобах серця і крові.

У ягодах червоної смородини міститься 4-11% Цукрів (переважно глюкоза і фруктоза), 2-4% органічних кислот (найбільше лимонної), дубильні, пектинові і фарбувальні речовини, фенольні сполуки, мінеральні солі, вітаміни С (до 30 мг%), Б, РР, Н, О/, Вг, Вз, Сб, Вс.

Давно помічено, що концентроване желе, чай з сушених плодів і листя допомагає при серцевих нападів, полегшує "відчинення крові", яким у давні часи лікували хворих при підвищеному тиску. Виявилося, що в ягодах червоної смородини винятково високий вміст кумаринів. Що таке кумарин? Це природні ліки для попередження підвищеної згортання крові та інфарктів, пов'язаних з освітою тромбів.

Кумаринів в порічки від 2,5 до 4,4 мг%, тобто значно більше, ніж у чорній смородині і аґрусі. Взагалі, за змістом кумаринів червона смородина наздоганяє таких рекордсменів у цьому плані, як інжир і гранат

Взяти міцні бутони троянд, обрізати білі кінчики і стебло, всипати 2-3 жмені в чайник, залити окропом. Дати настоювати не менше години. Процідити. Червону смородину, цукор, рожевий колір ретельно змішати. Перелити в бутель, додати води, бажано джерельною, і горілки.

Закупорити бутель, але не сильно, поставити на сонце і обв'язати марлею. Коли ягоди смородини побіліють, перенести бутель в прохолодне місце, закопати в пісок на 30 хвилин і, давши напою трохи устоятися, розлити по пляшках, які, закупоривши, поставити в пісок.

Не менш важливо й те, що ягоди червоної смородини включають і багато пектинових речовин, які пов'язують і виводять з організму різні шкідливі речовини, у тому числі і радіоактивні, і протидіють їх негативного впливу.

Пектини, що містяться в ягодах червоної смородини, по своїй ефективності нітрохи не поступаються чистим препаратів цих речовин. Завдяки пектинам, ягоди є природним антирадіаційним засобом.

Кількість йоду в ягодах червоної смородини досягає 56 мг%, тут вона визнаний лідер серед російських садових і городніх рослин і не поступається імпортним рекордсмену фейхоа.

Соки, морси, приготовані з ягід червоної смородини, добре вгамовує спрагу, усувають почуття нудоти і пригнічують блювоту, володіє антисептичними властивостями. З давніх-давен смородиновий квас або узвар давали вагітним жінкам при сильному токсикозі.

Сік червоної смородини виключно корисний при застудах, оскільки є сильним потогінним і жарознижуючим засобом, особливо для дітей. Він має досить сильним сечогінну дію, сприяє виведенню з організму солей, що дуже важливо при лікуванні хворих нирковокам'яній хворобі і подагру.

До того ж ця ягода значно покращує обмін речовин при цукровому діабеті. Червона смородина злегка слабить шлунок, тому корисна людям, які страждають на хронічні запори. І, нарешті, сік червоної смородини покращує апетит, підвищує працездатність, підсилює діяльність шлунку і кишечника. Він також має жовчогінну, протизапальну і кровоспинною дією.

Червона смородина дуже корисна для дитячого і дієтичного харчування, людям із зниженою кислотністю шлункового соку. Сік червоної смородини легко віджимається і після пастеризації може використовуватися як цінний дієтичний продукт протягом усієї зими.

З ягід червоної смородини, малини і листя лимонника можна заготовити на зиму чудовий тонізуючий чай, чудодіяння якого ви особливо відчуєте на початку року і навесні. Для його приготування ягоди і листя слід висушити окремо один від одного і подрібнити в порошок, потім всі інгредієнти змішати в рівних частках. Для приготування чаю треба залити окропом 2 ч. л. порошку і 2 ч. л. цукру і настояти як чай.

А ще сік червоної смородини - старовинне косметичний засіб для догляду за шкірою обличчя, видалення пігментних плям і веснянок.

... І ласощі

Червона смородина може прикрасити і урізноманітнити ваш стіл. З неї виходить чудове желе, освіжаючий морс, яскравий соус до м'ясних і рибних страв, чудові вітамінні десерти, десертний суп, солодка настоянка і навіть лікер.

Червона смородина чудово поєднується з іншими ягодами - малиною, чорної смородини, фруктами та овочами, наприклад помідорами і авокадо, молочними продуктами.

У країнах Скандинавії червона смородина використовується як компонент фруктових супів і пудингів. У Німеччині її вводять в комбінації з заварним кремом або безе, як наповнювач для тортів.

Також у європейській та балканської кухні дуже популярний кисло-солодкий красносмородиновый соус до м'яса, особливо до дичини. У Польщі, Чехії, Австрії в меню дорогих ресторанів можна побачити грудку дикої качки з соусом з смородини, сідло козулі в красномородиновом соусі і ще безліч варіацій. 


Ключові слова: корисні влстивості червоної смородини, варення з червоної смородини, червона смородина для здоров'я

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини