В Арізоні побудують Вавілонську сонячну вежу

- 28.07.2011 16:17
В Арізоні побудують Вавілонську сонячну вежу

Інженери розробили парник, що нагріває повітря під сонцем. Над парників «намальована» труба, в якій це повітря створював би тягу. У трубі повинні бути поставлені турбіни.Все здається простим, якщо не брати до уваги, що діаметр теплиці повинен скласти пару кілометрів, а висота труби - 800 метрів, пише Membrana

Австралійская компанія EnviroMission, ще у 2002 році здивувала світ ідеєю "вавилонської вежі сонячної", схоже, нарешті знайшла розуміння, нехай не в себе на батьківщині, де розпочатий було проект так і не відбувся, але хоча б за океаном

Якщо проект буде реалізований, енергетична супербашня виявиться другою за висотою спорудою в світі, трохи поступаючись тільки 828-метровому хмарочосу Burj Khalifa (ілюстрація EnviroMission).

Розрахунковий ККД такого способу перетворення сонячної енергії - близько 60% (ілюстрації EnviroMission).

Електростанцію з банальною назвою «сонячна вежа» (Solar Tower) австралійці зібралися звести в Арізоні.Для управління будівництвом в червні нинішнього року до проекту була підключена компанія-консультант Faithful + Gould. Зараз EnviroMission зайнята придбанням землі і плануванням перших робіт на ділянці.

Навіть у верхній частині колосальна труба повинна досягати в діаметрі 130 метрів. До речі, як і в попередньому проекті, що призначався для Австралії, автори припускають прикрасити верхівку труби оглядовим майданчиком для туристів (ілюстрації EnviroMission).

В основі Solar Tower лежить величезна кругла теплиця. Вдень в пустельній місцевості повітря і в звичайних-то умовах прогрівається до 40 градусів, а вже під прозорою плівкою або склом велетенського парника температура може доходити і до 80 ° С.

За задумом австралійців, нагріте повітря буде стікатися до центру споруди, де височить 800-метрова труба. У її підстави будуть розміщені 32 турбіни, обертаючі генератори. Їх сумарна пікова потужність складе 200 мегават.

Температура навколишнього повітря падає приблизно на градус на кожні сто метрів висоти. Разом з нагріванням приземного повітря за рахунок ефекту парника це має забезпечити вежі хороший перепад температур зовні і всередині, а значить, і солідну вертикальну тягу (ілюстрація EnviroMission).

Вироблюваної за допомогою Solar Tower енергії буде достатньо, щоб живити близько 100 тисяч типових американських домогосподарств або містечко з населенням в сотню з гаком тисяч чоловік.При цьому в порівнянні із звичайною теплової електростанцією рівній потужності парник з найвищою в світі трубою заощадить викид близько 900 тисяч тонн вуглекислого газу на рік.

Технологія сонячної вежі з висхідним потоком (Solar updraft tower) вперше була перевірена в Іспанії близько 30 років тому на експериментальній установці в містечку Manzanares (на знімках).Система з парників діаметром 244 м і трубою, що витягнувся вгору на 195 м, розвивала максимальну потужність 50 кіловат. Пропрацювала вона близько 8 років. У 2010 році в Китаї звели схожу башту на 200 кВт (фотографії з сайту wikipedia.org).

Переваги запропонованої технології такі.Тяга у вежі залежить не від абсолютного значення температури в теплиці, а від різниці температур повітря в ній і повітря, що оточує трубу на великій висоті. Тому Solar Tower може працювати практично в будь-яку погоду.

Крім того, така вежа продовжить виробляти електричну енергію і вночі, оскільки за день грунт під теплицею прогріється дуже суттєво і зможе ще довго зігрівати повітря під плівкою.

Розробники стверджують, що вежа-електростанція практично не потребують обслуговування, крім періодичного огляду та можливого ремонту турбін і генераторів (ілюстрації EnviroMission).

Обійдеться ця електростанція приблизно в $ 750 мільйонів.Розробники не уточнюють, звідки здобуті кошти і чи є вже необхідна сума. Але хоча будівництво колоса ще не розпочато, EnviroMission вже уклала з компанією Southern California Public Power Authority договір про купівлю енергії, яку вироблятиме Solar Tower.

За інформацією Gizmag, договір цей укладений на 30 років.

Тим часом, як випливає з оцінок самої EnviroMission, сонячна енергетична башта окупить своє зведення всього за 11 років, а простояти цей велетень зможе, щонайменше, 80 років.Це амбітна мета і непроста задачка для інженерів, які проектують рекордну трубу.

За запевненням EnviroMission, сонячна вежа з висхідним потоком зможе діяти навіть в хмарний день.Мовляв, розсіяного і минулого крізь хмари і серпанок випромінювання, особливо інфрачервоної складової, виявиться достатньо для прогрівання повітря в теплиці, хай і не такого сильного, як в ясну погоду (ілюстрації EnviroMission).

Загалом, нам залишається тільки подивитися, чи зможуть австралійці виконати задумане. За угодою з SCPPA, Арізонська башта повинна почати постачати електрику в мережу в першій половині 2015 року.


Ключові слова: сонячна вежа, парникова електростанція, найбільша труба

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини