Азіатські шарнірні ляльки

- 28.07.2011 14:40
Азіатські шарнірні ляльки

Вам подобається БЖД? Ні-ні, це не Білоруська залізниця, а азіатська шарнірна лялька (Asian ball-jointed doll). Ніколи про таких не чули? Тоді познайомимося ближче.

Шарнірних ляльок по праву можна назвати самими живими з усіх існуючих.Вони дуже гарні: багате вбрання, природний макіяж і пронизливий погляд навряд чи когось залишать байдужим. Ляльки дуже рухливі і запросто можуть прийняти будь-яку позу завдяки шарнірам, які скріплюють її складові частини. Звідси й назва - «шарніркі», пише Вечірній Брест

Зазвичай майбутній "хранитель" (так називають власника ляльки) вибирає молд (зліпок, оригінальну форму тіла і обличчя) і набір модифікацій для нього. З «голої» ляльки створюється неповторний образ: перуку, очі, вуха, родимки, шрами, татуювання, одяг - все це можна вибрати на свій розсуд. Процес цей називається кастомізації. Якщо персонаж набридне, завжди можна його переробити. Кожна лялька заслуговує індивідуального підходу і створюється вручну. Тому-то азіатські «шарніркі» обходяться власникам в суму від 300 до 1000 (а то й більше) доларів.

Шарнірні ляльки знайшли популярність у Східній Європі ще в кінці XIX століття. У Німеччині та Франції виробництво іграшок було вдало поставлено на потік. У 1999 році ідею на озброєння взяли працьовиті і витончені японці. І понеслося: фірми почали з'являтися в Китаї, Кореї. Сьогодні прибульці зі Сходу завоювали практично весь світ і отримали прописку в Білорусі.

Один з шарнірних красенів добрався до Бреста. Звуть його Міхаель Кель. Рік тому майбутній власник ляльки подивився аніме «Зошит смерті». «У серіалі мені дуже сподобався персонаж Меллі,- Розповідає Михайло.- Як його побачив, відразу вирішив - хочу саме такого ».

Герої з аніме і манги дуже часто стають об'єктами обожнювання і втілюються в реальність у вигляді ляльок. Історія персонажа Міхаеля непроста. У двох словах і не розповісти. Характер у Меллі вибуховий, інтелект високий, інтуїція розвинена. Міхаель живе за принципом «все або нічого».Нелегке життя месника закінчується серцевим нападом. Але це тільки в аніме. Зараз фантом Меллі живе в Бресті у свого хранителя Михайла.

«Ідею придбати ляльку підказала сестра, теж любителька нестандартних і красивих речей.Похвалюся: мій Меллі більше за інших своїх «клонів» схожий на оригінал. Але для цього довелося чимало повозитися. Сам молд я замовив на китайській фірмі Boy and Girls. Після цього Меллі пережив чимало модифікацій ».

Зміни, чи модифікації, - обов'язкова частина створення образу ляльки.Випадків, щоб «шарнірку» купували одразу ж, без попередніх «перетворень», майже немає. Чимало проблем виникає і з розфарбуванням. Make-up для ляльки - відповідальна процедура. Меллі розфарбувала художниця - знайома Михайла. Міхаелю підпиляли вуха, ніс і лінію очей.З'явилися у ляльки риси живої людини: посмішка і об'ємні шрами на обличчі та тілі.

У результаті молд з модифікаціями та доставкою обійшовся в 1000 доларів. Але Мишко про гроші не шкодує: «Звичайно, доводиться стикатися з нерозумінням оточуючих. Часто запитують: що лялька робить за такі гроші? Але для мене «шарніркі» - це мистецтво. Хтось купує картини, а хтось - шарнірні ляльки.Вони беруть своєю красою. Тому зупинятися на Меллі не збираюся. У майбутньому хочу придбати ще як мінімум трьох ляльок. Зовсім скоро чекаю двох котів ».

Частенько хранитель влаштовує своєму підопічному Фотосети, але гуляти виводить рідко: Меллі зростанням з немовляти (62 сантиметри) і важить чимало. «На вулиці перехожі люблять подивитися на Міхаеля. Питають, що за лялька така. На руки не даю, якщо тільки під наглядом,тому що «хлопець» дуже крихкий.Ще «шарніркі» дуже примхливі в обігу: за ними потрібно ретельно доглядати. Шкідливі і пил, і кіптява. Але я не чистюля, особливо з цього приводу не заморочуюся - протираю Меллі ганчірочкою ».

Мінські бежедешнікі щосили популяризують хобі.Ось що розповіла творець і керівник столичного клубу азіатських шарнірних ляльок Ірина Гончарик: «Іногородніх учасників поки не дуже багато, але ми намагаємося їх відшукати і об'єднати.Знаю, що буквально тиждень тому в Брест поїхала лімітна красуня від SOOM, є мінімі Девіда Боуї у Вітебську. За півтора року існування нашого клубу шарнірних ляльок помітно додалося, їх вже більше шістдесяти. Незважаючи на складності з економічною ситуацією, хобі продовжує розвиватися.До нас приходять все нові учасники, з'являються все нові ляльки. Зростає творчий рівень наших майстрів, все більш цілісними і творчо витриманими стають створювані образи.Ляльки не дозволяють зупинитися і завмерти, вони майже як живі люди-вимагають постійної взаємодії, і це змушує рухатися, вчиться і творити ».

Подібних ляльок у Бресті поки тільки три, і місцевим бежедешнікам залишається тільки мріяти про власну виставці або клубі.Для початку хлопцям варто познайомитися і провести пару «ляльку-зустрічей». Дивишся, кількість «азіатів» збільшиться.

Дивіться також:

Неймовірні кукли Марини Бичковой, Ляльки Валуєва, Плющенко, Матвіенко,  

Ляльки Барбі


Ключові слова: шарнірні ляльки, шарнірки

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини