Архітекторів з Бреста вразила сучасна Європейська архітектура

- 26.07.2011 15:13
Архітекторів з Бреста вразила сучасна Європейська архітектура

Архітектори з Бреста не змінили своєї традиції - щороку виїжджати до Європи, щоб отримати натурні уроки сучасної архітектури. Факт за теперішніх часів не рядовий: поїздка до Англії все ж вимагає серйозних витрат. Але люди, які налаштовані на творення, з цим не порахувалися, пише видання "Вечерний Брест"

Під егідою Брестського відділення Спілки архітекторів команда намітила маршрут. У список місць, необхідних для відвідування, не увійшли паби і ресторани - в стислі терміни треба побачити спірні і безперечні шедеври архітектури, побудовані за два-три останні роки.Саме в цих об'єктах будівництва виразилося сучасне мислення європейського суспільства. Адже архітектура завжди була мистецтвом, створюваним на стику минулого, теперішнього і майбутнього.Сумнівною багато професіоналів вважають стилізацію міст «під старовину», але як посадити в складену століттями міському середовищі новобудову, що відповідає стандартам майбутнього?

Перша професійна зупинка була зроблена у Варшаві.Пару років тому в центрі польської столиці з'явилося нове приміщення бібліотеки Варшавського університету. Про те, що начинка будови являє собою відверту демонстрацію новітніх технологій, говорити не доводиться. Дивна організація простору…Будівля складається з двох корпусів, з'єднаних пасажем зі скляним дахом. Під нею розташовується пішохідна вулиця з афішної будкою, лавками, бурхливим вертикальним озелененням. На даху головного корпусу висаджено ботанічний сад із зеленими галявинами, на яких люблять повалятися студенти.Тут же, на висоті, бездіяльно хитаються варшав'яни і туристи.

Високий статус приміщення підкреслюють «колони». Беремо слово в лапки, бо «колони» створені за рахунок візуального ефекту: у многометровой напівпрозорій стіни розташовані грати, на які чіпляється плющ.Відображення решіток у склі «завершує коло», від чого «колонада» здається абсолютно реальною і в той же час дозволяє собі лише делікатний натяк на римську архітектуру.
З приходом на міські вулиці будинків зі скла з'явилася можливість майже містичних перетворень простору. Європейські архітектори охоче користуються цим ефектом. Картини, які малює відображення, часто стають декоративним елементом, своєрідним рельєфом будівель.Взагалі, ігри з простором в сучасній європейській архітектурі вражають. В англійському Манчестері новоділи дивно вписані в найстарішу частину міста. Якщо дивитися з мосту на доки, перетворені нині в торгові центри, можна побачити «вітрила», що здалися з-за повороту.Насправді так картинно в панорамний вид увійшли будинки житлового мікрорайону, розташованого на багато кілометрів від доків, по інший бік річки.

Головною темою сучасної архітектури Заходу, як і раніше залишається єднання людини і природи.Її актуальність змусила наших мандрівників загорнути в молоде місто Альміра поблизу від Амстердама. Він вважається втіленням новітніх тенденцій в архітектурі, містобудуванні та ландшафтному дизайні.

Задуманий 40 років тому, Альміра був покликаний полегшити житлову проблему столиці Нідерландів і дати можливість небагатим сім'ям придбати власну нерухомість.Місто почали будувати вже відповідно з нинішніми уявленнями про комфорт, тому Альміра НЕ закутий у камінь, а в буквальному сенсі вписаний в ландшафт. При малоповерхової забудови половина території міста - це водойми та зелені зони.У центрі, який з роками став точкою тяжіння не тільки місцевих жителів, але й туристів, проектувальники створили штучний пагорб: нижче рівня землі облаштовано простір для автобусів, машин, велосипедів, тут же розташовані і великі автостоянки.Другий рівень - на пагорбі - доступний тільки пішоходам. Для них - магазини, кафе, ресторани. На другому рівні розташовано і житло. Будинки вбудовані в ландшафт так, що з вікон люди милуються виключно зеленими галявинами та квітами.

На фото: Жителі Альміра виходять на зелену галявину даху прямо з холу власного будинку.
Тема природи глибоко врізалася в проект нової будівлі парламенту Шотландії. Споруда була зведена з каменю, дуба і бамбука. Громадськість дуже швидко його включила в список найбільш потворних будівель в світі. І це стало ще однією причиною, по якій брестчанам вирішили на нього поглянути.Перше, що кидається в очі, - будова ніяк не схоже на адміністративні будівлі, які споконвіку нагадували народу про його правителів.

Шотландський парламент - це система листоподібними будівель, що нагадують «перевернуті човни».Трава на дахах «адміністративного корпусу» підсилює ефект злиття рукотворного з природою. Палата для дебатів спроектована з садовими стежинами і ставками. Однак кабінети членів парламенту налаштовують своїх господарів виключно на робочий лад.Скромні, з жорсткими стільцями і вузькими вікнами, вони нагадують чернечі келії. Правда, в їх пристрої є елемент послаблення: поруч зі схожим на лист вікном розташована м'яка банкетка - щоб депутат міг роздумувати, дивлячись на вічно живий навколишній світ.

На фото: Будівлю шотландського парламенту вписано в малоповерхову забудову Единбурга
Сучасна архітектура повинна поєднуваті три «єк»: буті ексклюзивних, економічною и екологічною. Такої думки дотрімується відомій британських архітектор Норман Фостер, Який візначає свою творчість Як «екологічний хай-тек». До ціх пір найвідомішім будова Фостера БУВ скло, блискучу купол Рейхстагу.Альо недавно світ облетіло звістку про новий шедевр британці, Зведення на історічній вулічці Лондона. Розповідають, дітіще Фостера стало єдінім новим будова в цьому районі за ОСТАННІ 25 років.ОФІС швейцарської КОМПАНІЇ Swiss Re (Офіційна назва - башта Мері-Екс) в народі відразу обізвалі «Огірок», або «Корнішон». «Корнішон» Дуже Швидко здобув статус пам'ятки Лондона.

Чи треба Говорити, Що брестчанам Бажал побачіті Це явищем наяву?Схожа на величезних сигару, повністю скло, блискучу Мері-Екс висотою 180 метрів насправді віглядає несподівано легкою. Чи не даремно в професійніх виданнях її назівають самим граціознім будова в центре брітанської століці.Дивно: на відміну від ціліндрічніх хмарочосів вежа відкідає менше Тіні, Що Важливе в тісному історічній забудові. А гра світла «малює» на її напівпрозоріх стінах геометрічні малюнки.Фостер вікорістовував натуральний світло Дуже вправно - розповідають, в офісі працівник відчуває Відчуття нескінченності простору: світловій ефект «розсовує» стіні и множити їх відображення.

На фото: «Корнішон» - нова визначна пам'ятка архітектури Лондона
«Корнішон» - не єдине породження XXI століття, гармонійно вписатися в історичний простір багатомільйонної столиці Великобританії. У Європі припинили сором'язливо відокремлювати квартали зі скла і металу від традиційної цегли. Тут просто стали більше довіряти талантам.І проникнення сьогодення в історичне дало свій ефект: змішання стилів - таке обличчя міста нового століття.


Ключові слова: сучасна Европейська архітектура, Брест архітектори

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини