Як нелегали виживають в Україні

- 25.07.2011 16:12
Як нелегали виживають в Україні

Особам з так званим "сумнівним" статусом, яких в Україні від 5 до 7 млн (близько 12% населення), щоб закріпитися на новій батьківщині, доводиться бути досить спритними. У хід йде і підробка документів, і використання одного паспорта цілою групою нелегалів (в'єтнамці і китайці часто користуються тим, що для нас вони всі на одне обличчя), та інші афери.

Не так давно з’явився ще один спосіб отримати легальний статус - фіктивно одружитися на українську дівчину. Ціна питання - не більше $1 тис.або ж - гарантії з працевлаштування або справного внесення квартплати. Стартова вартість такої угоди на найбільшому в країні осередку скупчення нелегалів в країні - ринку Барабашово - стартує від 2 тис. грн. Природно, мігрантів цікавить зовсім не сімейне щастя, а прописка і можливість жити і працювати в Україні легально.

За даними видання "Коментарі", найчастіше фіктивних дружин "купують" вихідці з середньої Азії. "За грошима в середньому виходять такі витрати: $400-500 за сам шлюб. А щоб тебе прописали, ще приблизно стільки ж. Якщо з грошима напружено, а прописка потрібна, то можна домовитися, що ти будеш кожен місяць давати гроші на квартплату. Найчастіше нареченої з невеликих сіл під Харковом або з сусідніх областей. Вони працюють реалізаторами на базарі і хочуть ще заробити", - розповів журналістам працівник Барабашово Тахрір.

Часто, говорить він, такі операції здійснюються виключно за збереження за дівчиною вигідного і стабільного робочого місця. При цьому у новоспечених чоловіків часто є сім'ї на батьківщині, нерідко - багатодітні. Але в Україні їх шлюби вважаються нелегітимними і не є перешкодою для фіктивної одруження тут. "У кожної діаспори свої способи легалізуватися. В'єтнамці і китайці іноді живуть по кілька людей з одним документами. Вони дуже схожі і цим користуються. Якщо міліція зупинила, то вони кажуть, що забули документи, називають ім'я "двійника" і дзвонять землякам, щоб ті привезли паспорт "близнюка". А ось африканці теж шукають фіктивних дружин. Правда, за них заміж мало хто хоче йти, і наречену доводиться шукати довго", - розповів Тахір "Коментарям".

За даними видання, наречених, які не проти заробити таким чином, можна умовно розділити на кілька вікових груп. Перша - дівчата 18-25 років з глибинки, мета яких - закріпитися в Харкові. Друга - жінки від 35 до 55 років з дітьми, в основному, харків'янки. Перші вступають у фіктивний шлюб один, максимум два рази, після чого виходять заміж по любові". Другі іноді розписуються за 5-6 разів, заробляючи таким нехитрим чином на життя.

При цьому довести фіктивність шлюбу практично неможливо - законодавчо це питання не врегульовано. Тим більше що максимум, що "світить" організаторам фальшивої осередку суспільства - адміністративно-правова відповідальність. Втім, якщо фіктивно одружився нелегал виявиться спритнішим, він може при розлученні претендувати на майно недалекоглядної "дружини".

Як повідомляв "Багнет", проблема нелегальної міграції та проживання вихідців з різних країн в Україні стоїть досить гостро. По-перше, немає належного обліку і контролю міграційних потоків. Багато років різні служби та відомства вели окрему статистику, дані якої часто не співпадають і навіть суперечать один одному.

Крім того, значна кількість мігрантів сильно впливає на ситуацію в країні, створюючи соціальну напругу і конкуренцію на ринку праці. Адже, за словами експертів, нелегали зовсім не поспішають працювати на заводах і в шахтах, "осідаючи", в основному, в торгівлі.

Крім того, відзначив один з експертів-учасників круглого столу, в останні 20 років в Україні істотно зросла кількість злочинів на етнічному ґрунті. Також змушує задуматися і той факт, що з-за неврахованої діяльності мігрантів країна щорічно втрачає досить значні суми. Всього з економіки України мігрантами щорічно "пересилається і вивозиться" 40-45 млрд грн.

Вихід експерти бачать у впровадженні системи біометричної ідентифікації мігрантів і видачі їм сучасних ідентифікаційних документів, які не можна підробити. З цією метою група народних депутатів розробила законопроект № 8507 "ПРО документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України".

"Норми цього законопроекту спрямовані на ефективне управління міграційними процесами, створення системи захисту персональних даних, системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, боротьбу зі злочинністю, торгівлею людьми, забезпечення захисту громадян України за кордоном, а також іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території країни", - відзначає один з авторів законопроекту Валерій Коновалюк. Нагадаємо: "за" проект закону проголосували 243 народних депутата. 


Ключові слова: нелегали в Україні, громадяни з сумнівним статусом, нелегальні мігранти

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини