Як врятуватися від спеки: унікальні стародавні способи

- 22.07.2011 12:27
Як врятуватися від спеки: унікальні стародавні способи

На пару днів сонячне пекло відступило, і дощ приніс довгоочікувану прохолоду і свіжість. Але, якщо вірити прогнозам синоптиків, саме пекло ще попереду.

Поряд з традиційними радами медиків існують маловідомі методи, які не настільки популярні, але досить результативними.

Дивно, але навіть від спеки є засоби загартовування. Сауна - найбільший ефективний засіб. Привчаючи шкіру і внутрішні органи високих температур, можна з часом зовсім не помічати спеку.

Теплового удару допоможе уникнути звичайна мінералка або просто підсолена вода. Напої можна замінити водомісткими овочами і фруктами, наприклад, огірками, помідорами, кавуном. Завдяки цим продуктам організм отримує додаткову порцію вітамінів і мінеральних речовин. Гарячий зелений чай, який п'ють у спеку південні народи, теж корисний - він регулює теплообмін.

Не рекомендують медики вживати продукти, зігріваючі зсередини, наприклад, мед і сало. Слід по максимуму відмовитися від м'яса. При травленні важкої їжі підвищується температура тіла і посилюється потовиділення. Охолоджують організм і допомагають адаптуватися до спеки продукти з легким терпким смаком - хурма або банани і всі овочі-фрукти зеленого і білого кольорів.

А тепер пропонуємо кілька стародавніх, нетрадиційних для нашої країни методів. Їх використовують жителі країн, де спека швидше норма, ніж виняток з правил.

В тибетських традиціях
Щоб позбутися від спеки тибетці використовували суміш девясила, ягід шипшини, глоду, золототисячнику і квіток піжми. Для складання лікувальної суміші вони використовували пропорції зменшення, коли кожного наступного інгредієнта додавалося вполовину менше. Тобто якщо девясила 200 г, то шипшини - 100, глоду - 50 і так далі. Таку суміш використовували як заварку. Отриманий напій допомагає в спеку, позитивно впливаючи на печінку.

Крім цього, в текстах стародавнього Тибету є наступні рекомендації: пити дуже гарячу воду (майже окріп), втирати в стопи і в долоні касторове масло, є роздроблені крупи (манку), не є сиру і трудноперевариваемую їжу, не напружуватися і не займатися сексом.

Іспанська піхота Філіпа III
Медицина в 16 столітті почала бурхливо розвиватися і прогресивні медики вже знали, що кров є основою життєдіяльності організму. Щоб уберегтися від сонячного або теплового удару, лікарі того часу радили солдатам, вимушеним знаходиться під палючим сонцем, змочувати хустки і шарфи водою і пов'язувати їх навколо шиї. Таким чином охолоджувалися яремна відень і сонної артерії і кров в них.

Стародавній Рим
Патриції "Вічного міста" рятувалися від спеки розведеним сухим вином і фруктами, які спеціально заздалегідь клали в глибокі холодні льохи. Але головним порятунком була білосніжна тода, кілька разів обгорнена навколо тіла. Повітряні прошарки між шарами тканини створювали теплоізоляційний ефект і тіло не перегрівалося.

Думка з Індії
Індійський експерт з питань профілактичної медицини та здоров'я доктор Аніл Чатурведі радить всім перейти в спеку на легку їжу, воду і соки. Менше жиру, більше вітамінів і мінералів та кришталево чистої води.

Давньоруський борщ
На Русі, до речі, завжди були свої способи порятунку від спекотного сонця. Перше правило - з'їдати побільше кислого. Саме кисле - це оцет, тому спека була часом свекольників. Вони корисні ще й тому, що в них зазвичай додають необхідний організму навіть у спеку білок.

Найгостріше!
Не секрет, що самі гострі страви придумані в спекотних країнах. Вікова мудрість країн Ближнього і Далекого сходу навчила жителів цих країн тому, що гостра їжа рятує від спеки. Всілякі спеції стимулюють теплові рецептори в роті, прискорюють кровообіг і змушують вас пропотіти - тіло втрачає багато тепла. Крім того, перець і інші приправи допомагають утримати в організмі необхідні йому солі, які виходять разом з потом.

І нарешті, щоб легше переносити таку погоду, стародавні лікарі радили при найменшій можливості роззуватися і ходити босоніж по траві на тінистій галявині. На ступнях знаходиться велика кількість точок, що відповідають за внутрішні органи. Коли людина ходить, відбувається вплив на ці точки і нормалізують кровообіг.

А ось ходити в "в'єтнамках" по розпеченому асфальту навіть сучасні фахівці зовсім не радять. Адже коли ступні перегріваються, це може призвести до більш ніж небажаних наслідків.


Ключові слова: рецепти порятунку від спеки, поради медиків від літньої спеки, методи боротьби із спекою

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини