Як розпізнати "хімічний" кавун
- 21.07.2011 14:49Сьогодні без нітратів (солі азотної кислоти) овочів і фруктів практично не зустрінеш. Але якщо зміст перевищить граничні норми, корисний десерт цілком може призвести до шлунково-кишкових розладів.
Так що порада у медиків одна: купувати кавуни тільки в тому випадку, якщо у продавців (і в супермаркетах і на овочевих розкладках) має сертифікат якості на продукцію.
Що стосується покупки кавунів на трасі, то фахівці стверджують: кавуни швидко вбирають в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Так що ідеальна відстань від дороги до лотка з баштанними - 5 м. І в жодному разі не варто купувати вже розрізаний кавун - він вбирає в себе токсини не гірше губки.
На питання "Чи можна визначити на око, чи містить кавун нітрати?" єдиної відповіді немає. Вчені стверджують, що визначити хімічний склад ягоди можна тільки в лабораторії, інші говорять, що "неправильний кавун" видно неозброєним оком.
Так, наприклад, ознакою "хімічної природи" кавуна можуть бути невеликі чорні або коричневі плями на шкірці, або ж біле насіння при яскраво-червоній м'якоті.
З підозрою потрібно ставитися і до кавунів, у яких в м'якоті товсті жовті прожилки - у хорошого кавуна вони повинні бути тонкими і білого або рожевого кольору. Визначити, чи не "нітратний" часом кавун, можна і за допомогою нехитрого тесту. Досить розкришити м'якоть у склянку з водою. Якщо концентрація нітратів в кавуні підвищена, вода стане рожевого або червоного кольору, тоді як від м'якоті якісного кавуна вона просто помутніє. А щоб зовсім вже перестрахуватися, краще залишати на корі до трьох сантиметрів м'якоті. Адже існує думка, що нітрати накопичуються нерівномірно по всій ягоді, і найбільша їх кількість знаходиться якраз ближче до шкірки.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 26.04.2024 10:53
- 24.04.2024 16:04
- 23.04.2024 10:14
- 23.04.2024 09:14
- 16.04.2024 10:32
- 16.04.2024 10:09
- 15.04.2024 13:56
- 05.04.2024 11:23
- 01.04.2024 13:10
- 01.04.2024 12:58