Криза дісталась і до Кіпру

- 21.07.2011 10:49
Криза дісталась і до Кіпру

Кіпр готовий звернутися за допомогою в Міжнародний валютний фонд. Країні потрібен 1 млрд євро на усунення наслідків вибуху на військовій базі. Позичати гроші на ринку Кіпр не може: його рейтинги знижено через кризу в Греції. Кіпр може стати четвертим європейською державою, яка звернулася за допомогою до країн ЄС і Міжнародний валютний фонд. МВФ готовий оголосити ситуацію в Європі кризової, повідомив фонд.

11 липня на військовій базі на півдні Кіпру стався вибух, зупинилася найбільша електростанція острова, цивільне населення було масово відключені від електрики. В результаті вибуху загинули 11 осіб. На відновлення системи енергозабезпечення Кіпру знадобиться близько 1 млрд євро.

"Зваживши всі факти - несприятливу зовнішню обстановку, труднощі при отриманні міжнародних позик і вплив недавніх подій, - я повинен сказати, що наша економіка перебуває в критичному положенні, порівнянному з 1974 роком (рік розділу Кіпру)", - йдеться у листі глави ЦБ Кіпру президентові острова Деметрису Кристофиасу. За словами голови ЦБ, уряду доведеться посилити заходи економії з урахуванням появи додаткових витрат на усунення наслідків вибуху.

Кіпр не може позичати гроші традиційним способом-за підвищених ставок за кредитами, які залежать від суверенного рейтингу держави. Провідні рейтингові агентства знизили рейтинги острова в поточному році. У травні про перегляд повідомило Fitch Ratings: довгостроковий рейтинг Кіпру в іноземній і місцевій валюті був знижений до A- з AA-, прогноз по довгостроковому рейтингу "негативний". Ще раніше, в лютому поточного року кредитний рейтинг знизило міжнародне рейтингове агентство moody's. Він упав на два щаблі - з Aa3 до A2.

Економічні проблеми Кіпру загострилися через кризу в Греції. Третина обсягу активів кіпрських банків забезпечують представництва грецьких банків та їх дочірні структури. Кіпрські фінансові структури тримають грецькі облігації на 14 млрд євро і облігації грецьких банків ще на 5 млрд євро.

Греція, з якої почався боргова криза в Європі, вже отримала від МВФ $110 млрд, щоб запобігти дефолту. Надаючи кредит, МВФ вимагає жорсткого скорочення держвидатків. Це призвело до спалаху соціальних протестів в Греції. МВФ вже надавав допомогу Ірландії ($5,6 млрд) і Португалії ($112 млрд), на черзі Італія і Іспанія. Ризиком є і те, що загальний обсяг активів кіпрських банків в 9 разів перевищує обсяг ВВП острова.

Поточний платіжний баланс з 1999 року залишається негативним: у 2009 році він становив близько 10% ВВП, в 2010 році - близько 6,1% ВВП. З середини 2007 року зростає держборг Кіпру - з 47% ВВП до 60,6% ВВП торік. Дефіцит бюджету в 2009 році перевищив 6% ВВП, в 2010 році опустився до 5,5% ВВП. Загрозу, за словами експертів, в довгостроковій перспективі несуть соціальні зобов'язання - по-перше, за старіння населення, а по-друге, за низького пенсійного віку (60-63 року).

Ймовірність того, що Кіпр отримає допомогу, висока, вважає начальник аналітичного департаменту ГК "Альпарі" Єгор Сусін. "Це разова потреба, яка виникла з-за форс-мажорних обставин. Немає причин відмовляти", - пояснює він. 1 млрд євро, який потрібен Кіпру, це майже 6% ВВП. Але, за словами Сусіна, економіка Кіпру відносно стабільна. "Зростають доходи від туризму, ВВП, а рівень безробіття нижче, ніж в середньому по Європі. Проблеми Греції загрожують стабільності банківської системи, але у тому числі і підтримують її: проблеми в грецьких банках забезпечать приплив коштів на Кіпр", - говорить Сусін.

Проблеми на Кіпрі не приведуть до скорочення грошових потоків між Кіпром і Росією. У першому півріччі 2010 року з острова в російську економіку прийшло $3,12 млрд, що становить десяту частину всіх іноземних інвестицій ($30,4 млрд), при цьому Росія вклала в Кіпр $16,6 млрд - майже чверть всіх російських інвестицій за кордон. "Економічні зв'язки Росії і Кіпру незначні, острів - це гавань для російських грошей: вони туди приходять тільки тими і потім або повертаються, або, що частіше йдуть на інші ринки", - пояснював раніше заступник директора департаменту банківського аудиту ФБК Роман Кенiгсберг.


Ключові слова: МВФ, кредити Міжнародного валютного фонду, боргова криза, фінансова ситуація на Кіпрі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини